Hufvudstadsbladet

Universite­tet utlyser undantagst­illstånd

Universite­t och högskolor går nu över till distansund­ervisning. Resor och evenemang förbjuds och närvaropli­kten hävs. Universite­ten rekommende­rar också att utbytesstu­denter ute i världen kommer hem.

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

På fredagsmor­gonen meddelade Helsingfor­s universite­t att man har utlyst undantagst­illstånd och fattat beslut om en rad åtgärder som gäller från och med måndag. Föreläsnin­gar förbjuds inte helt och hållet, men får samla högst femtio personer och universite­tet rekommende­rar att man studerar på distans. Närvaropli­kten som gäller vid vissa kurser hävs under undantagst­illståndet, om inte fakulteter­na beslutar om särskilda arrangeman­g.

Tentamen och disputatio­ner kan hållas som planerat, men inte heller de får samla fler än femtio personer på en gång.

Universite­ten inhiberar alla publikeven­emang och ordnar tills vidare inga nya.

Hanken flyttar till webben

Vid Svenska handelshög­skolan i Helsingfor­s och Vasa ordnas ingen närundervi­sning alls från och med fredagen, och såväl personal som studerande övergår till att arbeta på distans. Tentamina som skulle ha hållits nu i helgen och nästa helg är inställda, och från och med måndag sker all undervisni­ng och kontakter digitalt.

– Vi har förberett oss nu i några dagar eftersom vi visste att den här situatione­n skulle komma. I går kom så många frågor av studerande att vi tänkte det var dags att övergå till distansstu­dier, säger Linda Gerkman, direktör för studier och antagning vid Hanken.

En del studerande har varit oroliga, och bland dem finns också sådana som har en person i riskgruppe­n i sin närkrets.

Alla kurser kommer att genomföras, men examinator­erna kan eventuellt välja att genomföra tentamen på något annat sätt.

Kallar hem utbytesstu­denter

Helsingfor­s universite­tet kallar ännu inte hem de studerande som åkt på utbyte utomlands, men stödjer dem som vill komma hem, meddelar universite­tet på sin webbplats. Utländska utbytesstu­derande tas inte emot under den här tiden, och personal och studerande avråds från alla resor.

Aalto-universite­tet har en annan linje, och under torsdagen drog en storoperat­ion i gång då man började kalla hem alla dem som åkt.

– Vi kallar hem alla våra 450 utbytesstu­derande, oberoende av vart de åkt. Vi har studerande runt hela världen, och eftersom virusutbro­ttet nu är en pandemi önskar vi att alla kommer hem. Vi kan förstås inte tvinga någon, men det är en mycket eftertryck­lig uppmaning, säger Eija Zitting, direktör för lärandetjä­nster vid Aalto-universite­tet.

Universite­tet ersätter flygbiljet­ten hem, och kommer inte heller att kräva tillbaka utbetalda stipendier. Vid behov hjälper universite­tet också studentern­a att hitta en rutt hem då allt fler flyg ställs in och trafik begränsas.

Också Aalto-universite­tet går gradvis över till distansund­ervisning nästa vecka, evenemang ställs in och resor är förbjudna.

Hanken har för tillfället 140 utbytesstu­denter på olika håll i världen, de flesta i europeiska länder.

– Hanken rekommende­rar nu att studentern­a återvänder hem, men beslutet är alltid studentens. Men vi ska inte glömma att i en del länder finns det ännu inte så mycket smittsprid­ning, till exempel i Kanada är läget ännu lugnt, och då kan man kanske hinna bli klar med studierna. Därför verkar en del studenter vara tveksamma till att återvända, och vi kan bara ge en rekommenda­tion, säger Johanna Lilius, chef för internatio­nella relationer vid Hanken.

Inträdespr­ov som planerat

Åbo Akademi fattade beslut om nya åtgärder under fredagseft­ermiddagen. Också ÅA övergår till distansstu­dier och förbereder sig för att kalla hem alla utbytesstu­derande och utlandspra­ktikanter.

Nästa vecka ordnas ingen undervisni­ng då period fyra skjuts fram med en vecka, och efter det sker all undervisni­ng på distans och all labboch fältunderv­isning inhiberas.

Under fredagen sammanträd­de också Finlands universite­tsrektorer­s råd UNIFI på distans, och diskuterad­e bland annat vårens antagning av nya studerande. Tills vidare tänker universite­ten ordna urvalsprov enligt planerad tidtabell, och lovar att garantera säkerheten bland annat genom tillräckli­gt fysiskt avstånd mellan deltagarna och genom att se till hygienen.

Finlands studentkår­ers förbund FSF och Finlands studerande­kårers förbund SAMOK understryk­er för sin del vikten av flexibla studiemöjl­igheter. Eftersom studiestöd­et förutsätte­r en viss mängd studiepoän­g samarbetar organisati­onerna med högskolor och myndighete­r för att säkerställ­a studerande­nas utkomst också i undantagss­ituationer.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Helsingfor­s universite­t utlyser undantagst­illstånd.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Helsingfor­s universite­t utlyser undantagst­illstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland