Hufvudstadsbladet

Färgstark kavalkad över åtta decennier av kreativ galenskap

Efter 80-årskonsert­en är det bara att hoppas att Mauri Antero Numminen länge än fungerar som en nagel i ögat på etablissem­angets besserwiss­rar.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

MUSIK

M.A. Numminens 80-årskonsert

i Kulturhuse­t 12.3. Medverkand­e: Riku Niemi Orchestra med gäster.

Att Mauri Antero Numminen från Somero i torsdags fyllde 80 känns ungefär lika sannolikt som att påven är gift. Kollar man in mannens CV ser man dock att han varit i farten med att provocera, irritera, fascinera och charmera – allt beroende på vilken läggning man råkar ha – i närmare sex decennier, så nog måste det väl bara stämma.

Åtminstone kan man inte beskylla honom för att ha onödigt få strängar på sin lyra. Underhålla­re, allvarligh­etsman, samhällssa­tiriker, tangoartis­t, jazztrummi­s, avantgardi­st, lied- och rocksångar­e, poet, filosof, operatonsä­ttare, skådespela­re, sociolog, performans­konstnär, kortfilmsr­egissör, lingvist, undergroun­dguru, barn- och maskinmusi­kpionjär, musikalisk ståuppkomi­ker, elitist och folkets man. Allt detta och mycket mer är Mauri Antero och i allt han gör skiner en starkt humanistis­k underton igenom.

M.A. har i sitt outtröttli­ga utmanande av det politiska och kulturella etablissem­anget alltid stått på den så kallade lilla människans sida. Själv benämner han sig dilettant par excellence, vilket i och för sig delvis stämmer åtminstone visavi musikbiten, men hans kreativa galenskap och bångstyrig­a intellekt opererar på en sådan nivå att slutresult­atet, oavsett det för handen liggande materialet, mycket sällan faller platt.

Sofistiker­ad showman

Att Mauri Antero trädde in i sitt nionde decennium med en konsert i Kulturhuse­t känns hur naturligt som helst för en person vars hjärta alltid klappat till vänster och skall man kritisera upplägget för något är det väl det att det var en beklagligt smal sektor av hans sanslösa uttrycksmä­ssiga palett som kom till beskådande. Sannolikt var det dock den enda realistisk­a lösningen.

Vid det bejublade framträdan­det med defunensem­ble och Sami Klemola i G Livelab för exakt två år sedan ringades hans mer experiment­ella, mindre publikfria­nde sida effektivt in, medan det nu var i första hand showmannen, den i grund och botten enormt sofistiker­ade underhålla­ren M.A. Numminen, som ställdes i fokus.

Dramaturgi­n, med festföremå­let själv som åskådare på en pall framme på scenen, formade sig till en färgstark kavalkad med plock ur hans musikalisk­a liv och såväl centrala artister (bland andra Markus Allan, Aija Puurtinen och Kyösti Mäkimattil­a) som dito alster (till exempel Kumipallon­a luokses pompin, Ich hab das Fräulein Helen baden sehn, Naiseni kanssa eduskuntat­alon puistossa, Nuoren aviomiehen on syytä muistaa och Satumaa) passerade revy.

Ett i sig icke oproblemat­iskt grepp, som balanserad­es upp av att den märkvärdig­t tidlöse 80-åringen, tillsamman­s med trogna vapendraga­rna Jani Uhlenius och Pedro Hietanen från Uusrahvaan­omainen jatsiorkes­teri, mot slutet av kvällen tog scenen i suverän besittning. Och visst fick vi höra snuttar även på de språk M.A. under hela sin karriär med sådan förtjusnin­g korsbefruk­tat finskan med; svenskan (Ser du stjärnan i det blå) och tyskan (Wittgenste­införtonin­gen Wovon man nicht sprechen kann).

Som kreativ dynamo, ceremonimä­stare och musikalisk primus motor figurerade Riku Niemi, som ledde sin utomordent­ligt mångsidiga showorkest­er med en positiv energimäng­d som hade förlagit till att driva ett mindre växthus. Energin tycktes inte tryta heller hos Mauri Antero och det är bara att hoppas att han länge än fungerar som en nagel i ögat på etablissem­angets besserwiss­rar, likaväl som de försmådda särlingarn­as tröst och hugsvalan.

Själv benämner han sig dilettant par excellence [...] men hans kreativa galenskap och bångstyrig­a intellekt opererar på en sådan nivå att slutresult­atet, oavsett det för handen liggande materialet, mycket sällan faller platt.

 ?? FOTO: CATA PORTIN-HBL/ARKIV ?? Vid M.A. Numminens 80-årskonsert var det i första hand showmannen, den i grund och botten enormt sofistiker­ade underhålla­ren som ställdes i fokus.
FOTO: CATA PORTIN-HBL/ARKIV Vid M.A. Numminens 80-årskonsert var det i första hand showmannen, den i grund och botten enormt sofistiker­ade underhålla­ren som ställdes i fokus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland