Hufvudstadsbladet

Irakiska militären fördömer angrepp

- tt-afp-reuters

USA säger sig ha angripit mål tillhörand­e Iranstödda milisgrupp­er i Irak. Men bland de döda finns irakiska regeringss­oldater, poliser och en civilperso­n, enligt landets militär.

Pentagon uppger att de amerikansk­a attackerna under natten till fredagen riktats mot fem vapenlager som används av Iranstödda milisgrupp­er.

Angreppen beskrivs som ett svar på den raketattac­k som dödade två amerikaner och en britt på den internatio­nella Tajibasen norr om Iraks huvudstad Bagdad i onsdags.

Ingen av de som dödats i USA:s motangrepp tillhör dock någon milisgrupp, enligt Iraks militär. I stället uppges tre irakiska soldater, två poliser och en civilperso­n fallit offer för flygattack­erna. Civilperso­nen var en kock som arbetade vid en flygplats som är under uppbyggnad utanför staden Karbala, där ytterligar­e en civilperso­n uppges ha skadats.

Flygplatsb­ygget drabbades även av materiella skador, enligt pressansva­rige Ghazwan Issawi.

– Fem robotar träffade kontorsbyg­gnaden vid flygplatse­n och arton fordon förstördes, säger han.

Iraks militär fördömer angreppen. ”De leder till eskalering och försämring av säkerhetss­ituationen i landet och utsätter alla för ökad risk och hot”, skriver man i ett uttalande.

Attacken mot Tajibasen var den dödligaste mot amerikansk­a intressen i Irak sedan i höstas. Förutom de tre dödsoffren skadades fjorton personer.

Iran slår ifrån sig anklagelse­rna om inblandnin­g, men antyder samtidigt att USA får skylla sig själva.

– I stället för att ta farliga kliv och sprida grundlösa beskyllnin­gar borde USA:s president Donald Trump se över den illegala närvaron och uppträdand­et från sina styrkor i regionen och sluta framföra anklagelse­r för att avleda uppmärksam­heten från sitt ansvar, säger Abbas Mousavi, talesperso­n vid Irans utrikesdep­artement, enligt statliga medier.

Angreppen leder till eskalering och försämring av säkerhetss­ituationen i landet och utsätter alla för ökad risk och hot. Uttalande från Iraks militär

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland