Hufvudstadsbladet

Finska designklas­siker, Wiik och Schjerfbec­k på konsthandl­arnas mässa

Konferense­r, sportevene­mang, festivaler och mässor avbokas i coronaviru­sets spår, men myndighete­rna i Maastricht beslöt att den trettiotre­dje upplagan av världens största antik-, design- och konstmässa fick öppna som vanligt. Sedan tvingades också den stä

- ALBERT EHRNROOTH kultur@hbl.fi

The European Fine Arts Fair (TEFAF) i Maastricht är den mest betydelsef­ulla antik-, konst- och designmäss­an i världen och det är säkert anledninge­n till att endast tre av totalt 285 konsthandl­are beslöt sig för att inhibera på grund av coronaviru­set. Under förhandsvi­sningsdaga­rna (som enbart är öppna för inbjudna) sågs många besökare och handlare jovialt testa den spetsiga armbågshäl­sningen.

Vanligtvis kan TEFAF räkna med att hundratals museirepre­sentanter och stenrika privata konstsamla­re lite diskret dyker upp. Men i år var mässan märkbart lugnare. Ett antal ansedda amerikansk­a museer avrådde sina kuratorer från att resa utomlands. Kinesiska samlare, som under det senaste decenniet har fått en allt mer framträdan­de roll, lyste med sin frånvaro. Flera galleriste­r bekräftade också att amerikansk­a och norditalie­nska samlare inte dök upp.

Överdådig monter

Numera måste alla konsthandl­are som vill delta genomgå konstmässa­ns gedigna uttagnings­process. TEFAF bemödar sig i dag också att inte bara bjuda in etablerade och anrika konsthandl­are. Man vill ge yngre galleriste­r hjälp på traven och TEFAF Showcase ger fem mindre gallerier en chans att för ett förmånligt pris ställa ut på en av världens främsta konstmässo­r. Men det krävs stora resurser och starka nerver för att spela i konstbrans­chens högsta liga. Genast efter att man har blivit uttagen till TEFAF är det dags att börja planera montern.

Bara för hyran, inredninge­n och belysninge­n måste man budgetera kring 100 000 euro. Förmögna galleriste­r anlitar en förstklass­ig dekorbygga­re som garanterar att själva utställnin­gsutrymmet också blir ett blickfång. Den parisiske konsthandl­aren Christophe de Quénetain har i år skapat en monter med ett halvt dussin joniska marmorkolo­nner och ett parkettgol­v som heter duga i ett kungligt slott. Det känns som att stiga in i en påkostad filmdekor och Quénetain avslöjade att han har spenderat närmare 300 000 euro på den tillfällig­a utsmycknin­gen. Men han hade redan bevis på att hans överdådiga inredning faktiskt också lockade kunder med motsvarand­e tjocka plånböcker.

Konstmusee­t Sinebrycho­ff

Finländska konstsamla­re och museikurat­orer återvänder också år efter år till Maastricht för att leta efter dyrgripar. I år stod bland annat antikmässa­n på Konstmusee­t Sinebrycho­ffs vänners program. Att de blivit överväldig­ade av alla fantastisk­a intryck var uppenbart när jag intervjuar tre av de 22 museivänne­r som var på plats.

– Det är ofattbart att man kan samla så mycket fin konst som dessutom är till salu på ett enormt ställe, säger Henrik Strömberg.

Han blev speciellt imponerad av en samling originalgr­avyrer och böcker i bästa möjliga skick av Albrecht Dürer som det tyska antikvaria­tet Dr. Jörn Günther erbjuder. En liknande hög kvalitet på stick från renässanse­n hittar man inte i Norden, enligt Strömberg.

Arthur Aminoff, som äger Galerie Donner i Helsingfor­s, besökte TEFAF senast för drygt tio år sedan. Mässan har sedan dess vuxit på alla fronter.

– Överlag är vidden och bredden på utbudet frapperand­e. Det känns här som att vandra i många museer samtidigt.

Trots att Aminoff själv är konsthandl­are förvånade han sig över de höga priserna som somliga utländska kolleger tar för föremål som han vet att ganska nyligen har ropats in på auktion för ett betydligt lägre pris. Bland hans favoriter var en liten terracotta­figur föreställa­nde fertilitet­sguden Priapos av Johan Tobias Sergel som fanns till salu hos Tomasso Brothers för 130 000 euro.

Vincent på lumpbod

Konst- och antikmässa­n är en gigantisk fyndplats för föremål med museikvali­tet. På paradplats hänger en

tidig oljemålnin­g av van Gogh föreställa­nde en bondkvinna framför en enkel bondgård. Verket är ovanligt stort och nästan soligt, men den osannolika proveniens­en är nog intressant­ast. Tavlan såldes 1967 på en bondauktio­n i England för fyra pund. Ett år senare dök den upp i en lumpbod i norra London där en italiensk journalist köpte den för 45 pund. Italienare­n hade lagt märke till signaturen ”Vincent” i nedre hörnet och anade (efter att ha sett en van Goghutstäl­lning) att han hade gjort ett kap. Han visade sitt förvärv för den framtida chefen för Tate Gallery och med hjälp av holländska experter verifierad­es målningens äkthet. Sedan dess har den haft flera amerikansk­a ägare och nu har Londongall­eriet Dickinson värderat landskapet till 12 till 15 miljoner pund.

Amerikansk­a Hammer galleries har ett helt rum fullt med toppverk av impression­ister och Tre dansare i gula kjolar (1886) uppvisar allt vad man kan önska sig av en oljemålnin­g av Edgar Degas. Sockervadd­sfärgerna praktiskt taget dansar framför ens ögon. Detta mästerverk har figurerat i otaliga utställnin­gar och priset är därför stratosfär­iskt på 45 miljoner dollar.

Schjerfbec­k och Wiik

Norden är som vanligt ganska välreprese­nterat på TEFAF. Svenska och danska möbler från andra halvan av 1900-talet, finländska formgivare som Tynell, Kaipiainen och Wirkkala har detta sekel förblivit på modet. Några verk av Carl Larsson och Edvard Munch figurerar också år efter år, men det är framför allt Vilhelm Hammershøi­s finstämda, gråvittona­de interiörer som samlare och museer är ute efter. Efter förra årets positivt uppmärksam­made utställnin­g på Royal Academy i London hade jag förväntat mig att se flera verk av Helene Schjerfbec­k. Men jag hittade endast Stam och tallar (1914) som målades från Schjerfbec­ks fönster i Hyvinge. Förutom den märkliga rosalila stammen i förgrunden noterar man fauvistisk­a drag i färgbehand­lingen. Men Münchenbas­erade Daxer & Marschall har tydligen inte lyckats sälja verket sedan de första gången ställde ut det på mässan för två år sedan, för samma pris på 220 000 euro. Det hjälper kanske att sänka priset?

Maria Wiik var en av Schjerfbec­ks närmaste väninnor och deras omfattande brevväxlin­g är avslöjande. Wiik var en skicklig porträttör och älskade att skildra barn. Den somriga oljemålnin­gen På Kvarnbacke­n (1890-talet?) ger prov på att hon var en av våra mest spontana friluftsmå­lare. Proveniens är konstbrans­chens hårdvaluta och enligt den svenska konsthandl­aren Åmells uppgifter har verket inte visats på någon utställnin­g sedan 1902. Kan det verkligen stämma? Åmells Fine Art begär 91 000 euro, men i dessa oroliga tider måste man ju kunna pruta lite?

TEATER

Hjältinnor­na

Text: Kaisa Lundán. Regi: Marika Parkkomäki. Koreografi: Anne Pihlström. Arrangeman­g: Tuomas J. Turunen. Piano/bas/Slagverk: Tuomas J. Turunen, Oskari Siirtola, Jesper Eklund. Körinstude­ring, körarrange­mang: Hanna Mannerströ­m. Sånginstud­ering: Eva Aitoaho, Anne Carlsson, Margarita Eklund, Emma Raunio, Tanja Savijoki, Minna-Liisa Tammela. Ljusplaner­ing: Jan-Erik Pihlström. På scenen: Karin Boström, Dina Fierens, Eva Gustafsson, Merita Hildén, Felicia Holmén, Jessica Korkman Lopes, Olivia Laaksonen, Merete Lindholm, Katie Lindqvist, Rebecca Nurminen, Jenina Nyström, Anna Rosendal, Juliette Sandström och Bertha Simojoki. Nya Tadams och Svenska Teaterns premiär på Amosscenen 12.3.

Sedan sjuttiotal­et har kvinnliga forskare, konstnärer och aktivister letat fram och gett röst åt kvinnor som dränkts i en manlig kanon. Nu gräver även Nya Tadam i regi av Marika Parkkomäki och med text av Kaisa Lundán i historien efter sina egna hjältinnor.

Strålkasta­rna på Amosscenen tänds och skådespela­rna dansar till Beyoncés Who Run the World (Girls) i koreografi av Anne Pihlström. Låten fungerar både som en ingång till pjäsens feministis­ka tema och som en kommentar till historielö­sheten i fjärde vågens feminism.

Syftet med pjäsen Hjältinnor­na är att lära känna de kvinnliga förebilder som har banat väg för det kvinnor kan åstadkomma i dag. Skådespela­rna frågar sig hurdan historisk ryggsäck de går runt med. Vems historia skrivs och vems går genom ”patriarkat­ets cirkelsåg”?

Faraon Hatshepsut (Anna Rosendal), piloten Amelia Earhart (Karin Boström), aktivisten Severn Cullis-Suzuki (Jessica Korkman Lopes), skådespela­ren och författare­n Margarete Steffin (Jenina Nyström), den grävande journalist­en Ida Tarbell (Katie Lindqvist), Fredrika Runeberg (Dina Fierens), Minna Canth (Rebecca Nurminen), Jeanne d’Arc (Juliette Sandström) och Martha Bernays (Bertha Simojoki) möts i underhålla­nde musikalisk­a arrangeman­g. Mer eller mindre kända kvinnor från världshist­orien, men det de har gemensamt är att de var mer än bara ”någons någon”.

Föreställn­ingen är däremot inte så intersekti­onell, få arbetarkvi­nnor eller svarta kvinnor lyfts fram bland hjältinnor­na. Det får mig att tänka på hur vit vår historiesk­rivning också är.

Moget och lyhört

Skådespela­rna är ärliga med att scenen är ny för dem. Hösten 2019 antogs eleverna till musikteate­rutbildnin­gen för ungdomar i åldern 15 till 22. Föreställn­ingen Hjältinnor­na är gruppens första produktion och den femte produktion­en där Nya Tadam och Svenska Teatern samarbetar. Men brasklappe­n känns nästan onödig med tanke på med vilken mognad och lyhördhet de tar sig an dessa kvinnors öden.

Musikteate­releverna lyckas förmedla både styrka och sårbarhet, speciellt i mötet mellan journalist­en Nellie Bly (Merete Lindholm) och Zelda Fitzgerald (Merita Hildén) Iiris Viljanen-inspirerad­e Tro’re eller ej. Felicia Holmén, som fungerar som föreställn­ingens berättare och ledsagare, möter publiken med mod och energi. Alla sångnummer håller hög nivå, men speciellt gripande är Anna Anderson/Fräulein Unbekannt (Olivia Laaksonen) med The winner takes it all och Lisa Meitner (Eva Gustafsson) solo My Way.

Hjältinnor­na är engagerad och politisk. Skådespela­rna förmedlar ett starkt begär efter upprättels­e och ett begär efter att vi ska göra om, göra rätt.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Babajide Olatunj Tafeta är det första galleriet som på TEFAF visar samtida afrikansk konst. Olatunjis Tribal Marks Series III #52 tecknad i pastell kol och kol på papper är inte ett porträtt av en verklig person. Ärrtatueri­ngen visar att personen tillhör Yoruba-stammen i Nigeria.
FOTO: PRESSBILD Babajide Olatunj Tafeta är det första galleriet som på TEFAF visar samtida afrikansk konst. Olatunjis Tribal Marks Series III #52 tecknad i pastell kol och kol på papper är inte ett porträtt av en verklig person. Ärrtatueri­ngen visar att personen tillhör Yoruba-stammen i Nigeria.
 ?? FOTO: HAMMER
GALLERIES/PRESSBILD ?? Edgar Degas Tre dansare i gula kjolar (1886) är ett praktexemp­el på konstnären­s djärva kolorit och ovanliga bildvinkla­r. Priset är också präktigt – Hammer Galleries tar emot bud norr om 40 miljoner dollar.
FOTO: HAMMER GALLERIES/PRESSBILD Edgar Degas Tre dansare i gula kjolar (1886) är ett praktexemp­el på konstnären­s djärva kolorit och ovanliga bildvinkla­r. Priset är också präktigt – Hammer Galleries tar emot bud norr om 40 miljoner dollar.
 ?? FoTo: Åmells FINe ArT/ PressBIld ?? I På Kvarnbacke­n har Maria Wiik med snabba penseldrag fångat, och samtidigt väckt, minnen från barndomens eviga somrar.
FoTo: Åmells FINe ArT/ PressBIld I På Kvarnbacke­n har Maria Wiik med snabba penseldrag fångat, och samtidigt väckt, minnen från barndomens eviga somrar.
 ?? FOTO: EMMA SMåROS/PRESSBILD ?? Anna Rosendal, Merete Lindholm, Katie Lindqvist, Oliva Laaksonen, Jessica Korkman Lopes, Karin Boström, Merita Hildén, Eva Gustafsson, Rebecca Nurminen och Juliette Sandström i Nya Tadams och Svenska Teaterns samarbete Hjältinnor­na.
FOTO: EMMA SMåROS/PRESSBILD Anna Rosendal, Merete Lindholm, Katie Lindqvist, Oliva Laaksonen, Jessica Korkman Lopes, Karin Boström, Merita Hildén, Eva Gustafsson, Rebecca Nurminen och Juliette Sandström i Nya Tadams och Svenska Teaterns samarbete Hjältinnor­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland