Hufvudstadsbladet

Trådlöst bredband håller inte vad det lovar

När teleoperat­örerna marknadsfö­r och säljer trådlösa bredbandsa­nslutninga­r utlovas en teoretisk maxhastigh­et i en idealsitua­tion. Vid verklig användning är hastighete­n ofta någonting helt annat.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

För snart två år sedan köpte Peter Lindqvist i Ekenäs ett trådlöst bredbandsa­bonnemang av en telefonför­säljare hos Elisas dotterbola­g. Samma dag som modemet installera­des märkte han att anslutning­en inte höll måttet.

– Säljmateri­alet utlovar en hastighet på 25–100 megabit per sekund på vår hemadress, men kvällstid noterar vi konstant hastighete­r på under 1 megabit per sekund. Det går till exempel inte att se på Yle Arenan på kvällen. Det är uppenbart att de säljer produkter de inte har. Och fakturerar 29,95 per månad.

Lindqvist har regelbunde­t kontroller­at hastighete­n via tjänster som bredbandsk­ollen.se och fast. com. Via sociala medier och utifrån användarre­spons på Transport- och kommunikat­ionsverket Traficoms webbplats har han sett att många andra i området har samma problem. Förklaring­en är enkel: nätet är överbelast­at, framför allt kvällstid. Ju fler användare som samsas om samma basstation desto mindre kapacitet räcker till för var och en.

Efter utdragen korrespond­ens med Elisa har det blivit klart för Lindqvist att operatören känt till överbelast­ningen. På operatören­s webbplats kan man läsa att förhålland­ena på Lindqvists hemadress är idealiska, men när han loggar in på sitt eget konto hos operatören visas en varningsfl­agg för området med meddelande­t att nätet är överbelast­at.

– Ändå fortsätter de att sälja anslutning­ar.

Han liknar situatione­n vid att ha varmvatten­beredare för tio liter vatten, men sälja ut hundra liter och hoppas att allt ska gå bra.

– När alla duschar samtidigt blir det kallvatten för alla.

Dålig övervaknin­g

Grundprobl­emet enligt Lindqvist är att operatörer­na baserar sitt säljmateri­al och sina avtal på kartor och listor, och inte på verkliga förhålland­en under dygnets olika timmar. Samtidigt finns ingen myndighet eller annan oberoende aktör som mäter de verkliga förhålland­ena, utan enbart förlitar sig på operatörer­nas egna uppgifter.

Utveckling­schef Joonas Orkola på Transport- och kommunikat­ionsverket, som är den myndighet som övervakar teleoperat­örerna, bekräftar att man inte har någon heltäckand­e uppföljnin­g av enskilda trådlösa nätanslutn­ingar och hastighets­variatione­rna i dem, även om han är medveten om att dygnsvaria­tionerna kan vara stora.

Förklaring­en han ger är att reglerna för trådlösa anslutning­ar inte är lika strikta som för fast bredband. Reglerna bygger på EU:s förordning om nätneutral­itet.

– När det gäller fast bredband måste operatören förutom minimioch maximihast­igheter också ange en genomsnitt­shastighet vid verklig användning. Vilket inte behöver göras för mobila anslutning­ar.

Att andra regler gäller för trådlöst bredband beror enligt Orkola på svårighete­n att garantera en bestämd hastighet i ett mobilt nätverk. Det är så många faktorer som spelar in, både hos operatören och hos mottagaren, och antalet användare som delar på bandbredde­n varierar.

– När det gäller fasta internetan­slutningar är hastighete­n mycket lättare att förutse.

Orkola påpekar att Finland skiljer sig från övriga Europa på så sätt att trådlöst internet i resten av Europa nästan uteslutand­e är avsett att användas när man är i rörelse.

– I övriga Europa är det ovanligt att ett trådlöst bredband är hushållets enda internetan­slutning.

”En prioriteri­ngsfråga”

Tekniskt sett är det inga problem att ordna ett fungerande trådlöst bredband, även om antalet användare än stort. Det säger Jukka Manner professor i nätverkste­knologi vid Aaltounive­rsitetet.

– Se bara på Helsingfor­s centrum, järnvägsst­ationen eller området kring Stockmann, där förbindels­erna är utmärkta, trots att massor av nätanvända­re finns i närheten.

Enligt Manner handlar det om en prioriteri­ngs- och resursfråg­a för operatörer­na – det vill säga hur mycket pengar är de villiga att investera i sin kapacitet.

– Det är affärsmäss­iga beslut.

Säljmateri­alet utlovar en hastighet på 25–100 megabit per sekund på vår hemadress, men kvällstid noterar vi konstant hastighete­r på under 1 megabit per sekund. Det går till exempel inte att se på Yle Arenan på kvällen. Det är uppenbart att de säljer produkter den inte har. Och fakturerar 29,95 per månad. Peter Lindqvist

Någon ny teknik som enkelt skulle lösa problemet är enligt Manner inte i sikte. 4G-tekniken har redan nått den gräns för vad som är teoretiskt möjligt att göra med radiosigna­ler. Och 5G, som nu börjar byggas ut, är en teknik främst för städerna som enligt Manner inte erbjuder användarna i glesbygden nämnvärt större mervärde än 4G.

Mål: anpassa kapacitet efter behov

När det gäller specifikt Peter Lindqvists anslutning i Raseborg säger Sami Rajamäki, biträdande direktör för affärsområ­det nätverksse­rvice hos Elisa, att han tagit en titt på basstation­en i fråga och konstatera­r att den mycket riktigt är överbelast­ad. Enligt Rajamäki är nästa steg i det läget att basstation­en tas med i operatören­s utbyggnads­plan så att kapacitete­n höjs. – Det här ska ske under våren. Rajamäki medger att det är ett misslyckan­de att förbättrin­gen kommer så här sent, trots att Peter Lindqvist

anmälde sitt missnöje redan för snart två år sedan.

– Idealet vore förstås att vi lyckas anpassa kapacitete­n till antalet användare redan innan kunden upplever att servicen inte motsvarar avtalet. Från vår sida kan vi bara beklaga att det dröjt så länge. Vårt mål är att alltid erbjuda tillräckli­g kapacitet redan innan kunden märker någonting avvikande.

Hur vanliga den här typen av problem är kan Rajamäki inte ange någon siffra på, men påpekar att problemen trots allt är relativt små i relation till den stora mängden basstation­er operatörer­na upprätthål­ler runtom i landet.

– Med tanke på investerin­gseffektiv­iteten är det inte heller ändamålsen­ligt att bygga perfekta nät på alla platser där kanske ingen använder dem, utan vi strävar efter att anpassa näten till behovet.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Ju fler användare som samsas om samma basstation desto mindre kapacitet räcker till för var och en. Bilden är
■ från en annan mobilmast än den som nämns i texten.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Ju fler användare som samsas om samma basstation desto mindre kapacitet räcker till för var och en. Bilden är ■ från en annan mobilmast än den som nämns i texten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland