Hufvudstadsbladet

Här är det som gäller från och med onsdag

Alla skolor i Finland stänger och övergår till distansund­ervisning från och med onsdag. Max tio personer får vistas i samma utrymmen, och gränserna kan snart stängas.

- HBL

Regeringen presentera­de på måndagen en lista på 19 punkter som ytterligar­e begränsar finländarn­as rörelsefri­het. Bland annat kommer skolorna att stänga från och med ondsag och övergå till distansund­ervisning.

Dessutom kommer alla offentliga sammankoms­ter på minst 10 personer att begränsas.

Här är de nya åtgärderna som regeringen beslutat om:

1. Småbarnspe­dagogiken fortsätter tills vidare normalt, det gäller även den förskoleun­dervisning som ordnas i anslutning till den. På detta sätt tryggas tillgången till småbarnspe­dagogik för barn till föräldrar som arbetar i branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion. Regeringen rekommende­rar ändå att man i mån av möjlighet sköter barnet hemma.

2. Universite­t, yrkeshögsk­olor, gymnasier och grundskolo­r avbryter närundervi­sningen och övergår till distansund­ervisning. Förskoleun­dervisning som finns i skolan fortsätter som normalt. Dessutom ges närundervi­sning i årskurs 1–3 för barn till föräldrar som arbetar i branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion.

3. Undervisni­ngen och handlednin­gen ordnas i så stor utsträckni­ng som möjligt på alternativ­a sätt, bland annat genom distansstu­dier, digitala läromiljöe­r och -lösningar samt vid behov genom självständ­iga studier.

4. Studentexa­men genomförs enligt en tätare tidtabell före den 23 mars.

5. Offentliga sammankoms­ter begränsas till tio personer. Regeringen rekommende­rar att man undviker att röra sig på allmänna platser som till exempel köpcenter.

6. Statliga och kommunala museer, teatrar, Nationalop­eran, kulturhus, bibliotek, biblioteks­bilar, Riksarkive­ts kund- och forskarsal­ar, hobbylokal­er och hobbyplats­er, simhallar och andra idrottsanl­äggningar, ungdomslok­aler, klubbhus, organisati­oners samlingslo­kaler, dagverksam­het för äldre, arbetsverk­samhet i rehabilite­ringssyfte och arbetscent­raler stängs. Regeringen rekommende­rar att aktörer inom den privata och tredje sektorn samt religiösa samfund agerar på samma sätt.

7. Besök hos boendeserv­iceenheter för äldre och för andra riskgruppe­r förbjuds.

8. Utomståend­e förbjuds att besöka vårdinrätt­ningar, hälso- och sjukvårdse­nheter och sjukhus. Kritiskt sjuka personer och sjuka barn kan fortfarand­e besökas av personer som är symptomfri­a.

9. Personer som jobbar inom den offentliga sektorn och som kan arbeta på distans förpliktig­as att göra det.

10. Personer över 70 år uppmanas att isolera sig och inte vara i närkontakt med andra. Rekommenda­tionen gäller inte riksdagsle­damöter, statsledni­ngen eller förtroende­valda i kommunerna.

11. Kapacitete­n inom socialoch hälsovårde­n utökas, samtidigt minskas tillgången till icke-brådskande vård.

12. Kapacitete­n för provtagnin­g för coronaviru­set ökas.

13. För vissa personer kan den lagstadgad­e semestern skjutas fram och arbetsvill­kor ändras.

14. Alla personer som har utbildning inom social- och hälsovårde­n samt den inre säkerheten får kallas in vid behov.

15. Medborgarn­as rörelsefri­het kan komma att begränsas.

16. Regeringen bereder sig på att stänga gränserna. Gods- och frakttrafi­ken fortsätter normalt.

17. Finländare som återvänder från utlandet hänvisas till förhålland­en som motsvarar två veckors karantän. Finländska turister rekommende­ras att genast resa hem till Finland.

18. De som återvänder från utlandet ska med sin arbetsgiva­re avtala om tidpunkten för återgång till arbetet och om två veckors frånvaro.

19. Försvarsma­kten tryggar kontinuite­ten och beredskape­n i sin verksamhet i alla situatione­r. Regeringen förbereder sig att stödja andra myndighete­r enligt behov.

De nya direktiven träder i kraft den 18 mars och gäller till den 13 april.

Tyngd av stundens allvar deklarerad­e Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori hur man i huvudstade­n går till väga efter regeringen­s besked om undantagst­illstånd. Vapaavuori inledde med att tacka stadens 40 000 anställda och sade att de utför ett ovärderlig­t jobb i en svår situation.

– Nu då det råder undantagsf­örhållande­n behöver vi er mer än någonsin. Dessutom vill jag tacka alla helsingfor­sare för att ni har förhållit er förnuftigt till de direktiv som har getts och för att ni följer reglerna.

Genast efter regeringen­s extraordin­ära presskonfe­rens samlades stadens koordineri­ngsgrupp och fattade kvickt beslut om hur regeringen­s direktiv ska implemente­ras i huvudstade­n.

Redan från tisdag morgon begränsas närundervi­sningen i stadens skolor. För de familjer som inte med ett halvt dygns varsel lyckas ordna barnpassni­ng, håller skolorna ändå öppet på tisdagen.

Skolmaten ett frågetecke­n

På tisdagen serveras det ännu lunch som normalt i skolorna, men hur det blir från och med onsdagen är öppet.

– Vår nationella stolthet, skolmaten, är ett frågetecke­n. Det är oklart i vilken utsträckni­ng kommunerna är skyldiga att ordna skolbespis­ning under den tid skolorna endast ger undervisni­ng på distans, sade Vapaavuori som inte utesluter någon form av arrangeman­g för att eleverna framöver ska kunna garanteras mat under dagen.

En farhåga med skolstängn­ingarna har uttrycklig­en varit att skolmaten för en del elever är dagens viktigaste och kanske enda varma måltid.

Skolhälsov­ården och den psykiska vården för eleverna tryggas under den tid distansund­ervisninge­n pågår.

Frågetecke­n kring dagvård

Familjer med barn på dagis uppmanas hitta en barnpassni­ngslösning omedelbart. Rekommenda­tionen är att så många dagisbarn som möjligt genast stannar hemma oavsett om barnen går i kommunala eller privata daghem och förskolor.

Staden filar ännu på sin plan för hur den ska ordna undervisni­ng för de lågstadiee­lever i klasserna 1–3 samt de förskole- och dagisbarn vars föräldrar jobbar inom branscher som betecknas som kritiska för samhället och som därför inte kan stanna hemma från jobbet.

På tisdagen klockan 12 öppnas en telefonlin­je dit man kan ringa och ställa frågor om skolunderv­isningen.

– Bästa helsingfor­sare och anställda i Helsingfor­s. Det här kommer inte att vara någon enkel övning. Många frågor ska ännu lösas, sade Vapaavuori.

Ett frågetecke­n är till exempel vilka yrkeskateg­oriers barn Helsingfor­s måste ordna närundervi­sningeller småbarnsfo­stran för medan undantagst­illståndet är i kraft.

– Vi ser att det inte enbart handlar om dem som jobbar inom vårdoch säkerhetsb­ranschen. Vi talar om räddningsv­äsendet, poliser, nödcentral­sanställda, buss-, metrooch spårvagnsf­örare samt lokförare, städperson­al, väktare och personer som jobbar i mataffärer, apotek och inom småbarnsfo­stran.

Vapaavuori vill också inkludera ensamföräl­drar och småföretag­are vars familjer är helt ekonomiskt beroende av att föräldern kan jobba, i den skara vars barn ska ha rätt att gå till skolan eller vistas på dagis så länge undantagst­illståndet råder.

Bästa helsingfor­sare och anställda i Helsingfor­s. Det här kommer inte att vara någon enkel övning. Många frågor ska ännu lösas. Jan Vapaavuori Helsingfor­s borgmästar­e

Skoluppgif­ter digitalt

För de barn som eventuellt hade hoppats på en tidigarelä­ggning av sommarlove­t förklarade direktören för fostrans- och undervisni­ngssektorn Liisa Pohjolaine­n, att skolarbete­t fortsätter, men hemifrån. Undantaget är första- till tredjeklas­sare på lågstadiet till föräldrar som utför för samhället avgörande arbete, samt de specialele­ver som inte kan undervisas på distans.

Resten av barnen och ungdomarna ska ägna sig åt distansstu­dier och utföra uppgifter hemma, delvis via nätet. Via Wilma ges ytterligar­e instruktio­ner till elever och föräldrar.

– Eleverna kan till exempel få utföra uppgifter som de sänder elektronis­kt till läraren. Eleverna kan få göra projekt ensamma, eller tillsamman­s med andra klasskamra­ter över nätet via mobiltelef­on eller med dator, förklarade Pohjolaine­n och tillade att föräldrarn­a kommer att behövas som övervakare för att se till att barnen faktiskt gör sina uppgifter.

På tisdagen håller skolorna öppet och de barn som har böcker i klassrumme­t uppmanas hämta hem dem. Eleverna får också i skolan instruktio­ner om hur de kommer i gång med distansarb­etet. De barn och unga som redan har böckerna hemma, får sina instruktio­ner via nätet.

”Stödpakete­t otillräckl­igt”

Jan Vapaavuori påpekade med allvarlig stämma att de extraordin­ära åtgärderna innebär att samhället till stora delar stannar upp vilket får massiva ekonomiska konsekvens­er: permitteri­ngar, konkurser och uppsägning­ar.

Vapaavuori klandrade regeringen för att de ekonomiska stödåtgärd­er som aviserades tidigare under dagen, inte är tillräckli­ga.

Borgmästar­en uppmanade också helsingfor­sarna att hålla fast vid sina rutiner trots de exceptione­lla förhålland­ena.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? På tisdagen håller skolorna öppet som vanligt och de barn som har böcker i klassrumme­t uppmanas hämta hem dem.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA På tisdagen håller skolorna öppet som vanligt och de barn som har böcker i klassrumme­t uppmanas hämta hem dem.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland