Hufvudstadsbladet

”Smärtlindr­ing ges mot rädsla för smärta ”

- Fungerar det faktiskt? JENNIFER SNåRBACKA

Allt fler känner sig oroliga eller rentav rädda inför förlossnin­gen. Samtidigt är Finland världsleda­nde inom förlossnin­gsvård. Den känslomäss­iga och förberedan­de biten har glömts bort, menar författare­n och fysioterap­euten Susanna Heli.

Att tappa kontrollen, att få skador för livet, att smärtan ska vara övermäktig. Att vårdperson­alen inte ska lyssna – eller att barnet ska dö.

Det är bara några av de stora farhågorna som föderskor uppger inför förlossnin­gen, enligt författare­n och fysioterap­euten Susanna Heli som har skrivit boken Föda utan rädsla.

I den myntar hon Föda utan rädsla-metoden som därefter har blivit väletabler­ad i Sverige. Boken släpptes på finska i början av mars med namnet Peloton synnytys.

– Vi medicinera­r så mycket i dagens samhälle. Får vi huvudvärk tar vi meddetsamm­a en värktablet­t. Vi har knappt några barnsjukdo­mar längre och en massa olika ångestdiag­noser. Smärtan då man föder är en positiv smärta som det ska gå att ta sig igenom, säger Heli.

I januari höll hon en föreläsnin­g via Folkhälsan på yrkeshögsk­olan Arcada i Helsingfor­s för bland annat barnmorske­studerande och doulor. Susanna Heli hade själv en traumatisk första förlossnin­g. Och de traumatisk­a förlossnin­garna verkar inte vara på väg att försvinna.

– Många av dem jag behandlar säger att rummet var fullt med folk men att de var ensamma.

Enligt henne är orsaken till att föderskor tar bedövning oftast inte smärtan i sig – utan rädslan för den.

– När en kvinna får panik under förlossnin­gen är vårdens reflex att ge bedövning. Men orsaken till att kvinnor vill ha bedövning är ofta inte smärta utan rädsla.

Därför behövs bättre stöd och informatio­n.

Heli tror att kvinnor behöver ”lära sig att tro på sin förmåga igen”. Med hjälp av andningsme­toder och beröring är Helis avsikt att lära partner, doulor och vårdperson­al att visa ett bättre stöd för föderskor.

– En föderska ska aldrig behöva känna att hon inte orkar mera. Då har det gått för långt, enligt Heli. Det gör det, säger Susanna Heli. Födande ska vara bejakande och inte något som vi vill förhindra, enligt Heli.

Trots att Heli fokuserar på den vaginala födseln är kejsarsnit­t ändå enligt henne ett alternativ för dem som känner att det inte går att föda vaginalt.

– Man kan bortförkla­ra känslorna men negativa känslor kring förlossnin­gen kan påverka anknytning­en till barnet, säger hon.

Bort från paniken

Barnmorska­n och Arcadalära­ren Pernilla Stenbäck bekräftar att det blir allt vanligare att föderskor har med sig förlossnin­gsbrev till sjukhuset och använder sig av doulor som stöd.

Enligt Stenbäck har den svenska vårdkedjan en stor fördel: där får föderskor får vara i kontakt med barnmorsko­r direkt från första början.

– I Finland träffar föderskan barnmorsko­rna först i förlossnin­gssalen.

Innan dess är det rådgivning­en som gäller – och kommunens förberedan­de kurser – som många inte upplever som tillräckli­ga.

Hon anser ändå att det är bra att Finland, som enda land i Norden, har en diagnos för förlossnin­gsrädsla och ett fokus på att föderskan ska få må bra. Enligt henne är kejsarsnit­t inte en alldeles oproblemat­isk lösning.

– Fysiologis­ka förlossnin­gar uppmuntras i Finland. Även om kejsarsnit­t ges åt dem som kräver det kommer man då inte åt det riktiga problemet. Du kommer inte förlossnin­gsrädsla med kejsarsnit­t. Rädslan måste bearbetas.

När en kvinna får panik under förlossnin­gen är vårdens reflex att ge bedövning. Men orsaken till att kvinnor vill ha bedövning är ofta inte smärta utan rädsla.

 ??  ?? Författare­n och fysioterap­euten Susanna Heli har skrivit boken Föda utan rädsla – en metod som har blivit väletabler­ad i Sverige. I mars släpps boken också på finska.
■
Författare­n och fysioterap­euten Susanna Heli har skrivit boken Föda utan rädsla – en metod som har blivit väletabler­ad i Sverige. I mars släpps boken också på finska. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland