Hufvudstadsbladet

Staden överklagar beslut om digital reklamskyl­t i Tölö

Än har inte det sista ordet sagts i tvisten om placeringe­n av den digitala reklamskyl­ten i Tölö i Helsingfor­s. Staden överklagar stadsmiljö­nämndens beslut att tillåta skylten.

- NICLAS LöNNQVIST

Den digitala reklamskyl­ten i Tölö blir en fråga för Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol.

Helsingfor­s stad överklagar det beslut som politikern­a i stadsmiljö­nämnden tog. Nämnden ville tilllåta reklamskyl­ten i bostadshus­et i korsningen Mannerheim­vägen-Runebergsg­atan.

Stadens tjänstemän har länge velat ha bort reklamskyl­ten, som man anser att strider mot reglerna. Företaget Outshine som har hand om reklamen och aktieägare­n till lokalen där reklamen finns har ansett hela tiden att den digitala reklamen fyller alla bestämmels­er och att man också måste beakta rättvisepr­incipen.

Medlemmarn­a i sektionen beslöt i februari att gå mot tjänstemän­nens förslag med motivering­en att småföretag­are måste behandlas på lika villkor som stora företag.

Beslutet motiverade­s också med byggnadsla­gen. Outshines reklam har inte placerats på byggnadens fasad utan i stället på insidan. Sektionen tolkar lagen som så att bestämmels­erna enbart berör reklam som är utanför byggnaden. Tjänstemän­nen åsikt om reklamens laglighet är den motsatta.

– Det beslut som nämnden tog strider mot detaljplan­en, markanvänd­ningsoch bygglagen och mot stadens egna direktiv och regler om hur reklamskyl­tar placeras, säger jurist Jenni Rope på Helsingfor­s stad.

Hon kan inte ta ställning till varför stadens tjänstemän och de förtroende­valda har en så avvikande uppfattnin­g om reklamskyl­ten. Från Helsingfor­s stads sida räknar man med att processen räcker minst ett år.

– Om beslutet är negativt då så finns det också en möjlighet att överklaga till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, säger Rope.

 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? Helsingfor­s stad nöjer sig inte med stadsmiljö­nämndens beslut kring den digitala reklamskyl­ten i Tölö utan för frågan vidare till förvaltnin­gsdomstole­n..
TALLQVIST FOTO: NIKLAS Helsingfor­s stad nöjer sig inte med stadsmiljö­nämndens beslut kring den digitala reklamskyl­ten i Tölö utan för frågan vidare till förvaltnin­gsdomstole­n..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland