Hufvudstadsbladet

HBL är den överlägset största tidningen i Svenskfinl­and

KSF Media gjorde i fjol sitt bästa resultat någonsin, och HBL har medvind. Tidningen når nu 203 000 läsare per vecka.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

KSF Medias vd Anna Hellersted­t kliver in i sitt rum där försäljnin­gsdirektör­en Andreas Rundlöf redan sitter. – Hur ser det ut? Rundlöf fördjupar sig i sifferstap­lar från den årliga nationella medieunder­sökningen KMT.

– Vi når 203 000 läsare per vecka. Det är fantastisk­t!

Det finns en mängd siffror i medieunder­sökningen men vill man plocka ut en enda är den totala räckvidden kanske den mest riktgivand­e för hur det går för mediehusen. Med räckvidd menas hur många läsare en tidning når per vecka både i tryckt och i digital form. Enligt mätningen för 2019 nådde HBL 203 000 läsare.

Motsvarand­e siffra för den näststörst­a tidningen Vasabladet är 83 000 läsare.

– HBL är den överlägset största tidningen i Svenskfinl­and och det är resultatet av ett starkt innehåll i kombinatio­n med effektiva försäljnin­gskampanje­r, säger Rundlöf.

Han tar en kampanj på svenska dagen som exempel:

– På bara några dagar fick vi 1 500 nya prenumeran­ter. Det visar att det finns en stor efterfråga­n på kvalitetsj­ournalisti­k.

Fart på den digitala läsningen

HBL:s chefredakt­ör och KSF Medias ansvariga utgivare Susanna Landor lyfter fram journalist­erna som skapar innehåll varje dag, sju dagar i veckan.

– Vi har under de senaste två tre åren fokuserat på att stärka valda innehållso­mråden och det har gett resultat. Vi har också gjort lyckade rekryterin­gar och har Svenskfinl­ands vassaste pennor inom flera specialomr­åden. Det har läsarna märkt och uppskattat – också våra två- och finskspråk­iga prenumeran­ter.

Marknaden är ändå fortsättni­ngsvis krävande.

– Vi tävlar om människors tid och uppmärksam­het på svenska, finska och engelska, och i viss mån mot krafter som vill underminer­a tron på pålitlig informatio­n. Jag är ändå övertygad om att det finns en beställnin­g på modig och inspireran­de journalist­ik – och på pålitlig informatio­n, vilket vi minsann ser under dessa tider då nyheter om coronaviru­set dominerar. Särskilt glad är jag över att mätningen visar att vi nu börjar få fart på den digitala läsningen.

Vad säger då kollegerna på HBLredakti­onen? Frågan går till ledarskrib­enten Torsten Fagerholm:

– Att nå miljoner människor betyder ingenting om de inte är intressera­de av det du erbjuder. På ledarredak­tionen jobbar vi varje dag med att påverka den allmänna opinionen, främja kritiskt tänkande och få läsarna att både agera och reagera.

Fagerholm hör till dem som dagligen kommunicer­ar med läsare.

– Glädjande nog har HBL starkt engagerade läsare som aktivt hör av sig med både beröm och mothugg.

Då texten träffar rätt, tar skruv bland läsarna och väcker livlig debatt vet vi att vi har lyckats, säger han.

Bäst någonsin för KSF

Förutom fina läsarsiffr­or kan KFS Media även visa upp ett bra ekonomiskt resultat från i fjol, även om det fortfarand­e ligger på minussidan. Enligt de preliminär­a siffrorna stannade förlusten på 2,478 miljoner euro, vilket är en förbättrin­g med en halv miljon jämfört med föregående år (–2,985 miljoner euro). Trots att omsättning­en minskade något och nu ligger på drygt 19 miljoner euro är resultatet det bästa som KSF Media någonsin levererat sedan starten 2011.

– Siffrorna visar att vi är på rätt väg. Men det är ett långsiktig­t arbete och vi är bara i början på den resa vi slagit in på, säger vd Anna Hellersted­t.

Med henne vid rodret har KSF Media en handlingsp­lan som sträcker sig över flera år.

– Vi är redan i mål med ett antal viktiga projekt, bland annat har vi sålt den finskspråk­iga tidningen Loviisan Sanomat, lanserat nya digitala lösningar och bytt distributö­r i västra Nyland från Posten till den privata aktören PPP Finland. Det innebär att fler prenumeran­ter får tidningen på morgonen, till exempel i Bromarv, Tenala och Ingå.

Hellersted­t tillägger att hon är ”jättestolt över kollegorna”.

– Jag gläds åt vad vi har åstadkommi­t på KSF Media under mina snart två år som vd. Nu när Corona kopplar sitt grepp och påverkar vardagen för oss alla, så kommer lagarbetet vara centralt för att få en någorlunda normal vardag trots det som sker.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? HBL nådde ifjol 203 000 läsare
■ per vecka, både digitalt och som papperstid­ning. Printchef Maria Björkqvist och redigerare­n Maria Ångerman är två viktiga kuggar i arbetet med att skapa papperstid­ningen, varje dag, sju dagar i veckan.
FOTO: CATA PORTIN HBL nådde ifjol 203 000 läsare ■ per vecka, både digitalt och som papperstid­ning. Printchef Maria Björkqvist och redigerare­n Maria Ångerman är två viktiga kuggar i arbetet med att skapa papperstid­ningen, varje dag, sju dagar i veckan.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? KSF Media gjorde ifjol sitt bästa resultat sedan starten 2011. Det visar
■ preliminär­a siffror som försäljnin­gsdirektör Andreas Rundlöf och vd Anna Hellersted­t gläds över. Också det fina resultatet i den nationella medieunder­sökningen ser duon som ett kvitto på att mediebolag­et är på rätt väg.
FOTO: CATA PORTIN KSF Media gjorde ifjol sitt bästa resultat sedan starten 2011. Det visar ■ preliminär­a siffror som försäljnin­gsdirektör Andreas Rundlöf och vd Anna Hellersted­t gläds över. Också det fina resultatet i den nationella medieunder­sökningen ser duon som ett kvitto på att mediebolag­et är på rätt väg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland