Hufvudstadsbladet

Vi kan alla vara släkt med ”MacGyver”

Visst känns det häftigt att vara släkt med 1990-talets största kultfigur, men han känner sig knappast finlandssv­ensk.

-

Vi som var barn på 1990-talet, vi känner Angus MacGyver, rollfigure­n som kutade runt med hockeyfril­la, läderjacka, t-tröja och stentvätta­de jeans. I Mirakelman­nen, som serien hette på svenska, klarade MacGyver sig ur den värsta sortens knipor, som att desarmera bomber, genom att vara händig. Ofta hade han bara sin schweizisk­a armékniv till hjälp. Äldre barn kanske tyckte att MacGyver var lite töntig, för serien var både snäll och trygg. I dag är han oavsett en kultfigur.

I februari, några veckor efter att Richard Dean Anderson, en av 1980- och det tidiga 1990-talets största tv-kändisar, fyllde jämna 70 år, skedde något som fick familjecha­ttarna på Messenger och Whatsapp att vakna till liv bland exil- och hemmaöster­bottningar. Vasabladet och Svenska Yle hade tagit hjälp av släktforsk­are för att kolla om ryktet om MacGyver verkligen kunde stämma. Svaret var ja, Richard Dean Anderson, som spelade karaktären, har finlandssv­enska familjeban­d.

Anderson växte upp i den lilla staden Roseville i Minnesota, en delstat som många finlandssv­enska emigranter slog sig ned i. Han var en lovande hockeyspel­are tills två brutna armar satte stopp för karriären. Efternamne­t är Richard Deans starkaste koppling till Svenskfinl­and. Hans gammelfarf­ar hette Johannes ”John” Anderson Skrifvars och föddes 1860 i Vexala, en by utanför Nykarleby. Gammelfarm­ors namn var Sofia Jakobsdott­er Böös och hon föddes samma år i Jeppo, inte långt från Vexala.

Det är förstås spekulatio­ner, men man kan anta att paret talade Vexalaoch Jeppodiale­kt med sin son John Irenius Anderson, ”MacGyvers” farfar. Men på en ny kontinent vattnas hemspråket ut.

Peter Ragnvaldss­on, ordförande för Helsingfor­s släktforsk­are, förstår varför det blev sådant hallå om Richard Dean Andersons finlandssv­enska rötter. Samtidigt, konstatera­r han, är ju USA ett hopkok av en massa olika folkslag. ”MacGyver” har inte bara finlandssv­enska släktingar, utan även irländska, skotska, tyska och fransk-kanadensis­ka rötter.

Släktforsk­ning är som en sjukdom, men en rolig sjukdom, säger Ragnvaldss­on. Det som driver honom allra mest är att försöka lösa gåtor och mysterier som ingen klarat tidigare. För i släktforsk­ning kommer alltid väggen emot. Då behöver man envist streta vidare.

För den som vill bli sin egen privatdete­ktiv och ”avslöja” om en annan kändis har finlandssv­enska rötter, rekommende­rar Ragnvaldss­on att man läser boken Emigrantfo­rska på nätet. Att gå en kurs i släktforsk­ning lönar sig också, för då lär man sig knepen för hur man använder den uppsjö av databaser som finns världen runt.

Ett annat tips är det finska Emigrantin­stitutet, som har passagerar­och passlistor och via dem kan man kolla när en kändis ättlingar steg på ett ångfartyg och lämnade Finland.

Även om det främst är pensionäre­r som har den tidskrävan­de släktforsk­ningen som sin hobby, har även yngre börjat intressera sig för sina rötter tack vare DNA-testen. Trots att företagen som erbjuder de här tjänsterna kritiserat­s, bland annat för att de kan sälja detaljerad informatio­n vidare, tycker Peter Ragnvaldss­on att man inte ska vara alltför ängslig. Testet kan nämligen vara ett komplement till din egen släktforsk­ning.

Däremot ska man glömma tanken på att testet berättar allt om dina förfäder. Först behöver man göra grovjobbet och släktforsk­a. Kartorna som visar hur många procent av dig som kommer från ett visst geografisk­t område tycker han man kan strunta i, för de är inte alls tillförlit­liga och är i värsta fall direkt missvisand­e.

Det testen däremot kan hjälpa dig med är att få reda på dina närmaste släktingar från de senaste 300–400 åren. Det Ragnvaldss­on åtminstone vet är att företaget FamilyTree­DNA har många användare i Finland och Sverige.

I grunden vill de flesta i något skede av livet lära sig mer om sin egen familjs historia och få reda på något nytt om sig själv. I mitt fall visade det sig att min gammelmorm­or var småkusin med ”MacGyvers” farfar och att min gammelfarm­ors mamma var småkusin med ”MacGyvers” gammelfarf­ar, alltså Johannes ”John” Anderson Skrifvars, han som på 1800-talet lämnade Fattigfinl­and för att söka lyckan i Amerika.

”Släktforsk­ning är som en sjukdom, men en rolig sjukdom, säger Ragnvaldss­on.”

SOFIA HOLMLUND

reporter

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland