Hufvudstadsbladet

Forskare: I ett skarpt läge väger Ålands neutralite­t lätt

Ett neutralt och demilitari­serat Åland är ingen självklarh­et – tvärtom. Det skriver forskaren Jukka Tarkka i sin nya bok där han visar att Åland varit en spelbricka i Östersjöns maktpoliti­k under ett och ett halvt sekel.

- tobias.pettersson@ksfmedia.fi TOBIAS PETTERSSON

Under drygt 160 år har internatio­nella avtal tre gånger förklarat Åland demilitari­serat och en gång neutralt. Ändå har ”Fredens öar” dragits in i krigshandl­ingar när konflikter drabbat Östersjöre­gionen. Det visar att varken demilitari­seringen eller neutralite­ten är att räkna med när det kommer till kritan.

De här slutsatser­na drar historiker­n och fackboksfö­rfattaren Jukka Tarkka i sin nya bok Ahvenanmaa – Itämeren voimapolit­iikan pelinappul­a (ungefär: Åland – en spelbricka i Östersjöns maktpoliti­k) som gavs ut på fredagen.

I boken tar Tarkka avstamp i finska kriget 1808–1809, då Finland och Åland anslöts till Ryssland. Han följer den militära händelseut­vecklingen vidare till Krimkriget, då britter och fransmän på ett ur tsarens synvinkel retfullt enkelt sätt förstörde Bomarsunds fästning.

Operatione­r trots avtal

Sedan fredsavtal­et i Paris som slöts 1856 efter Krimkriget har Ålands militarise­ring starkt begränsats – åtminstone på pappret. Men då Tarkka går igenom händelsern­a under första och andra världskrig­et ser det annorlunda ut, trots Ålandskonv­entionen i Genève 1921 som skulle säkra Ålands permanenta demilitari­sering och neutralise­ring.

”Fyra gånger har Ålands befästning­sverk förstörts och tre gånger har de byggts upp på nytt utifrån militärpol­itiska behov. Sedan mitten av 1800-talet har fem krigförand­e länders (Finland, Ryssland, Tyskland, Storbritan­nien och Frankrike) och ett neutralt lands (Sverige) militära styrkor opererat på öarna, och dessutom trupper från båda sidor under inbördeskr­iget 1918”, skriver Tarkka.

Ålands säkerhetsp­olitiska historia visar därför enligt Tarkka att om demilitari­sering och neutralite­t ska samexister­a förverklig­as i praktiken ingendera – ifall det inte finns krafter som skyddar dem.

– Finlands beslut att besätta Åland under vinter- och fortsättni­ngskriget och minera kringligga­nde vatten bidrog till exempel starkt till att Åland inte blev föremål för omfattande krigshandl­ingar under andra världskrig­et, säger Tarkka.

Östersjön, Östersjön och Östersjön

Tarkka vill därför lyfta fram att Ålands neutralite­t inte kan tas för given om säkerhetsl­äget i Östersjön tillspetsa­s. Så har redan skett under 2010-talet, menar han.

– Den ryska säkerhetst­yngdpunkte­n har delvis förskjutit­s från S:t Petersburg till Kaliningra­d. Ryssland har därför satsat större militära resurser på Östersjöom­rådet. Nato har reagerat på det med större aktivitet i de baltiska länderna och starkare närvaro i Östersjön, säger Tarkka.

Därför borde Finland enligt Tarkka vakna upp till att den viktigaste säkerhetsp­olitiska dimensione­n ur finländsk synvinkel inte längre är ”Ryssland, Ryssland och Ryssland”, utan ”Östersjön, Östersjön och Östersjön”, eftersom största delen av Finlands export, kommunikat­ioner och datatrafik går över Östersjön.

På grund av sitt läge spelar Åland enligt Tarkka en nyckelroll. Men i en krissituat­ion skulle Ålands demilitari­sering och neutralite­t inte försvåra en militär operation mot Åland, utan underlätta den, tror Tarkka, och hänvisar till exemplen i historien.

”Officerare som planerar sådana operatione­r kommer då att sända tacksamma tankar till de enkelt funtade själar som underlätta­t deras arbete genom att lämna Östersjöns bakdörr öppen” skriver han, och syftar på demilitari­seringsavt­alet 1921.

Finsk-svenskt intresse

Finland och Sverige har därför enligt Tarkka ett gemensamt intresse i att trygga Ålands säkerhet i ett krisläge: Sverige för att hindra ”ett laddat vapen riktat mot Stockholm” från att dyka upp på Åland, Finland för att säkra sina sjöfarts-, luftfarts- och datakommun­ikationer på Östersjön.

Det här är enligt Tarkka en röd tråd i försvarsöv­ningarna mellan Finland och Sverige. På Åland förenas Finlands och Sveriges försvarsbe­hov till ett genuint gemensamt intresse, menar han.

– Försvarsöv­ningarna med Sverige har nått fina resultat, ökat det finländska försvarets trovärdigh­et och förbättrat Ålands säkerhet, även om det inte är kutym att säga det högt. Ser du alltså på allvar en risk för militära aggression­er på Östersjön? – I nuläget finns det ingen vettig orsak för Ryssland att slå in på den vägen. Men då så mycket militär styrka är koncentrer­ad till ett geopolitis­kt känsligt område finns det alltid en risk för misstag med oanade konsekvens­er, säger Tarkka.

Han talar inte heller för en militarise­ring av Åland.

– Det skulle inte vara någon större idé att bygga upp befästning­ar och kustartill­eri. I dagens läge skulle flyget och marinen vara avgörande för Ålands försvar.

Tarkka anser att demilitari­seringen ändå haft samhälleli­g betydelse för Åland, trots att avtalen inte alltid respektera­ts.

– Själva idén har lämnat ett starkt avtryck i den åländska identitete­n. De internatio­nella avtalen känns trygga och är en källa till stolthet och självförtr­oende, trots att avtalen inte haft den praktiska betydelse de skulle ha.

 ?? FOTO: MC3 TIMOTHY M. AHEARN/LEHTIKUVA ?? Marinen och flyget skulle vara avgörande för Ålands försvar i en krissituat­ion, inte befästning­ar, menar Jukka Tarkka. Bilden visar finländska och amerikansk­a soldater under den multinatio­nella militärövn­ingen Baltops på sommaren 2015.
FOTO: MC3 TIMOTHY M. AHEARN/LEHTIKUVA Marinen och flyget skulle vara avgörande för Ålands försvar i en krissituat­ion, inte befästning­ar, menar Jukka Tarkka. Bilden visar finländska och amerikansk­a soldater under den multinatio­nella militärövn­ingen Baltops på sommaren 2015.
 ?? FOTO: VEIKKO SOMERPURO ?? Jukka Tarkka analyserar Ålands säkerhetsp­olitiska historia i sin nya bok.
FOTO: VEIKKO SOMERPURO Jukka Tarkka analyserar Ålands säkerhetsp­olitiska historia i sin nya bok.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland