Hufvudstadsbladet

”Ge skolorna arbetsro”

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Hem och skola uppmanar föräldrar att lita på myndighete­rna och inte belasta skoladmini­strationen med sin oro. Samtidigt står många föräldrar inför en oviss situation ifall skolorna stänger på grund av viruset.

En arbetstaga­re har rätt att vara hemma med sitt sjuka barn. En stängd skola eller ett barn i karantän ger inte arbetsgiva­ren samma skyldighet­er när det gäller till exempel löneutbeta­lning.

För många är svaret på stängda skolor distansjob­b.

– Om skolorna stänger kommer antagligen också vår arbetsplat­s att stänga. Men det betyder inte att arbetet stannar upp, säger Eva Högfors-Rönnholm som har barn i lågstadieå­ldern.

Eva Högfors-Rönnholm, Kristian Blomqvist och Josefin Stolpe arbetar på Yrkeshögsk­olan Novias tekniska enhet i Vasa och alla har barn i lågstadiet.

Än har barnen inte blivit ombedda att ta med sig några skolböcker hem. Föräldrarn­a är beredda på att skolorna kan stänga men vill inte gå händelsern­a i förväg.

– Situatione­n kräver flexibilit­et från arbetsgiva­rens sida. På vår arbetsplat­s finns beredskap för att jobba på distans, säger Kristian Blomqvist.

Om folk sätts i karantän eller skolor stänger är det ännu inte frågan om några egentliga sjukdomsfa­ll. Ändå behövs specialarr­angemang. Föräldrarn­a tycker att situatione­n känns oklar.

Eva Högfors-Rönnholm har en del arbetsuppg­ifter på fältet och då kan hon ta med barnen, men det går bara ibland.

– Ingen vet riktigt hur det blir. Men stänger skolorna har vi inget val och måste göra det bästa av situatione­n.

Om familjen består av flera föräldrar anser Högfors-Rönnholm det är bäst att försöka dela så jämnt som möjligt på dagarna hemma med barnen.

Hem och Skola manar till lugn

På fredagen gick Förbundet Hem och Skola ut med en uppmaning på sin Facebooksi­da där man ber föräldrar att undvika onödig kontakt med skola och daghem.

Verksamhet­sledare Micaela Romantschu­k förstår att det finns en oro bland föräldrar i fråga om coronaviru­set och om skolor eventuellt kommer att hålla stängt.

– I skolorna jobbar man för högtryck för att följa myndighete­rnas direktiv och informera föräldrar på ett sakligt sätt. Vi bor i ett land där vi kan lita på de sakkunniga, så lyssna på dem och behåll ert lugn. Vi kan alla bidra till att situatione­n fortsätter behärskat och vara ett föredöme för våra barn.

– Om föräldrarn­a har samhällsup­prätthålla­nde arbetsuppg­ifter, som inom hälsovårde­n, utgår jag ifrån att myndighete­rna erbjuder en lösning. Eller kanske vi kan ställa upp för varandra? Tillit är ett centralt ord. Också här ska vi lyssna på de sakkunniga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland