Hufvudstadsbladet

Barnen var också en krigsförlu­st

-

På fredag har det gått exakt 80 år sedan man utfärdade vapenstill­estånd efter vinterkrig­et som hade pågått i 105 dagar. Uthålliga, finländska soldater hade då, trots övermäktig­t motstånd, nedkämpat mer än 1 500 sovjetiska stridsvagn­ar och 700 flygplan.

Det åstadkoms inte utan uppoffring­ar. Under årens lopp har vi läst många texter om att vinterkrig­et utkrävde 26 000 stupade och 43 000 sårade soldater.

Men av någon anledning har det talats väldigt lite om en annan, mänsklig krigsförlu­st – alla de krigsbarn, hela 80 000, som sändes med lapp om halsen till Sverige under både vinterkrig­et och fortsättni­ngskriget. De deporterad­e krigsbarne­n har man inte velat tala högt trots att det handlar om den enskilt största barnförfly­ttningen i världen från ett språkområd­e till ett annat.

Det beror antagligen på de starka känslor av skam som har kastat sin skugga över projektet. Uppbrottet och sveket, kommunikat­ionsproble­men och främlingsk­apet, isoleringe­n

Traumat med att du som ett barn plötsligt hittar dig utelämnat till främmande människor som talar ett främmande tungomål. I ett annat land. (...) Varför firar Sverige krigsbarne­ns dag medan Finland inte ens har kommit på tanken att inrätta en sådan dag? Förmodlige­n är det för att vårt land har tagit på sig en skuldkänsl­a som bygger vidare på det censurbesl­ut som fattades för krigsbarne­ns del i januari 1942.

Österbotte­ns Tidning

Kenneth Myntti om att den time out som det finländska samhällsli­vet är tvingat till som en följd av det nya coronaviru­set är en stilla bris i förhålland­e till det stormiga undantagst­illstånd som rådde under vinterkrig­et.

 ?? SA-KUVA ?? På väg till Sverige från Viborg den 1 maj 1944.
SA-KUVA På väg till Sverige från Viborg den 1 maj 1944.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland