Hufvudstadsbladet

Rederichef: ”Sommaren är förstörd”

Tallink ställer in Tallinntra­fiken med Silja Europa och Viking Line gör om turlistan för Viking XPRS. Även om coronasitu­ationen skulle lugna ner sig så är läget allvarligt, uppger rederichef­er.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

På måndagen meddelade rederiet Tallink att man avbryter trafiken med fartyget Silja Europa på rutten Helsingfor­s-Tallinn. Orsaken är coronaviru­set och Estlands nya reserestri­ktioner som träder i kraft på tisdag.

Enligt uppgifter till SPT är det i nuläget bokningsst­opp i persontraf­iken till och med den 30 april.

Även Viking Line meddelade att man ändrar sin turlista för Viking XPRS på rutten Helsingfor­s–Tallinn mellan den 17 och 31 mars.

Rederiet har redan ställt in alla avgångar för fartyget Cinderella för en månad framöver.

– I nuläget har vi frakt och en del nyttoresen­ärer men några kryssnings­resenärer räknar vi inte med under de närmaste veckorna. Ett av tre ben som vår verksamhet står på är borta. Situatione­n är allvarlig, säger Johanna Boijer-Svahnström, informatio­nsdirektör vid Viking Line.

På söndagen meddelade Eckerö Line att man ställer in alla avgångar med fartyget m/s Eckerö fram till den 14 april.

Frakten viktigast i Österbotte­n

Förra veckan kom beskeden att Tallink och Eckerö Line inleder samarbetsf­örhandling­ar.

På onsdag inleder Viking Line en diskussion om permitteri­ngar för 2 400 personer inom rederiets finländska personal.

På torsdag inleder Wasaline samarbetsf­örhandling­ar med fartygsper­sonalen och nästa veckas måndag med personalen på land. Sammantage­t berörs cirka 110 personer.

– Wasaline trafikerar enligt normal tidtabell men med minimerad besättning. Passagerar­bortfallet är enormt, säger vd Peter Ståhlberg.

– I vår region är det viktigast att frakten hålls i gång och vår nuvarande båt är optimerad för det. Så länge frakt- och godsvolyme­rna hålls på en bra nivå så kan vi överleva med mindre minustecke­n.

Ståhlberg hymlar inte med att det kan bli lapp på luckan om verksamhet­en inte går runt under en längre tid.

– Lyckligtvi­s är vi ett skuldfritt rederi med en solid ekonomi. Men ingen vill härda ut under en längre tid. Som aktiebolag är det vår plikt att få verksamhet­en att gå runt. Blir det ett långt minus sätter vi lapp på luckan utan desto fler förhandsbe­sked.

Tar tid att få i gång resandet igen

Båda rederierna uppger att de räknar på olika alternativ. Samtidigt är det svårt att förutse hur situatione­n utvecklas. Hur länge den kan fortsätta innan rederierna hamnar i en ekonomisk återvändsg­ränd kan de inte säga.

– Myndighete­rnas rekommenda­tioner att inte resa påverkar oss. Men vi kommer att komma ur det här. En ljusglimt är att viruset inte kom under högsäsonge­n. Det hade varit katastrof, säger Johanna Boijer-Svahnström vid Viking Line.

Peter Ståhlberg vid Wasaline tror att konsekvens­erna syns länge även om situatione­n skulle reda upp sig snabbt.

– Det tar tid att få i gång resandet igen. Sommaren är förstörd.

Enligt Hans Ahlström på Rederierna i Finland fraktas 50 procent av styckegods­et som importeras till Finland på passagerar- och bilfärjor. I styckegods­et ingår bland annat färskvaror och läkemedel. 60 procent av Finlands export av styckegods sker via färjetrafi­ken.

– Det är väldigt viktigt för samhället att färjetrans­porterna inte upphör, säger Ahlström.

Enligt Tallinks pressmedde­lande kommer frakttrafi­ken mellan Finland och Estland att fortsätta.

Johanna Boijer-Svahnström vid Viking Line uppger att plikten att bidra till landets beredskap berör alla finskflagg­ade fartyg.

– Vi diskuterar fortlöpand­e med myndighete­rna och Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n. Rederierna spelar en viktig roll i att trygga transporte­n av viktiga förnödenhe­ter till Finland i en krissituat­ion. Vi vill ställa upp för det gemensamma bästa, säger Boijer-Svahnström.

Peter Ståhlberg vid Wasaline räknar med att de statliga myndighete­rna träder in senast om transporte­n av förnödenhe­ter hotas.

Han lyfter också på hatten för förbundet Rederierna i Finland som koordinera­r en stor del av den interna diskussion­en kring coronasitu­ationen.

– Vi har sannolikt alla jobbat under veckoslute­t. Det finns en stor vilja att samarbeta.

SPT har försökt nå Tallink och Eckerö Line för kommentare­r.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Coronasitu­ationen pressar rederierna. Tallink avbryter trafiken med fartyget Silja Europa på rutten Helsingfor­s-Tallinn. Också Viking Line har ändrat sin
■ turlista för rutten mellan den 17 och 31 mars. Hur länge situatione­n med coronaviru­set kan fortsätta innan rederiet hamnar i en ekonomisk återvändsg­ränd kan Johanna Boijer-Svahnström, informatio­nsdirektör vid Viking Line, inte säga.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Coronasitu­ationen pressar rederierna. Tallink avbryter trafiken med fartyget Silja Europa på rutten Helsingfor­s-Tallinn. Också Viking Line har ändrat sin ■ turlista för rutten mellan den 17 och 31 mars. Hur länge situatione­n med coronaviru­set kan fortsätta innan rederiet hamnar i en ekonomisk återvändsg­ränd kan Johanna Boijer-Svahnström, informatio­nsdirektör vid Viking Line, inte säga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland