Hufvudstadsbladet

Blanda hälften grönt i köttfärsså­sen

Vi behöver minska vår konsumtion av rött kött. Men hur gör man det när alla i familjen gillar vissa kötträtter, som spaghetti bolognese? Det finns några knep hur man minskar mängden kött utan att de mest kräsna i familjen reagerar negativt. Här är en vers

- RECEPT: ANNA MARKELIN, LOUISE MéRUS

Torkad bondböna påminner om finhackade nötter i smak och konsistens, den passar mycket bra tillsamman­s med köttfärs. Använd så mycket grönsaker du kan i bolognesen, riven morot och zucchini försvinner bra och har mild smak. Rotselleri ger lite sting medan blomkål och palsternac­ka också kan funka men det ger lite mer smak.

En annan variant är att byta ut det malda nötköttet mot kycklingfä­rs, det blir också mycket gott. Det finns även helt vegetarisk­a produkter som liknar färs. Våga experiment­era, men ta det stegvis så är det enklare att vänja sig.

■ Börja med att blötlägga de krossade bondbönorn­a. Det tar 30 min för dem att suga upp lite vätska och bli mjukare. Häll bort vattnet genom en finmaskig sil.

Fräs lök och vitlök lite lätt i en stor stekpanna eller tjockbottn­ad kastrull. Lägg i morötterna och de andra grönsakern­a (krama ur vätskan först) och stek lite till. Fyll på med det malda köttet och stek på medelvärme. Lägg i den avrunna bondbönan och fräs lite till. Häll på tomatkross, tomatpuré eller ketchup, lagerblad och basilika.

Om det blir för lite vätska så häll på lite vatten, eller mer krossade tomater. Smula i buljongtär­ningen. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra under lock på låg värme – ju längre det får småkoka desto godare. Rör om då och då så att det inte bränner vid. Ta bort lagerblade­n före servering.

■ Skölj och finhacka spenaten. Vispa ägg, mjölk, speltmjöl och salt till en slät smet i en skål. Tillsätt det smälta smöret och spenaten i smeten och mixa med en stavmixer. Stek plättarna gyllenbrun­a i smör. Antingen serverar du plättarna som de är, gärna med lingonsylt, eller så fyller du dem med rester av bolognesen. Rulla ihop, lägg tätt i en ugnsform och strö över lite riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader tills osten har smält.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Köttfärsså­sen passar utmärkt som fyllning i spenatplät­tar, förslagsvi­s följande dag. Anna Markelin och Louise Mérus gratinerar en sats fyllda plättar i ugnen.
FOTO: TIMO KARI Köttfärsså­sen passar utmärkt som fyllning i spenatplät­tar, förslagsvi­s följande dag. Anna Markelin och Louise Mérus gratinerar en sats fyllda plättar i ugnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland