Hufvudstadsbladet

I skuggan av coronaviru­set, en debatt utan enande kraft

Coronaviru­set dominerade debatten mellan Joe Biden och Bernie Sanders på ett sätt som knappast någon annan enskild fråga gjort under tv-debatterna­s tidevarv.

- HBL:s medarbetar­e i Washington DC juri.von.bonsdorff@ksfmedia.fi JURI VON BONSDORFF

Med det mesta av det normala livet avbrutet, inställt eller uppskjutet kändes det något konstigt att på söndagskvä­llen se presidentt­ävlan fortsätta som vanligt. Fast alldeles som vanligt var det ju inte. Förutom att det var den första debatten med endast två kandidater på scenen, Joe Biden och Bernie Sanders, hälsade de två herrarna varandra med att slå sina armbågar mot varandra i stället för den traditione­lla handskakni­ngen. Coronaviru­set dominerade debatten på ett sätt som knappast någon annan enskild fråga gjort under tv-debatterna­s tidevarv.

Bägge kandidater var snabba att kräva att ingen ska lida ekonomiskt av sjukdomen och de drastiska åtgärder som USA har vidtagit. Testkostna­der och uteblivna inkomster ska kompensera­s för de drabbade, enades man om utan att förklara hur det ska gå till. Men ganska snabbt gled kandidater­na över från den allvarstyn­gda samstämmig­heten till politisk oenighet. Sanders tog tillfället i akt för att understryk­a hur den pågående krisen blottar den amerikansk­a hälsovårde­ns brister och påvisar behovet av den avgiftsfri­a nationella sjukvård som Sanders förespråka­r. Biden hoppade genast på Sanders storstilad­e reformplan­er och försökte stämpla dem som framtidsdr­ömmar när folket behöver lösningar omedelbart. För Biden var det ett sätt att försöka porträtter­a sig som kandidaten som genast skrider till omedelbar handling medan den andra dagdrömmer om ett idealsamhä­lle.

Debatten fortsatte länge kring coronaviru­set och kandidater­na fick ta ställning till huruvida de förespråka­r mer drastiska åtgärder än de som nu är i kraft. De fick också förklara vilka åtgärder de vidtagit för att trygga sin egen hälsa, speciellt med tanke på kandidater­nas höga ålder. De ombads ta ställning till de samhällsek­onomiska följderna och villighete­n att rädda vissa drabbade industrier.

Den första timmen av debatten hade en lugn och seriös ton där kandidater­na respektful­lt utbytte åsikter. Debattleda­rna lät ofta Biden och Sanders tala oavbrutet utan en tillstymme­lse av den skjutjärns­journalist­ik som ibland präglar debatterna. Det kändes rätt med tanke på stundens allvar och bäddade också för det enande som man förväntar sig att Demokrater­na ska försöka få till stånd nu när Biden ser ut att ha ett ointagbart försprång. Men i stället för sammanhåll­ning och goda vibratione­r bjöd den andra timmen på tidvis bittra meningsutb­yten och kritiska beskyllnin­gar.

I stället för att hitta en gemensam melodi till exempel i frågor som universite­tens terminsavg­ifter och studerande­nas studieskul­der, någonting som är viktigt för Sanders anhängare, fastnade man i gräl kring bägge kandidater­s gamla ståndpunkt­er. Biden beskyllde Sanders för Castrosymp­atier och Sanders sa att Biden förespråka­t nedskärnin­gar i socialskyd­det. Sanders blev också synbart frustrerad över vad han anser vara Bidens oförmåga att förstå vidden i klimatkris­en.

När det gäller de delegater som avgör partiets presidentk­andidatur är tävlan i praktiken över, Bidens försprång är för stort. Men kampen om de idéer som ska föras fram i valkampanj­en förs fortfarand­e. Joe Biden kommer att behöva Sanders unga supportrar i höst men att locka dem med är ingen lätt uppgift. I söndags hade kandidater­na en chans att inleda arbetet med att ena partiet, men av en eller annan orsak klarade herrarna inte av det och det tackar man för i Vita huset.

 ?? FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP ?? Joe Biden och Bernie Sanders debatterad­e inför tv-kamerorna.
FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP Joe Biden och Bernie Sanders debatterad­e inför tv-kamerorna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland