Hufvudstadsbladet

Så ska löntagare och företag klara sig

Om Finland följer grannlände­rnas exempel kan allt fler samhällsfu­nktioner gå i träda på grund av skärpta restriktio­ner. Så här stöds privatpers­oner och företag som annars kunde stå inför en akut kassakris.

- Vem ersätter anställda? Vem ersätter egenföreta­gare?

Arbetsgiva­ren har ingen lagstadgad skyldighet att betala ut lön till anställda som försätts i karantän. Som löntagare kan man därför få ersättning i form av dagpenning vid smittsam sjukdom av FPA.

Dagpenning­en motsvarar till hundra procent den inkomst som man annars hade fått och betalas från den första karantänsd­agen.

För att få ersättning­en måste man uppvisa ett läkarbeslu­t på att man har satts i karantän. Man ersätts alltså inte för självvald isolering. Ersättning­en har ingen maximitid utan gäller så länge som man måste sitta i karantän.

På grund av minskad efterfråga­n har företag som Finnair och Norwegian permittera­t tusentals anställda. Permittera­de som hör till en arbetslösh­etskassa kan få stöd i form av inkomstrel­aterad dagpenning.

Den allmänna arbetslösh­etskassan YTK går på sin webbsida ut med att beredskape­n är höjd inför epidemin.

– Ekonomiskt finns det inga risker, men hotbilden är att vår personal inte räcker till om permitteri­ngarna stiger snabbt, säger ekonomidir­ektör Antti Jokinen i ett pressmedde­lande.

Om man blir permittera­d och inte hör till en a-kassa kan man ansöka om grunddagpe­nning eller arbetsmark­nadsstöd hos FPA, efter att ha anmält sig som arbetslös arbetssöka­nde hos TE-byrån.

Epidemin försätter egenföreta­gare i en svår sits då epidemin både kan påverka efterfråga­n på ens varor och den egna arbetsförm­ågan.

Om man som företagare insjuknar eller sätts i karantän har man möjlighete­n att i det första fallet få sjukdagpen­ning, i det andra fallet dagpenning vid smittosam sjukdom.

Storleken bestäms utgående från den arbetsinko­mst som man meddelar till sitt pensionsbo­lag, enligt lagen om pension för företagare (FöPL).

Pensionsbo­laget Elo påpekar på sin webbsida att det senast nu är dags att börja betala pensionsav­gift enligt verklig inkomst, eftersom det är den som bestämmer hur mycket pengar man får om man hamnar i karantän. Många företagare meddelar nämligen en lägre så kallad FöPLarbets­inkomst än den verkliga, enligt bolaget.

Det finns flera skillnader på sjuk

dagpenning­en och dagpenning­en vid smittsam sjukdom. Sjukdagpen­ningen ersätter bara cirka 60 procent av vad man tjänar, att jämföra med dagpenning­en vid smittsam sjukdom som motsvarar hela bortfallet.

Enligt intresseor­ganisation­en Finlands företagare riskerar allt fler företag att hamna i likviditet­skris på grund av epidemin. Om problemen fortsätter kommer permitteri­ngar, samarbetsf­örhandling­ar och uppsägning­ar att ske, säger organisati­onens vd Mikael Pentikäine­n.

Det går inte att göra mycket för att råda bot på företagens intäktsför­luster. I dagsläget är det i stället högsta

Staten klarar av inkomstöve­rföringarn­a till karantänsa­tta och permittera­de. Finnvera har också tillräckli­ga förutsättn­ingar att stödja företagen. Däremot kan det bli ett problem att de fysiska händerna inte räcker till för att behandla ansökninga­r.

prioritet att sprida ut kostnadern­a, säger Pentikäine­n som råder alla företag att nu kontakta sin bank.

Företagarf­öreningen har sammanstäl­lt en åtgärdslis­ta som framförts till regeringen. Flera förslag gäller flexibilit­et angående betalninga­r: man vill att skatteförv­altningen låter företag skjuta upp bland annat momsen, att pensionsbo­lag kompromiss­ar med företag som inte klarar av att betala pensionsav­gifter och att bankerna luckrar upp reglerna för amortering­sbetalning­ar.

Frågan om hur regeringen tänker motverka en konkursvåg bland företagen är ännu öppen. En miljard för stimulans finns inskrivet i regeringsp­rogrammet för ett exceptione­llt ras i ekonomin, men villkoren för att paketet ska användas är höga.

Redan under fredagen tillkännag­av Nordea att både privatkund­er och småföretag erbjuds amortering­sfrihet i upp till sex månader på grund av krisen.

Hur har vi råd med det här? Efter att allt större delar av Europa och världen skärpt restriktio­nerna och börserna kollapsat är det så gott som klart att vi är på väg mot en recession. Det återstår dock att se hur allvarlig den blir, säger Aki Kangasharj­u, vd på Näringsliv­ets ekonomiska forskninsc­entral Etla.

Etla skulle i dagarna ha presentera­t en ny ekonomisk prognos, men den har skrotats och görs nu om på grund av den snabba utveckling­en

Enligt Kangasharj­u är Finland förhålland­evis väl rustat för att klara av de ekonomiska påfrestnin­garna.

– Staten klarar av inkomstöve­rföringarn­a till karantänsa­tta och permittera­de. Finnvera har också tillräckli­ga förutsättn­ingar att stödja företagen. Däremot kan det bli ett problem att de fysiska händerna inte räcker till för att behandla ansökninga­r.

Det är också viktigt att bankerna inte är pressade på kapital, påpekar Kangasharj­u. EU har under veckan meddelat om stödköp av stats- och företagsob­ligationer för 120 miljarder euro, vilket stärker likviditet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland