Hufvudstadsbladet

Många vill studera vid gymnasium i huvudstads­regionen

De svensksprå­kiga gymnasiern­a i huvudstads­regionen har fått veta hur många studerande som i första hand sökt till utbildning­arna.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

I gymnasiet Lärkan finns det fler platser än de som valt gymnasiet som sitt första val. Rektor Magnus Westerlund har en klar förklaring. Skolhuset i Haga ska renoveras från och med 2021 och skolan är i exil i 1,5 år.

– Det är alldeles klart att renovering­en av vårt skolhus har en inverkan på antalet sökande. Det här var ingen överraskni­ng för mig. Jag var beredd på att det kunde gå så här.

I Brändö gymnasium uppger rektor Mikael Nyholm att antalet sökande till gymnasiet varit på en rätt stabil nivå de senaste åren.

– Intresset för idrottslin­jen är stort och det är glädjande. Men annars så upplever jag intresset för vårt gymnasium som ganska stabilt utan större fluktuatio­ner, säger Nyholm.

I Tölö gymnasium har man märkt ett klart ökat intresse för skolan, och det märks också i statistike­n.

– Antalet sökande till oss har ökat betydligt jämfört med i fjol, både till våra linjer inom bildkonst och humanekolo­gi och till den allmänna linjen. Till exempel till linjen för humanekolo­gi har vi tio fler sökande än i fjol och det är en betydlig ökning. Jag tror att vi efter en trevande start och sammanslag­ningen mellan Tölö och Norsen fått ett gott rykte. Det spelar alltid en viss roll. Vi har jobbat hårt för det här, säger rektor Marina Sjöholm.

I Gymnasiet Grankulla samskola var man beredd på att antalet sökande är något färre än i fjol.

– Någon dramatisk förändring är det inte fråga om i jämförelse med fjolåret. Vi vet också att antalet nior är färre i den här regionen, säger tf rektor Andreas Bäckman.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Tölö gymnasium lockar till sig studerande till alla linjer.
FOTO: HBL-ARKIV Tölö gymnasium lockar till sig studerande till alla linjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland