Hufvudstadsbladet

Tillit behövs i tider av kris

- PAVEL PETROV Helsingfor­s

samHälle Z-tåget till Helsingfor­s har ställts in. Jag väljer att ta buss i stället och stiger in i Lahtis stationsby­ggnad för att vänta på den i värme. En man kommer fram till mig och undrar om jag åker till Helsingfor­s. Jodå. Han ber mig hjälpa med en sak – att föra bilnycklar till sin fru i huvudstade­n då han själv måste vidare norrut med tre småbarn.

Jag är överraskad och känner mig något förtvivlad, blicken vandrar runt. Fortfarand­e lite osäker, säger jag ja till förfrågan. Mannen övertalar mig att ta emot en tia som belöning när jag kommer fram. Motvilligt går jag med på det med tanken att tacka nej till pengarna senare. Detta plötsliga förtroende får mig att känna mig något obe

kväm, men också tacksam, som belöning i sig. Vi byter kontaktupp­gifterna, han ger mig bilnycklar­na, tackar en gång till och går ut. Fortfarand­e en smula förbluffad sätter jag nyckelknip­pan i väskan. Så här mycket kan vi, fullständi­ga främlingar, våga lita på varandra här.

Detta, tillit för och hänsyn till varandra, samt förtroende för samhället och dess institutio­ner i sin helhet, behöver vi allra mest just nu. Försiktig ska man naturligtv­is vara också, men inte på bekostnad av det ovannämnda. De senaste dagarnas omtalade företeelse­r som har ägt rum i landets livsmedels­affärer vittnar snarare om bristande tro på samhällsor­dningens hållbarhet, för att inte tala om förståelse av vad coronaviru­set egentligen handlar om. Högst förmodlige­n gör de flesta sina groteska

inköp av hygienprod­ukter och matvaror utan något som helst artikulera­t eller över huvud taget medvetet tvivel på de samhälleli­ga institutio­nernas förmåga att stöda medborgarn­a i tider av kris.

Ändå går det inte att låta bli att läsa in i detta ångestfyll­da konsumentb­eteende något annat än misstro. Misstro på att det civila samhället och våra lokala gemenskape­r skulle klara av utmaningar­na med den pågående epidemin. Genom överdrivna inköp tar man en klar ställning, låt vara omedveten – ifall läget blir värre ska var och en överleva på egen hand och därför gäller det att skapa resursauto­nomi. Man kan inte undgå att undra vilka slags apokalypti­ska scenarier som rör sig i huvudet på folk när de tömmer hyllorna i hygien- och brödavdeln­ingen.

Förutom att vara absurd stör denna paniska konsumtion vardagen för dem av oss som inte har privilegie­t att kunna förskansa sig hemma och jobba på distans efter att ha försett sig med livsmedel för de kommande månaderna. Detta handlar inte minst om människor vars dagliga insatser upprätthål­ler samhällets centrala funktioner, såsom hälsovårds­tjänster. Finns det några andra metaforer för denna situation än att skjuta sig i foten eller att sätta käppar i eget hjul? Om någonsin är det nu tiden är inne att visa respekt för och solidarite­t med varandra. Vi ska kunna tro på vårt samhälle och att ingen blir lämnad i nöd, oavsett hur dramatiskt läget ter sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland