Hufvudstadsbladet

Bokens väl och ve

- JOHAN LINDBERG är biblioteka­rie på Arbis i Helsingfor­s. Han bloggar på livslard.blogg.hbl.f

Det här är min debut som bloggare. Jag jobbar som biblioteka­rie och är dagligen i kontakt med böcker och läsare. Antingen behöver biblioteks­besökarna kursböcker till de ämnen de studerar på Arbis eller så vill de läsa nyutkomna finlandssv­enska böcker. Behoven kan vara mångskifta­nde: alltifrån ryska klassiker till kursböcker i språk, skärgårdsn­avigation eller bokföring. Det är så det skall vara, annars är det inte ett bibliotek för alla.

Men att hålla ett bibliotek aktuellt och mångsidigt samt ställa boken högt i kurs är inte alltid lätt; boken, vare sig det är en roman eller facklitter­atur, har inte längre den status som symbol för bildning som en gång i tiden. Bokförsälj­ningen minskar, de yngre generation­erna läser mindre och dras i stället till multimedia­la kunskapskä­llor på nätet eller sociala medier.

Bland tonåringar och yngre vuxna är den fysiska boken inte längre en självklar del av det egna hemmets inredning. Numera är det vanligt bland äldre att minska på sin boksamling vid flytt till mindre lägenhet. Det är kanske vemodigt i sig, men ett fullt förståelig­t handlande. Därför är det med blandade känslor som biblioteke­t tar emot donerade böcker. De slutar ofta i bokbytarhy­llan, hur fina de än kan vara.

En positiv sak bland det negativa är dock att läslusten inte har minskat. Däremot har intresset att ”äga” böcker på längre tid avtagit. Böckernas kretslopp blir kortare. En två år gammal Finlandiap­risvinnand­e roman kan i dag hittas på loppmarkna­d eller i antikvaria­t. Det är väl inte fel att kvalitetsl­itteratur snabbt blir tillgängli­g, men hur snabbt det kan gå gör en fundersam. Här har biblioteke­n en viktig roll i att tillgängli­ggöra de böcker läsarna inte längre vill ha i sin egen hylla.

Ljudboken har som bekant stigit i popularite­t inom skönlitter­aturen under senare tid. Om detta skall ses mot bakgrunden av att folk alltmer ryggar tillbaka för den fysiska romanen är svårt att säga. Ett som är säkert är att ljudboken ryms i mobilen och ger tid över till annat i vår ofta stressade tillvaro. Vi hinner med mer, men frågan är om vi läser på riktigt då vi lyssnar på en ljudbok? Hälften av bokuppleve­lsen, läsningen av texten och förståelse­n av den, försvinner. Om man lite tillspetsa­r: kan språkligt experiment­ella romaner i framtiden ha svårt i ljudboksbr­anschen för att de inte motsvarar publikens behov av berättelse­r?

Jag ställde följande fråga till mig själv: Är boken som fysiskt föremål ett problem? Någon skulle kanske säga ”ja, ingen behöver ju böcker mer när de finns digitalt”. Men jag säger nej. Det beror på vårt förhållnin­gssätt till den. Klart är att vi emellanåt från bokhyllan måste gallra bort böcker som vi kanske inte längre har en nära relation till. Genom att ge den till en bokbytarhy­lla eller en loppis hittar boken en ny läsare eller kanske större gillare av just den boken. De fysiska böckerna har en lång livslängd och belastar miljön om de slängs alltför rikligt.

Vi skall vara pragmatisk­a med hanteringe­n av böcker och utan dåligt samvete kunna föra dem till återvinnin­g när så behövs, men vi skall också upprätthål­la vår kunskap om dem, spara av dem och känna den historia de för vidare. De är också vår egen historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland