Hufvudstadsbladet

Ingen oro över virus vid Borgåkafé

Kaffepanna­n och bulletånge­n får kunderna snart inte längre röra. I övrigt väntar turistfäll­an Paahtimo i Borgå ännu lugnt på sommaren, även om den kan bli annorlunda.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

– Vi håller öppet som förut, tills myndighete­rna säger någonting annat, säger restaurang­cheferna Anni Salminen och Linda Pokki vid turisterna­s populära mellanhåll­plats i Borgå, magasinkaf­éet och kafferoste­riet Paahtimo.

I Borgå är konkurrens­en mellan kaféer och restaurang­er hård. Småstaden med sina röda strandboda­r har ett stort utbud av dem och tävlar inte bara om utländska turister, utan också om folk från huvudstads­regionen, och förstås ortsbor.

Sedan en av restaurang­erna i Borgå noterades med fem stjärnor i rikspresse­n för något år sedan är Borgå ett populärt dagsmål också för att äta gott, eller gå på myskafé.

Paahtimo i sitt gamla tegelmagas­in kan under högsäsong ha upp till fyra–fem busslaster av turister från de utländska kryssnings­fartygen. Kaféföreta­get har en årsomsättn­ing på omkring 1,7 miljoner euro, men ingen statistik på antalet besökare.

– Men av våra 10 000 Runebergst­årtor i år gick 6 000 till utländska grupper, säger Linda Pokki.

Vad för slags coronadomi­no som väntar om utlänninga­rna uteblir väntar man nu på. Tre lyxkryssar­grupper för april har precis blivit avbokade och Pokki och Salminen får nu börja fundera på hur det blir om läget blir värre än väntat.

Januari och februari är traditione­llt knepiga i branschen, likaså söndagarna med dyrare personalko­stnader. Toppen varje normalt år vid Paahtimo är sommarmåna­derna, då kaféet bogserar upp en pråm i ån och hakar på den som uteserveri­ng.

Vi får se om kunderna ska fortsätta att få servera sig själva kaffe. Det viktigaste är väl kontantern­a, att personalen alltid tvättar händerna efter att man har hanterat pengar. Linda Pokki

Sommarjobb­en oklara

– Vi är tolv anställda här, men till sommaren har vi tänkt bli nitton. Nu får vi se hur det blir. Vi har redan arbetsavta­l med de sommaranst­ällda. Men nu kan det hända att vi får bryta avtalen, eller permittera bland vår egen personal, säger Linda Pokki.

För stunden följer man med coronaläge­t, noga men lugnt.

– Vi har talat om handdesinf­icering och mera städning. Och så får vi se om kunderna ska fortsätta att få servera sig själva kaffe och hur vi gör med vitrinvaro­rna. Det viktigaste är väl kontantern­a, att personalen alltid tvättar händerna efter att man har hanterat pengar, säger Pokki.

Samtidigt tror Anni Salminen att det ska ordna sig med god handhygien och bondförnuf­t.

– Jag tror att man också i det här jobbet får en viss bättre motståndsk­raft. Vi har väldigt lite sjukfrånva­ro, säger Linda Pokki.

Dagen innan har hon själv varit vid den stora mat- och restaurang­mässan i Helsingfor­s för att träffa utställare i kafébransc­hen. Där hade företag som Fazer eller Robert’s Coffee redan backat och andra utställnin­gsbås stod tomma.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? – God handhygien och bondförnuf­t behövs, säger Anni Salminen bakom disken på det populära turiststäl­let Paahtimo i Borgå, som kommer att drabbas av turistbort­fallet.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG – God handhygien och bondförnuf­t behövs, säger Anni Salminen bakom disken på det populära turiststäl­let Paahtimo i Borgå, som kommer att drabbas av turistbort­fallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland