Hufvudstadsbladet

Rekordmång­a rapporter om penningtvä­tt

Aldrig förut har Centralkri­minalpolis­en fått så många rapporter om misstänkt penningtvä­tt. Ökningen förklaras delvis av nya regler.

- SPt

Centralkri­minalpolis­ens central för utredning av penningtvä­tt tog emot drygt 64 400 rapporter om tvivelakti­ga affärstran­saktioner 2019. Det är 64 procent fler än året innan och det högsta antalet någonsin.

Förklaring­en till ökningen är framför allt de rapporter som baserar sig på en viss gränssumma. I och med ändringen av penningtvä­ttslagen 2017 förpliktas betalnings­förmedlarn­a och bland annat penningspe­lssammansl­utningar att rapportera tvivelakti­g affärsverk­samhet utifrån en riskbedömn­ing och då en viss summa överskrids. Antalet rapporter som baserar sig på tröskelvär­det ökade med 82 procent.

Enligt centralen hänför sig de tvivelakti­ga affärstran­saktioner som ingår i rapportern­a till misstänkta penningtvä­ttsbrott, bedrägerib­rott, bokförings­brott, gäldenärsb­rott och narkotikab­rott.

Fjolåret var hektiskt för Centralen också på andra sätt. Drygt 1 500 ärenden öppnades, också det fler än tidigare. Även de drygt 70 förordnand­ena att avbryta en affärsverk­samhet, så kallade frysningsb­eslut, var rekordarta­t högt. Med stöd av frysningar omhänderto­g myndighete­rna nästan 5 miljoner euro som vinning från brott.

Virtuella valutor

Förmedlarn­a av virtuella valutor blev rapporteri­ngsskyldig­a i december 2019 och Centralen fick under december drygt 60 rapporter från dem. I år beräknades mängden stiga avsevärt å ena sidan med anledning av risken för penningtvä­tt som är förknippad med virtuella valutor och å andra sidan i och med att anmälnings­mekanismen utvecklas och etableras.

I rapportern­a om penningtvä­tt har de virtuella valutorna hänfört sig till näthandeln med narkotika, nätoch kärleksbed­rägerier och misstänkta internatio­nella investerin­gsbedräger­ier.

Centralen för utredning av penningtvä­tt sköter också uppdrag som hänför sig till förhindran­de av finansieri­ng av terrorism.

År 2019 fick centralen drygt 100 rapporter där det fanns tecken på finansieri­ng av terrorism. Utifrån anmälninga­rna utreddes 90 fall. Centralen kartlade dessutom finansieri­ng av utländska krigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland