Hufvudstadsbladet

När trädgårdsf­ingrarna börjar klia

När ljuset äntligen kommer tillbaka kliar det i fingrarna att få börja påta i jorden. Trots att termometer­n kan visa minusgrade­r ett bra tag än finns det en hel del att göra redan nu. I somliga delar av landet ligger snön fortfarand­e kvar och det är kallt

- KARIN CEDRONIUS/TT

När snön har försvunnit kan du klippa ned gamla perenner.

– Jag städar aldrig mina rabatter på hösten. I stället klipper jag ned allt torrt på vårvintern och låter klippet ligga kvar i jorden. Då gör vind, regn och maskar resten av jobbet och jag får jättefin, välgödslad jord, säger Anna-Karin Tillström, svenskan som driver det populära Instagramk­ontot Landet krokus.

Till vardags jobbar hon som trädgårdsd­esigner.

Även höstlöven får ligga kvar på marken. Löven blir både maskmat och skydd för de tidiga lökväxtern­a.

– Men om det blir stora, frusna kockor brukar jag bryta isär dem eller lyfta löven lite åt sidan så att blommorna får en chans att titta igenom.

Beskära buskar

I mars är det dags att ta bort gamla skott på bärbuskarn­a och det är också en bra tid att beskära flera av våra populära prydnadsbu­skar, som paradisbus­ke, prakttry och snöbär.

– Men kolla upp vad som gäller för just ditt snår, eftersom vissa vårblomman­de buskar sätter sina knoppar året innan. Om du beskär dem innan blomning riskerar du att få färre blommor att njuta av till våren. Prydnadsgr­äs och fruktträd mår också bäst av att vila lite till, påminner Tillström.

Ett klassiskt misstag är att klippa ned sitt torra prydnadsgr­äs för tidigt. Minsta lilla väta och kyla gör då att de ruttnar. Fruktträde­n kan klippas i mars men mår allra bäst av att beskäras under jas-månaderna, det vill säga juli, augusti och september, för att undvika att de savar ihjäl, säger Anna-Karin.

Även inomhus finns det mycket att göra för att förbereda sommarträd­gården. I mars kan du förodla flera av sommarens blommor och grönsaker. Gyllenlack, lejongap, jätteverbe­na, rölleka och fingerborg­sblomma är exempel på blommor som behöver tidig försådd.

– Jag sår dem i vanlig jord och har krukorna inne några dygn. Sedan ställer jag krukorna i plastbacka­r med lock och placerar dem i skuggigt läge utomhus. Det gör inget om det blir kallt eller kommer snö. Men var noga med dränerings- och lufthål så att fröerna inte ruttnar.

Hon låter krukorna stå ute tills fröna har grott. Det gäller för många av hennes sommarblom­mor.

– Till exempel jätteverbe­na behöver kyla för att gro och blir jättefin när den får lite tid på sig. Om man vill kan man ta in och driva på plantorna efter fem–sex veckor för att de ska få sig en skjuts och blomma tidigt.

Tuffa luktärter

För den som vill ha väldoftand­e luktärter i sommar har Anna-Karin ett oväntat tips: i stället för att blötlägga

Jag städar aldrig mina rabatter på hösten. I stället klipper jag ned allt torrt på vårvintern och låter klippet ligga kvar i jorden.

fröna och så ett frö per kruka sätter hon ner alla torra frön i samma kruka med ordentligt genomfukta­d, hårt pressad jord. När plantorna är ett par centimeter höga ställer hon även dessa utomhus i en plastpåse som är öppen upptill. Det blir som ett drivhus. Plantorna klarar ned till fem minusgrade­r och blir buskiga och fina om de står svalt och ljust.

– Luktärter är tuffare än man kan tro. Plantorna behöver varken toppas eller skolas om. Jag bara planterar hela krukan rätt ned i en av mina odlingslåd­or. Det har funkat förvånansv­ärt bra och jag har fått jättefina luktärter som blommar hela sommaren.

Vårvintern är även bästa tiden att börja planera köksträdgå­rden. Tomater, paprika, purjolök och squash går fint att så inomhus redan nu.

– Jag köper aldrig tomatfrö utan tar dem från någon tomatsort jag gillar och torkar dem på hushållspa­pper. Sedan sår jag dem på ett stort såbrätte eller i ett gammalt grönsakstr­åg från affären som jag gör några hål på i locket. Det blir som ett litet miniväxthu­s, säger Anna-Karin.

När tomaterna och squashen fått sina hjärtblad och ytterligar­e ett bladpar skolar du om dem, gärna fyra–fem gånger för bästa resultat. Ju fler gånger du skolar om, desto bättre planta får du.

– När jag ska plantera ut squashen sätter jag den direkt i komposten. Det älskar den näringskrä­vande squashen och frukterna blir jättestora.

Men trots att flera blommor och grönsaker går att förså redan nu höjer Anna-Karin ett varningens finger och uppmanar oss att inte vara alltför ivriga.

– Sår du för tidigt får du rangliga plantor.

Om längtan efter grönska blir alltför stor har hon i stället ett annat tips:

– Plocka in en kvist från en vårblomman­de buske eller ett träd och driv upp inomhus. Det finns inget härligare än att se de knubbiga små knopparna utvecklas till vackra blommor, säger Anna-Karin Tillström.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? Anna-Karin Tillström bär ut tulpaner för avhärdning, ett trädgårdsg­öra som ofta kan göras från slutet mars.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT Anna-Karin Tillström bär ut tulpaner för avhärdning, ett trädgårdsg­öra som ofta kan göras från slutet mars.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? Årets första snödroppe från trädgården.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT Årets första snödroppe från trädgården.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? Sommarblom­morna kan förodlas.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT Sommarblom­morna kan förodlas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland