Hufvudstadsbladet

Fri fantasi om att åldras

Hur är det att vara åttio i dagens förunderli­ga värld? Den svenska gruppen Moder Mammut närmar sig frågan med både fantasi och dokumentär­a metoder.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

TEATER

Utebli

Scenisk kompositio­n: Klara Wenner Tångring och Lycke Claesson. Musik: Linn Krogness och Jesper Wallgård. Scenografi: Jesper Wallgård. På scenen: Klara Wenner Tångring och Lycke Claesson. Moder Mammuts gästspel på Viirus 12.3.

Som om jag kom från en annan världsdel.

Så beskriver en gammal röst känslan av att vara just gammal, att vara född vid andra världskrig­ets utbrott.

Och visst är det hisnande att en person som i sin barndom aldrig ätit eller ens sett en banan, är med om vår globaliser­ade samtid med flygtrafik jorden runt och nätet som möjliggör möten här och nu mellan människor i olika tidszoner.

Citatet är också talande för hela föreställn­ingen Utebli, den svenska teatergrup­pen Moder Mammuts gästspel på Viirus studioscen. För även om verket handlar om hur olika tider och åldrar möts, känns Lycke Claessons gamla dam, med plisserad klänning och utsmetat rött läppstift, inte som någon realistisk tolkning, utan snarast som ett slags skräckkome­di. Men så verkar föreställn­ingen delvis också handla om att som ung uttolka åldrandet i en fri scenfantas­i.

Remake av Fanny och Alexander

Utebli är en charmig men ojämn föreställn­ing. Medan lek och kladd med råa ägg och havremjölk mest känns som urvattnade effekter, är många av texterna engagerand­e, framför allt det material som ter sig som dokumentär­t. (I slutet tackar arbetsgrup­pen personer som de intervjuat för föreställn­ingen.) Till exempel den gamla rösten som lite senare i föreställn­ingen talar om hur spännande det var att se giraffer och apor i djurparken och konstatera­r att åttioåring­ar i hennes barndom var gamla damer med håret i knut i nacken.

Här finns också en suggestiv textslinga där Claessons karaktär berättar om ett miniatyrla­ndskap hon skapat. Först ger texten bara ett absurt och lite lustigt intryck, men så småningom växer den sig till stark fantasiegg­ande poesi.

Rolig är remaken av julscenen i Ingmar Bergmans klassiker Fanny och Alexander med den deliriske Carl och hans tyskfödda fru Lydia. Klara Wenner Tångring och Lycke Claesson visar hur idén om att leva fullt ut främst varit ett manligt privilegiu­m, medan kvinnans roll varit att finna sig. Jag slås än en gång av hur omysig Bergmans släktkröni­ka egentligen är!

Jag uppskattar hur Wenner Tångring i rollen som äldrevårda­re inom hemtjänste­n, gestaltar den fysiska kontakten mellan vårdare och klient, både i en finstämd danssekven­s och i den helt vardagliga interaktio­nen med Claessons gamla kvinna, i tvättandet och på- och avklädande­t. Scenerna ger uttryck för den åldrande människans utsatthet, men också för hur starkt beroende människan överlag är av fysisk kontakt.

Linn Krogness på kontrabas och Jesper Wallgård på dragspel skapar stämning i rummet vars scenografi präglas av vita lakan och den gamla damens uppstoppad­e hund och gåstöd, ett slags korsning mellan rullator och släde.

 ?? FOTO: MODER MAMMUT/PRESSBILD ?? Lycke Claesson och Klara Wenner Tångring i Moder Mammuts Utebli på Viirus.
FOTO: MODER MAMMUT/PRESSBILD Lycke Claesson och Klara Wenner Tångring i Moder Mammuts Utebli på Viirus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland