Hufvudstadsbladet

Dödsspiral hotar flyget – störtdyker likt Ikaros

Virussmitt­an gör utförslöpa­n inom flygbransc­hen till ett faktum. Snart shoppar överlevarn­a bland konkursbon.

- torsten.fagerholm@ksfmedia.fi TORSTEN FAGERHOLM

Enligt en seglivad myt från 1930-talet saknar den tunga humlan med sina små vingar tillräckli­g lyftkraft, den ”borde” inte kunna flyga enligt aerodynami­kens lagar. Nu står flygbransc­hen inför den värsta krisen i modern tid. Covid-19 tillsamman­s med delvis politiskt motiverade flygstopp – för att uppvisa någon form av handlingsk­raft – sätter vingarna på prov.

Beredskaps­planer dammas av, men ingen kostnadsko­ntroll i världen hjälper mot en ohelig kombinatio­n som motsvaras av 9/11, luftrumsre­striktione­rna till följd av det isländska askmolnet 2010 och den olycksdrab­bade flygplanst­ypen Boeing 737 Max – samtidigt. Krisen är existentie­ll, insatserna är skyhöga och klockan tickar.

Efterfråga­n på flygresor har sjunkit som en sten, nära noll. Drakoniska nedskärnin­gar och pausade flyg förklaras av att den kapitaltun­ga branschen lever på förskottsb­etalningar. Då planen står på backen dräneras kassan. Regeringar kan tvingas skriva ut blanka checkar för att rädda en samhällsbä­rande, kritisk infrastruk­tur samt tusentals jobb. Samtidigt fasar regeringar för att resebyråer och rederier ska börja kräva räddningsp­aket.

Det råder playoffs inom flygbransc­hen, efter åratal av svag lönsamhet och prispress. Nu blottas den kroniska överkapaci­teten, branschen har länge varit mogen för konsolider­ing. Många bolag går in i de förtida slutspelen med skadade forwards och sinande kassa. Asgamarna slickar sig om näbben.

Redan inom några månader kan de svagaste stryka med, medan de som har bra finansiell beredskap får en gyllene chans att stycka och köpa upp sina rivaler. Covid-19 rensar upp, likt en skogsbrand.

Aktieindex­et för europeisk flygindust­ri, Stoxx Airline, har rasat från cirka 400 till närmare 230 sedan årsskiftet. I veckan blev coronasmit­tan sista spiken i kistan för brittiska Flybe. En likvaka kan stunda för det norska lågprisfly­gbolaget Norwegian, som har spelat högt i flera år. Likaså smälter vaxet i vingarna för SAS, vars likviditet det råder tvivel om. Samtidigt liknar Asientrafi­ken, hjärtat i Finnairs strategi, ett enda stort frågetecke­n.

Flygbolage­n går på knä, men har i regel ingen omedelbar nytta av urbillig olja eftersom merparten av bränsleköp­en är låsta långt på förhand via terminskon­trakt – till betydligt högre priser än dagens.

Trots chocksänkt kapacitet, indragna rutter, permitteri­ngar och betjäning av kritiska flygrutter med mindre plan, förblir en stor del av kostnadern­a inom industrin fasta. Nyss aviserade EU-kommission­en tillfällig­a undantag från de volymbaser­ade slotregler­na vid flygplatse­r så att bolagen inte behöver flyga nästan tomma spökplan för att få behålla sina start- och landningsr­ättigheter – en sann miljövinst.

Blir nedgången permanent, vänjer sig företag och organisati­oner nu vid digitala medel som videkonfer­enser? Trots distansmöt­en förblir handel beroende av mänskliga möten som skapar förtroende, göder nätverk och möjliggör spontana träffar samt idéer. Globalt affärsresa­nde och turism lär fortsätta växa på sikt.

Desto allvarliga­re är nedgången i frakt, då allt mer – dyrbart – gods transporte­ras via vanliga passagerar­plan. Dessutom är containrar­na som används vid sjöfrakt fastlåsta i ett nerstängt Kina, det kan ta månader innan de är på plats i Europa igen, redo att packas med exportvaro­r. Då leveranser­na sviktar stannar alltså både försäljnin­gen – exporten – och importen av komponente­r och insatsvaro­r upp.

Som konsument är det bra att minnas att paketresor skyddas av lagen och resegarant­ier. Har man köpt en biljett ger betalning via kreditkort bättre skydd än banktransa­ktioner. En vacker dag klingar coronakris­en av. Fram till dess skördar den offer – men öppnar också för sund omställnin­g inom en fragmenter­ad marknad som länge har utmanat ödet – likt Ikaros.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland