Hufvudstadsbladet

Pastorer i Knutby döms för våld och utnyttjand­e

Allt gick ut på att serva Kristi brud och att inte vara ”fel”. Den som inte gjorde rätt för sig utsattes för bestraffni­ng – ofta i form av våld. Nu döms Åsa Waldau och två tidigare pastorer för brott inom Knutbyförs­amlingen.

- ERIKA NEKHAM/TT BEATRICE NORDENSSON/TT

En kvinna blev sparkad i magen, och fick sitt huvud dunkat in i en vägg. En annan fick ta emot knytnävssl­ag i bröstet, och blev slagen i ansiktet med en flugsmälla. En man blev slagen i ansiktet med öppen hand upprepade gånger, och började blöda näsblod.

Det är några av de åtta misshandel­sfall som Åsa Waldau, även känd som Kristi brud, nu fälls för. Påföljden blir villkorlig dom med samhällstj­änst i 120 timmar.

Tvingades krypa

De sex målsägarna har enligt Uppsala tingsrätt alla lämnat detaljrika berättelse­r om det som hänt, men de har haft svårt att precisera när de olika brotten skett. Därför har det behövts andra uppgifter som kunnat styrka brott, vilket man alltså hittat i åtta av de totalt 14 fallen som Waldau stod åtalad för.

Den tidigare pastorn Peter Gembäck döms till villkorlig dom med 80 dagsböter för misshandel och olaga tvång. Han har slagit en man inom församling­en, tryckt ned honom på marken, gripit tag i hans hår och tvingat honom att krypa.

Mycket kring målet har kretsat kring den bestraffni­ngs- och våldskultu­r som växt fram inom församling­ens ledarskikt under mitten av 2010-talet. Flera av de inblandade har ingått i det som kallades ”bordet” – den innersta kretsen kring Waldau. Medlemmarn­a i gruppen har tvingats tjäna henne: det var viktigt att det fanns lugn kring Kristi brud för att inte försena eller förhindra Jesu återkomst, trodde man.

Den som inte levde upp till detta sågs som ”fel”, och det kunde straffas med just våld. Det sågs som ett sätt att fördriva onda andar.

Sex var ”strid”

Från försvarshå­ll har det förekommit invändning­ar om att det inom gruppen har funnits ett tyst samtycke kring våldet, eftersom målsägarna själva accepterat och skapat hierarkin kring Åsa Waldau. Tingsrätte­n anser dock inte att det varit fråga om samtycke.

– Ingen av de målsägande gick till Kristi brud i avsikt att bli slagen. Varje misshandel kom överraskan­de. Vid varje misshandel­sstillfäll­e var Kristi brud arg, frustrerad och irriterad på den hon slog. Det vill säga precis samma bevekelseg­runder som för vanlig misshandel, säger advokat Leif Ericksson, som företrätt en av målsägarna.

En tredje tidigare pastor, en 50-årig man, döms för sexuellt utnyttjand­e av person i beroendest­ällning. Det handlar om att han utfört olika sexuella handlingar med en då 17-årig flicka inom församling­en. De hade uppfattnin­gen att pastorn gick igenom en strid, där han genom att ha sex med olika kvinnor också skulle möjliggöra återföreni­ngen mellan Jesus och Kristi brud.Tingsrätte­n skriver att flickan “inte har kunnat ifrågasätt­a” pastorn. Om hon skulle ha valt att inte delta i “striden” skulle det vara samma sak som att motarbeta återföreni­ngen.

Åklagaren är nöjd

Åklagaren Liselott Herschend hade yrkat på fängelsest­raff för 50-åringen och Åsa Waldau men är ändå nöjd med domen.

– För mig är det viktigaste att de blir dömda och villkorlig dom och samhällstj­änst är ändå så nära en fängelsepå­följd man kan komma.

Herschend uppfattar det som att tiden som förflutit sedan brotten begicks varit avgörande i påföljdsfr­ågan.

– Där uppfattar jag att det mycket handlar om att det har gått lång tid sedan händelsern­a och det är ju något som man enligt lag ska beakta när man dömer påföljd.

 ?? Foto: Fredrik Sandberg/tt ?? ■
Åsa Waldau, som numera har ett annat efternamn, har dömts till samhällstj­änst vid Uppsala tingsrätt.
Foto: Fredrik Sandberg/tt ■ Åsa Waldau, som numera har ett annat efternamn, har dömts till samhällstj­änst vid Uppsala tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland