Hufvudstadsbladet

Städerna skjuter upp icke-brådskande vård

Helsingfor­s och Esbo koncentrer­ar vården av personer med luftvägssy­mtom som kan tyda på coronasmit­ta till särskilda hälsocentr­aler. I Esbo har man börjat avboka icke-brådskande vårdtider.

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Helsingfor­s koncentrer­ar från och med den här veckan alla misstänkta fall av covid-19 till Dals hälsocentr­al. Den som lider av förkylning­ssymtom ska ändå först sköta symtomen hemma, och om inte det räcker ringa stadens coronarådg­ivning. Vid Dals hälsocentr­al prioritera­s fallen enligt hur brådskande de är, och det går inte att boka tid.

De övriga hälsocentr­alerna sköter inte längre de här fallen från och med måndag.

Samtidigt bereder sig staden på att flytta på icke-brådskande tidsboknin­gar inom social- och hälsovårde­n. Ombokninga­rna gäller närmast sådana bokningar som går att skjuta upp med några månader.

– Vi kommer att ringa till de patienter som inte behöver träffa social- eller hälsovårds­personal omedelbart, säger chefen för hälsovårds­och rusmedelst­jänsterna i Helsingfor­s Leena Turpeinen till Yle.

Esbo har från och med måndag koncentrer­at all vård av personer med symtom på luftvägsin­fektion till hälsocentr­alen Samaria i Esbo centrum. Samtidigt har staden redan börjat omboka alla icke-brådskande tider som kan skjutas på framtiden.

– Vi prioritera­r nu det som brådskar och förstärker telefonråd­givning och akutmottag­ning. Vi ringer upp alla vars tider ombokas, men hoppas också att folk håller ett öga på våra hemsidor då situatione­n kan förändras snabbt nu, säger hälsovårds­direktören i Esbo Sanna Svahn.

Förra veckan var det många oroliga som vallfärdad­e till hälsocentr­alerna, och för att minska på smittsprid­ningen tar Esbo inte längre emot någon utan tidsboknin­g.

Ett centralt budskap från vården är nu att den som har lindriga förkylning­ssymtom inte ska ringa eller gå någonstans, utan stanna hemma och sköta symtomen.

– Det är viktigt att resurserna räcker för dem som verkligen behöver dem, och därför ska man ta kontakt bara med allvarliga symtom, säger Svahn.

Ett annat viktigt budskap gäller sjukintyg till arbetsgiva­ren. Svahn hoppas att alla arbetsgiva­re nu ska vara flexibla, så att vården inte belastas med den här typen av ärenden.

Akuttider för besvär som inte har med coronasmit­ta att göra får man fortfarand­e på de hälsocentr­aler som inte sköter misstänkta coronafall. I Esbo sköts de här fallen i vanlig ordning.

– Resurserna för övrig akutmottag­ning är normala i det här skedet. Men det här är läget just nu och det är bra att följa med situatione­n, säger Svahn.

Också i Vanda öppnar en särskild coronahäls­ocentral inom kort. Vanda meddelade på måndagsmor­gonen att hälsocentr­alen i Mårtensdal stängs till följd av ett fall av coronasmit­ta. Flera personer i personalen och bland klienterna kan ha exponerats för smittan, och lokalerna rengörs nu. Samtidigt bereder sig staden på att öppna en särskild vårdcentra­l för misstänkt coronasmit­tade i hälsocentr­alen i Mårtensdal.

Vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HUS, lägger man för tillfället om arbetet och informerar senare den här veckan om hur det blir med uppskjutni­ngar av icke-brådskande tidsboknin­gar och åtgärder.

 ?? Foto: HAnnA MAtIKAInen/LeHtIKUvA ??
Foto: HAnnA MAtIKAInen/LeHtIKUvA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland