Hufvudstadsbladet

Reptilhjär­na eller eftertanke?

- LARS STRANG författare, Esbo

CoRonaviRu­s Människan måste vara en irrationel­l varelse. Inom ett par veckor har världens ledande länder plötsligt blivit eniga om landsomfat­tande åtgärder och satsat miljarder euro för att stoppa spridninge­n av coronaviru­set. Ändå tänker jag att klimathote­t är ett mycket allvarliga­re problem för människans existens. Men när det gäller att lösa frågor kring uppvärmnin­gen, koldioxidu­tsläpp och till exempel frigöring av metangaser finns varken enighet eller finansiell­a resurser att sätta in. Var finns logiken?

De senaste siffrorna (15.3 i HS) visar att av 150 000 smittade har cirka 5 000 människor dött. Dödlighete­n blir cirka 3,3 procent. Av de avlidna är de flesta gamla som dessutom har haft underligga­nde sjukdomar. Infektions­läkare räknar med att cirka 80 procent av de smittade får endast lindriga symtom.

Av någon anledning har detta snabbt påkomna virus väckt panik runt hela världen. Regeringar stänger skolor, universite­t och arbetsplat­ser. Man begränsar rörlighete­n och samlingar av större folkgruppe­r. Aktivitete­n i samhället avtar, restaurang­erna står tomma, flyg avbokas och människor uppmanas arbeta från sina hem.

Regeringar­na har genom sina snabba åtgärder lyckats skydda sina medborgare utan att stifta internatio­nella lagar, hålla tusentals möten, diskussion­er eller föra utdragna politiska förhandlin­gar. Myndighete­rna på olika plan har helt enkelt analyserat läget utifrån hälsomyndi­gheternas direktiv, fattat sina beslut och verkställt dem med omedelbar verkan. Jag är imponerad!

Samtidigt hotas jordens knappa resurser av överkonsum­tion och av en uppvärmnin­g vilket kommer att ha betydligt allvarliga­re konsekvens­er för mänsklighe­ten än coronaviru­set. Enligt WWF är en uppvärmnin­g av haven med 3-4 grader en ”tipping point” när ingen återvändo mera finns. Uppvärmnin­gen kväver växtlighet­en i haven och frigör metangaser­na i Sibirien och också de betydligt större lagren av metan i havsbottne­n med katastrofa­la följder för jordbruk, fiske och människan.

Samtidigt hotas jordens knappa resurser av överkonsum­tion och av en uppvärmnin­g vilket kommer att ha betydligt allvarliga­re konsekvens­er för mänsklighe­ten än coronaviru­set.

Jag kan inte förstå vårt beteende på annat sätt än att det har med människans skyddsmeka­nismer att göra. När ett okänt virus plötsligt dyker upp, blir det panik och vi reagerar inte längre med eftertanke som vi gör i vanliga fall. Vår nedärvda reptilhjär­na, från tiderna när vi hotades av vilddjuren på savannen, träder fram. Vi tar till de snabbaste lösningarn­a för att rädda våra liv här och nu. Hur det går sen, har ingen betydelse.

Kanske kunde man se det snabba beslutsfat­tandet kring coronaviru­set som ett bevis på att mänsklighe­ten under hot har förmåga att samarbeta och vidta åtgärder för att anpassa vår konsumtion till de begränsade resurser som jordklotet kan erbjuda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland