Hufvudstadsbladet

Kostnad eller pålitlighe­t?

-

ELPRODUKTI­ON Med anledning av Torsten Fagerholms ledare (HBL 25.2): Hur gick det i Tyskland då den traditione­lla elprodukti­onen inte längre lönar sig? För att över huvud taget få elenergi när den behövs betalas subvention till dessa ”stabila” leverantör­er. Slutresult­atet är att både vindkraft och traditione­ll elprodukti­on subvention­eras. Trots 29 000 utbyggda vindmöllor har Tyskland och Danmark Europas högsta konsumentp­ris på el i kombinatio­n med kraftigt ökade koldioxidu­tsläpp. För att inte tala om vindkrafte­ns påverkan på hälsa och miljö. Är det så vi vill ha det. Mera plattskatt­er?

Japans lösning är att man i snabb takt bygger 22 toppmodern­a kolkraftve­rk. Kinas lösning är att man inom några få år byggt ut kolkraften så att den är lika stor som hela Europas, det vill säga cirka 150 gigawatt.

Fagerholm kunde fundera på om kärnan i problemet är kostnaden eller pålitlighe­ten. HANS BERGLUND Sjundeå

SVAR Energibran­schen står inför ett trefaldigt dilemma: vi vill ha säker tillgång till energi och möta växande energibeho­v, till överkomlig­t pris, och samtidigt möta utmaningar på klimat- och miljöfront­en. Energiprod­uktionen decentrali­seras, marknadsdy­namiken stöps om. Övergången kostar. Ekonomiskt rimliga styrmedel behövs – för producente­r och även för att sporra effektiv konsumtion. Inom Världsener­girådet WEC:s rankning över långsiktig­t hållbar energipoli­tik, som väger samman ovannämnda faktorer, toppar nordiska länder tillsamman­s med bland annat Tyskland (se https://trilemma. worldenerg­y.org). TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland