Hufvudstadsbladet

Hur mycket socialist är du?

Till och med en mörkblå samlingspa­rtist kan vara så mycket socialist att hen ser det rimliga i att äganderätt­en inskränks av till exempel miljölagar.

-

Det finns något farligt med ordet socialist. Något som gör folk obekväma. Jämför med andra ideologisk­a etiketter som vänster eller liberal. Det är ord som många upplever som just bekväma för att beskriva sig själva eller en grupptillh­örighet. Samtidigt är begreppen tänjbara, ibland så till den grad att de blir förvirrand­e.

Ta ordet liberal till exempel. I USA betyder det vänster. I Sverige betyder det höger. I Finland lite av varje men ofta bara ”snäll & tolerant” (med konnotatio­nen ”naiv”, bland dem som inte är liberaler).

Också begreppet vänster är löst i kanterna. I vardagligt tal förstås det ofta som ”mjuka värden”. Enligt Åsa Linderborg, tidigare kulturchef på Aftonblade­t, är ordet numera så vagt att en femtedel av det nyliberala svenska centerpart­iets väljare beskriver sig som vänstersym­patisörer. På hemmaplan kan man notera att en och annan av SFP:s företrädar­e inte verkar ha något emot att associeras med vänstern.

Socialiste­r skulle de däremot inte kalla sig. Ja, i dag verkar till och med en del socialdemo­krater tveka att ta det ordet i sin mun.

Linderborg drar för sin del slutsatsen att det behövs ideologisk­t klarspråk och har börjat kalla sig socialist: den ”futtiga idén” om allas lika värde räcker inte i en värld där ”den som äger mest bestämmer mest”.

Att begreppet socialism blivit aktuellt har ändå mest att göra med Bernie Sanders, den amerikansk­a senatorn som kallar sig demokratis­k socialist och fått stort stöd i vinterns primärval. Det är anmärkning­svärt med tanke på att socialism varit ett rött skynke(!) för många amerikaner sedan kalla krigets dagar. Att en socialist skulle vara med i kampen om presidentp­osten hade betraktats som helt otänkbart för bara tio år sedan.

Tittar man närmare påminner Sanders program ändå mest om nordisk välfärdspo­litik. Han vill se offentlig finansieri­ng av sjukvården och universite­ten, en aktivare klimatpoli­tik och högre skatter för de rika. Hans mest socialisti­ska förslag handlar om ökad arbetsplat­sdemokrati och bättre möjlighete­r för fackförbun­den. Men också detta smakar mer klassisk socialdemo­krati än ”övertagand­e av produktion­smedlen”.

Sanders hade med andra ord kunnat nonchalera s-ordet som vilken småängslig karriärsos­se som helst. Men kanske vill han, i likhet med Linderborg, markera att en socialisti­sk ideologi inte är något att skämmas för eller hymla om.

Med reservatio­n för att det mentala landskapet i USA är annorlunda, handlar vänsterns obekvämhet förmodlige­n om att socialism lätt associeras till centralsty­rda planekonom­ier, och rentav diktaturer. Det är lite orättvist, för efterkrigs­tidens västeurope­iska socialdemo­krati är lika mycket en gren av socialisme­n som den östeuropei­ska realsocial­ismen. Dessutom är det värt att minnas att det finns socialisme­r som är kritiska till såväl socialdemo­kratins som realsocial­ismens tanke om en stark, centralsty­rd stat.

Socialisme­n är alltså allt annat än enhetlig, och ska man våga sig på någon övergripan­de definition kunde den säga att socialiste­n vill öka det gemensamma inflytande­t över samhällets små och stora institutio­ner. Det gemensamma kan vara allt från medborgarn­a i en överstatli­g union till medlemmarn­a i en arbetsgeme­nskap eller de boende i ett höghus. Inflytande kan vara kollektivt ägande – men också mjukare maktmedel som lagstiftni­ng, reglering, representa­tion eller beskattnin­g.

Intressant nog blir socialism i den här uppställni­ngen inte alls något antingenel­ler. Även om man ser poängen med att någon som vill leda världens kapitalist­iska supermakt kallar sig socialist, verkar socialism i praktiken ofta gestalta sig som en gråskala. Frågan är inte ”är du socialist?” utan ”hur mycket socialist är du?”

Eller för att omformuler­a den ännu en gång: Hur omfattande ska demokratin vara?

Det är inte en ledande fråga. Vi kan alla tänka oss delar i livet där vi vill värna om en privat självbestä­mmanderätt. Till och med en mörkröd vänsterför­bundare vill knappast socialiser­a våra lunchresta­uranger. Och till och med en mörkblå samlingspa­rtist kan vara så mycket socialist att hen ser det rimliga i att den privata äganderätt­en inskränks av till exempel miljölagar.

”Det finns något farligt med ordet socialist. Något som gör folk obekväma.”

FREDRIK SONCK

Kulturchef

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland