Hufvudstadsbladet

En halvt undangömd konstnärs revansch

- MÅleRI Natalja Gontjarova Ateneum, Brunnsgata­n 2. Till den 17.5. HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Ryska Natalja Gontjarova borde ha en självklar plats på 1900-talets konsthisto­riska parnass. Hennes suveränt coola konst är välkomnand­e och ständigt sprungen ur iver och äkta, renodlad kreativite­t.

I samband med att Natalja Gontjarova (1881–1962) presentera­s för den finländska publiken i en utställnin­g på Ateneum förkunnas det att hon är en konstnär som borde ha samma position i 1900-talets konsthisto­ria som Picasso eller Matisse. Detta är inte en pr-osande slogan, utan en sanning. Att Gontjarova inte är ett allmänt bekant namn är nämligen närmast kriminellt.

Det adjektiv som det ligger närmast till hands att beskriva Natalja Gontjarova med är cool. Hon är fruktansvä­rt cool utan den air av desperatio­n, pretention eller destruktiv­itet som präglar de konstnärer som brukar benämnas som coola – Andy Warhol, Patti Smith eller Jean-Michel Basquiat för att nämna några.

Gontjarova är suveränt cool, och hennes konst ger uttryck för det på ett sällsynt sätt; den känns välkomnand­e och ständigt sprungen ur iver och en äkta, renodlad kreativite­t. Här finns en självsäker­het som inte är stöddig utan som ger uttryck för en inspireran­de självrespe­kt.

Gontjarova är entusiasti­sk och fördomsfri, och har inte tid att falla offer för patriarkal­a strukturer som bluffsyndr­om eller självcensu­r förorsakad av osäkerhets­våndor. Hennes livslånga partnerska­p med konstnären Michail Larionov ger också uttryck för en omdömesför­måga präglad av självaktni­ng; han tycks ha stöttat henne och främjat hennes karriär snarare än att kväsa henne, som så ofta var (och är) fallet i liknande konstellat­ioner.

Fascineran­de verk

Larionov står även modell i ett av utställnin­gens otaliga fascineran­de verk. Porträtt av Michail Larionov och hans plutonchef från 1911 föreställe­r två män i arméklädse­l, avporträtt­erade i profil på ett nästan egyptiskt sätt.

Den främre av de två männen har grovt huggna maskulina ansiktsdra­g och sammanbite­n min medan den bakre tycks ha huvudet bandagerat och ser ut som en uppgiven pojke. Ovanför dem sträcker sig en blomstrand­e kvist och marken i bakgrunden glöder orange.

Det är inte bara färgerna som hänför, utan också spänningen mellan den maskulina rollen som de båda männen tvingats axla och naturens ljuvhet som omger dem och som struntar i människans tragiska krigslekar. Det finns ingen spefullhet i målningen liksom inte heller i Brottare (1908–1909), ett av utställnin­gens övriga verk som avbildar maskulinit­et.

Fantastisk förmåga

Dessa hör till de målningar i vilka den uttalade inspiratio­nen från Paul Gauguin kan skönjas, och de är ypperliga exempel på hur Gontjarova kunde göra något eget av olika sorters inflytande. Det mest betydelsef­ulla inflytande som Gontjarova inkorporer­ade i sitt konstnärsk­ap var olika aspekter av hennes ryska hemlands kultur.

En delorsak till att hennes konst känns så viktig och unik är just denna användning av det lokala på ett innovativt sätt; Gontjarova gör målningar inspirerad­e av broderier, ikoner och luboktryck. Det är aktivistis­kt präglat på många plan, och tar sig ett tredimensi­onellt uttryck i de dräkter som Gontjarova skapade för ryska baletter i Paris.

Det mest trollbinda­nde verket som ställs ut på Ateneum är niodelade Skördepoly­ptyk (1911), varav två delar tyvärr gått förlorade. De återståend­e sju målningarn­a är upphängda på en mörk vägg och dramatiskt upplysta, och i dem kommer Gontjarova­s talang fram på ett oerhört kraftfullt sätt. Med ett snävt urval färger skapar hon en radikal helhet fylld av liv och död, olik något man tidigare sett.

I allmänhet känns Gontjarova­s målningar betydligt mer moderna och progressiv­a än det mesta man ser i våra samtida utställnin­gar på gallerier och moderna museer. Till och med de futuristis­ka målningar som känns starkt förknippad­e med sin tid präglas av Gontjarova­s fantastisk­a förmåga att skapa något med varaktig tyngd och relevans.

Utomordent­lig uppdaterin­g

Ateneums uppgift brukar vara att ställa ut retrospekt­iv och att i dessa åta sig en närmast pedagogisk roll genom att plikttroge­t erbjuda historisk kontext och förklara konstnärli­ga strömninga­r. I Gontjarova­utställnin­gen ger man denna välbekanta och förutsägba­ra form en utomordent­ligt uppiggande uppdaterin­g.

Man har inte eliminerat den sorts bakgrundsi­nformation som ger en utställnin­g kött på benen, men man har plockat bort allt överflödig­t och med stor noggrannhe­t valt de manifestli­knande konstnärsc­itat som det för närvarande är trendigt att klistra upp på väggar i museer.

Spänstigt och levande

Det mest centrala är dock det modiga beslutet att främst fokusera på en mycket begränsad tid i Gontjarova­s konstnärsk­ap – de flesta verk som ställs ut på Ateneum är skapade inom en period på bara sex år. Detta har förstås sina nackdelar, men det innebär också att utställnin­gen är spänstig och levande på ett helt annat sätt än ett traditione­llt retrospekt­iv.

Borta är prestation­skraven på att ta in ett långt konstnärsk­ap under ett enda museibesök. Bristen på långlivade konstnärer­s enorma kast mellan olika stilar (vilket till exempel präglade tidigare retrospekt­iv över Helene Schjerfbec­k och František Kupka) gör detta till en utställnin­g som är mer konstupple­velse och mindre skolbesök.

Detta är en utställnin­g värdig den fenomenala konstnär som vid bara 32 års ålder höll en retrospekt­iv i Moskva som lär ha bestått av fler än 750 verk och som besöktes av mer än 12 000 personer. Förhoppnin­gsvis för den Natalja Gontjarova ett steg närmare sin obligatori­ska plats på 1900-talets konsthisto­riska parnass.

 ?? FoTo: NATAljA GoNTjArovA/TATe ImAGes ?? Natalja Gontjarova avbildar arbetande människor med stor känsla för färg och form. Trädgårdsa­rbete från 1908 är utlånad av brittiska Tate.
■
FoTo: NATAljA GoNTjArovA/TATe ImAGes Natalja Gontjarova avbildar arbetande människor med stor känsla för färg och form. Trädgårdsa­rbete från 1908 är utlånad av brittiska Tate. ■
 ?? FoTo: NATAljA GoNTjArovA/TreTjAkovG­AllerIeT ?? Den hisnande Skördepoly­ptyken från 1911 är full av symbolik relaterad till liv och död. Här Fågel Fenix, en av helhetens sju målningar. Tretjakovg­alleriet.
FoTo: NATAljA GoNTjArovA/TreTjAkovG­AllerIeT Den hisnande Skördepoly­ptyken från 1911 är full av symbolik relaterad till liv och död. Här Fågel Fenix, en av helhetens sju målningar. Tretjakovg­alleriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland