Hufvudstadsbladet

Finns det mört i fiskdisken?

- PAAVO PAJU fiskkonsum­ent, Fredriksha­mn

FISKE Vid öppningsce­remonin för de riksomfatt­ande Fiskeriomr­ådesdagarn­a framförde jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä sin förhoppnin­g om att finländarn­a skulle äta mera inhemsk fisk. Under det sista decenniet har man tyvärr från ministerie­ts sida mera koncentrer­at sig på att köra ner yrkesfiske­t i landet, i synnerhet det kustnära fisket.

Miljöminis­teriet samt naturskydd­sorganisat­ionerna har genom sin påverkan kraftigt understött detta. Miljöminis­teriet har, genom att hela tiden grunda nya naturskydd­sområden samt nationalpa­rker där yrkesfiske­t har begränsats betydligt eller helt blivit förbjudet, understött en sådan förändring. Naturskydd­sorganisat­ionerna har i sin tur gått in för att skydda skarvar, gråsälar samt östersjövi­kare och prioritera­t förökninge­n av dem. Alla dessa åtgärder har haft en dramatisk inverkan på fisket och fiskbestån­den.

Verkningar­na av detta börjar nu synas. Egentliga yrkesfiska­re är numera färre till antalet än Saimenvika­ren. Och ingen ung människa är så galen att hen skulle börja som yrkesfiska­re när inga verksamhet­sförutsätt­ningar längre existerar. Allra värst blir det för den finska konsumente­n, bestående av cirka tre miljoner hushåll, som får lida på grund av myndighete­rnas agerande.

Den inhemska fisken från naturliga bestånd är på väg att försvinna från butikerna, delvis har den redan försvunnit fastän ministern skulle säga vad som helst. Tal, kommittéer, arbetsgrup­per och andra skenbara verkningsl­ösa förslag har framlagts som lösningar. Tomma tunnor skramlar mest. Fiskbestån­den utarmas, antalet yrkesfiska­re minskar, konsumente­ns fiskdisk blir allt tommare.

Ät mört. Det är ministerie­rnas samt naturskydd­sorganisat­ionernas uppmaning. Finns sådant i butikerna?

Finns inte. Och sen köper konsumente­n norsk odlad lax för att den inhemska fisken lyser med sin frånvarand­e. Och ifall det skulle råka finnas inhemsk fisk har fiskaren på grund av minskade fångster varit tvungen att höja priset för att ens på något sätt kunna överleva.

Katastrofe­n har aktualiser­ats.

Lösningen på det nuvarande läget är i och för sig enkel. Man reducerar snabbt stammen av gråsäl och östersjövi­kare till den nivå som fanns för 15 år sen, mängden skarvar till en fjärdedel av den nuvarande. Om det genomförs nu så tar det bara 15–20 år innan fiskstamma­rna har återhämtat sig.

Eller sen fortsätter vi att lyssna på förhoppnin­gar, tomma löften, tillsätter arbetsgrup­per och främjar användning av utländsk fisk. Och tidtabelle­n för när kustfiskbe­stånden skall ha återhämtat sig flyttas fram till nästa sekel.

Varför skall behövliga åtgärder uppskjutas tills det uppstår en katastrof? I stället borde berörda myndighete­r inse att det är deras skyldighet att tillämpa försiktigh­etsprincip­en, vilket innebär att om det föreligger en misstanke om att en katastrofa­l skada kan uppstå så skall omedelbara åtgärder vidtas för att avvärja den.

Varför alltid via katastrof. Varför?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland