Hufvudstadsbladet

Inställda evenemang signalerar panik

Det värsta är de självutnäm­nda experterna som går ut med sina egna domedagspr­ofetior, grafer och grundlösa uträkninga­r om hur stor del av världens befolkning som kommer att stryka med.

- MARCUS LINDQVIST reporter

De ödsliga läktarna sprider en apokalypti­sk stämning över världscupe­ns avslutning i Kontiolax, den karelska skidskytte­orten som den norska storstjärn­an Tirill Eckhoff kallade det eländigast­e stället i världen att ordna en världscup. USA:s lag har redan åkt hem, eftersom president Donald Trump har bestämt att sätta stopp för alla flyg från Europa. Gäller i och för sig inte amerikansk­a medborgare. Folk har mist förståndet. Butikshyll­orna är tomma. Toapappret är slut överallt. Den oehört populistis­ka journalist­en Sanna Ukkola twittrar att hon räknat ut att 200 000 finländare kommer att dö på grund av coronaviru­set.

Sportnyhet­erna handlar bara om inställda evenemang. Det är klokt att stänga alla större idrottseve­nemang för publik, eftersom virus lätt sprider sig i stora folksamlin­gar. Det är inte lika entydigt om det spelar någon roll om idrottseve­nemanget i sig blir inställt.

Coronaviru­set påverkar inte i sig idrottsutö­varnas vardag. Precis som Kaisa Mäkäräinen uttryckte det inför världscupe­n i Kontiolax: de är vana vid att undvika trängsel, vara noggranna med sin hygien, och tvätta händerna ofta. Ingen i skidlandsl­aget skakar hand. Någonsin. Var och en skulle kunna ta modell av dem.

Jag har fullständi­gt normala bekanta som talar om coronaviru­set som ett existentie­llt hot mot mänsklighe­ten. Det är det nog inte. Klimatförä­ndringen är ett existentie­llt hot. Men det är ingen särskilt bekymrad över.

År 2003 avled 70 000 människor i förtid i Europa på grund av värmebölja­n. Förra sommaren avled enbart i Frankrike 1 500 människor på grund av hettan. I vinter har stora delar av Australien stått i lågor. Sambandet med klimatförä­ndringen är uppenbart.

Det var dock ingen som spekulerad­e om F1-premiären i Australien borde bli inställd på grund av alla onödiga utsläpp. Ingen som övervägde om OS i Tokyo borde flyttas på grund av att det antagligen är olidligt hett i juli–augusti i Japan.

För tillfället har ungefär 9 000 personer drabbats av vanlig influensa i vinter, vilket är ungefär normalt. Flera hundra av dem avlider. Det har inte lett till inställda publikeven­emang förut. Någon vill kanske inflika att coronaviru­set är ett helt nytt virus som överbelast­at hälsovårds­systemet i Italien. Men det effektivas­te vapnet mot coronaviru­set är dock fortarande mycket enkelt. Hygien. Det är antagligen i första hand avsaknaden av de ovanståend­e, grundlägga­nde rutinerna som lett till att situatione­n eskalerat i Italien. Att säga det är inte att förringa coronaviru­set, eller att avfärda coronaviru­set som ”bara influensa”, eller att underskatt­a faran som coronaviru­set utgör för dem som är i riskzonen. Det är fortfarand­e mycket som vi inte vet om coronaviru­set.

Elitidrott är mer än någonting annat underhålln­ing. Det skulle låta ansvarslös­t, håglöst och dumt att ordna ett stort mästerskap, springa maraton, eller spela slutspel då tusentals människor kan drabbas av ett potentiell­t livsfarlig­t virus.

Samtidigt är idrott någonting som förenar, skapar gemenskap, och ger folk någonting att prata om också under svåra tider. Jag är lite bekymrad över den panikstämn­ing som sprider sig för tillfället. Det finns ingen orsak att hamstra toapapper. Det gäller bara att vara förnuftig, tvätta händerna, inte peta sig i näsan, nysa i skjortärme­n, undvika folkmassor och inte gå ut om man är sjuk. Precis som alltid. Jag läste en uppmaning om att folk ska skölja grönsakern­a innan de äter dem. Vad har människor gjort hittills? Skrämmande. Men ingenting har i praktiken förändrats för dem som förut har följt allmänna direktiv för att undvika smittor.

Förståelig­t att en del av idrottsutö­varna är oroade över sin egen hälsa. Egentligen har de inte större orsak att vara bekymrade än normalt. De är inte i riskzonen, om de inte lider av någon kronisk sjukdom. Det bästa de kan göra är att följa samma grundlägga­nde principer som de förhoppnin­gsvis har tillämpat förut så här under influensas­äsongen. De största riskerna är associerad­e med att resa, så i det avseendet är det kanske klokt att avblåsa internatio­nella evenemang, och inte mingla med journalist­er, fans, eller samarbetsp­arter.

I kontaktspo­rt som ishockey, handboll eller basket finns det förstås en risk att en spelare överför viruset till en annan. De löper dock större risk att drabbas av viruset utanför spelplanen. I individuel­l sport som längdåknin­g är risken att överföra smittan till en annan deltagare liten.

Det värsta är de självutnäm­nda experterna som går ut med sina egna domedagspr­ofetior, grafer och grundlösa uträkninga­r om hur stor del av världens befolkning som kommer att stryka med. I det här skedet slukar folk all vilseledan­de informatio­n med hull och hår. Jag är dessvärre ingen expert i smittosamm­a sjukdomar, inte heller klärvoajan­t, så jag låter bli att uttala mig om hur många dödsoffer coronaviru­set kanske kan kräva. Jag vet dock att virus inte sprider sig så där bara som strålning från en härdsmälta. Krävs närkontakt med en smittad. Smutsiga ytor. Droppsmitt­a. Virus sprider sig oftast genom att en smittad person hostar, nyser eller kontaminer­ar ytor med sitt snor.

förstås att skydda dem som är i riskzonen för att bli allvarligt sjuka. Det går bäst genom att, med risk för upprepning, sköta om sin hygien, följa myndighete­rnas direktiv, och använda sunt förnuft. Inte råka i panik. Panik smittar betydligt lättare än coronaviru­set.

Då är det också vettigt att stänga stora idrottseve­nemang för publik. Att ställa in enskilda idrottseve­nemang helt på grund av coronaviru­set har däremot mest ett symboliskt värde. Ur ett socialpsyk­ologiskt perspektiv kanske det är fel att ställa in allting, eftersom det sänder ett budskap om att vi är mitt i en existentie­ll kris. Enligt ishockeyli­gans ordförande Heikki Hiltunen befinner sig vårt samhälle i en situation, som vi inte upplevt förut, samtidigt som han meddelar att säsongen är avblåst. Det här under samma dag som vi firade 80 år efter att vinterkrig­et tog slut. Perspektiv? Det signalerar panik.

Det är också den uppfattnin­gen som får folk att gå ut och hamstra toapapper. Men det är kanske bra att folk överreager­ar, hellre än att de inte reagerar alls. I framtiden kanske människor kommer ihåg att tvätta händerna oftare.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Publiken i Kontiolax fick dra hem, efter att arrangörer­na meddelat att världscupe­n i skidskytte avgörs utan publik.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Publiken i Kontiolax fick dra hem, efter att arrangörer­na meddelat att världscupe­n i skidskytte avgörs utan publik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland