Hufvudstadsbladet

Stående skyttet blev Mäkäräinen­s fall

Kaisa Mäkäräinen lyckades inte kämpa om segern i de för henne välbekanta spåren i Kontiolax.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Världscupe­n i Kontiolax kan bli Kaisa Mäkäräinen­s sista tävlingshe­lg. Fredagens sprintlopp gick dock inte helt enligt förväntnin­garna. Hon bommade tre gånger och var artonde, 1.17 bakom vinnaren Denise Herrmann, Tyskland, i mål.

Mäkäräinen hade inte de bästa skidorna, fast hon var näst snabbast i skidspåret, fyra sekunder långsammar­e än Herrmann. Det började snöa precis före start och snöade under hela tävlingen.

– Vi hann inte reagera på snön, men det var säkert samma sak för många andra lag. Kurvorna och uppförsbac­karna, där det var lite mjukare snö, var inget problem, men till exempel på det flacka partiet vid stadion fick man slita desto mera. Men på basis av tiderna hade många andra samma situation, säger Mäkäräinen.

Hon klarade det liggande skyttet utan att bomma, men i det stående skytttet blev det tre straffrund­or. Utan bommarna hade hon antagligen vunnit, för straffrund­orna tog 1.19.

– Jag hade bra vind i det liggande skyttet. Det stående skyttet kom inte i gång normalt, vinden tilltog, och det var en kamp. Jag beslöt att jag inte bommar det sista, jag tar inte en fyra, så där stod jag sedan och siktade en god stund.

Lördagens jaktstarte­r avgörs som planerat, men, precis som torsdagens och fredagens lopp, utan publik. Söndagens mixedstafe­tter är inställda.

– Avståndet till täten är helt ok.

Jag är ändå glad att vi skidar tävlingarn­a till slut. Synd att avslutning­en blev lite urvattnad.

Världscupe­ns avslutning i Holmenkoll­en nästa helg är inställd. Det betyder att lördagens jaktstart kan bli karriärens sista lopp för Mäkäräinen, Finlands stora stjärna i skidskytte.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Kaisa Mäkäräinen har inte avslöjat någonting om sina framtidspl­aner.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Kaisa Mäkäräinen har inte avslöjat någonting om sina framtidspl­aner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland