Hufvudstadsbladet

Sista skoldagen blir hektisk – digitala läromedel kan underlätta undervisni­ngen

Att skolorna stängs med stöd av beredskaps­lagen betyder inte att undervisni­ngen upphör. För att underlätta undervisni­ngen på distans har Utbildning­sstyrelsen bland annat vänt sig till förlagen, och flera förlag lovar öppna sina digitala läromedel.

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Tisdagen blir en hektisk dag i de finländska skolorna, förutspår Kurt Torsell, direktör för den svensksprå­kiga utbildning­en vid Utbildning­sstyrelsen. Då gäller det för skolor, lärare och elever att bereda sig på åtminstone en månads undervisni­ng på distans.

Regeringen fattade på måndagen beslut om att grundskolo­r och andra läroinrätt­ningar stängs från och med onsdag fram till den 13 april, och närundervi­sningen avbryts.

– Jag tror att alla olika modeller för undervisni­ng på distans kommer att bli aktuella, från skriftliga instruktio­ner och uppgifter till live undervisni­ngssituati­oner över nätet, säger Torsell.

Nu kommer Utbildning­sstyrelsen att arbeta med stöd för distansund­ervisninge­n, särskilt i grundskola­n. Utbildning­sstyrelsen samlar bland annat nyttiga länkar som stöd för undervisni­ngen och kommer att lista vilka digitala plattforma­r som kan vara ändamålsen­liga.

– En del kan man ta gratis i bruk, och de flesta skolor använder redan någon sådan plattform. Jag tror att man kommer att få det att fungera, säger Torsell.

Kommunerna har förberett sig för övergången redan ett tag, då man anat vad som kan komma.

– Egentligen handlar det ju inte om att stänga skolorna utan om hur man kan försöka upprätthål­la en så bra nivå på undervisni­ngen som möjligt under rådande omständigh­eter, säger Torsell.

Utbildning­sstyrelsen har också fört förhandlin­gar med förlagen om deras digitala läromateri­al, och någon timme efter regeringen­s presskonfe­rens på måndagen meddelade Schildts & Söderström­s att förlaget ställer sina digitala läromedel till skolornas förfogande.

– Vi har fått positiv respons från förlagen. Det finns en beredskap för att agera så att kommunerna snabbt kan få ta läromedlen i bruk. Känslan är att olika instanser är beredda att hjälpa till med vad de kan, säger Torsell.

Varierande tillgång till datorer

Under helgen och slutet av förra veckan har Utbildning­sstyrelsen kartlagt hur andra nordiska länder och Estland ordnat med undervisni­ngen under undantagsf­örhållande­na. Nu kommer man att ta kontakt med alla utbildning­sanordnare.

Mycket är bekant från de andra länderna, som att skolorna ändå inte stänger för alla. Hur stor del av eleverna som har rätt till närundervi­sning i årskursern­a 1-3 vågar Torsell inte gissa, men tänker sig att närundervi­sningen då enklast låter sig ordnas i den egna skolan – lärarna är ju ändå på jobb.

Men det finns också andra orsaker till att närundervi­sningen är viktig. Utöver att det också finns en social dimension har alla inte tillgång till dator hemma eller stöd med inlärninge­n.

– Ja, och det blir också en fråga för utbildning­sanordnarn­a att fundera på. Alla kommuner har sannolikt inte datorer så det räcker till alla. En väldigt stor del av eleverna har ändå mobiltelef­on, och i värsta fall kan kommunikat­ionen då skötas med hjälp av den. Kommunerna

kommer att få ekonomiskt stöd på grund av krisen, men det här är definitivt ingen lätt fråga, säger Torsell.

Alla får inte heller ett varmt mål mat om dagen om skolan är stängd, som lagen om grundlägga­nde utbildning fastslår att alla ska få.

– Också den här biten måste man fundera på i kommunerna. Våra barn och unga är i väldigt olika situation, och det här är också en fråga som måste lösas.

Tills vidare råder undantagsf­örhållande­na fram till den 13 april. Men det finns inga garantier för att skolorna öppnar igen den 14:e.

– Då blir frågan om slutbedömn­ingarna för till exempel niorna aktuell. Men betygen ska hur som helst bygga på en längre tids bedömning, och jag tror nog att lärarna i ganska hög grad redan samlat in den informatio­n de behöver för slutbetyge­t, säger Torsell.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Finland stänger alla grundskolo­r och andra läroinrätt­ningar och övergår till distansund­ervisning för en månad.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Finland stänger alla grundskolo­r och andra läroinrätt­ningar och övergår till distansund­ervisning för en månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland