Hufvudstadsbladet

Coronaepid­emin satte stopp för OS-hoppets träning

Det är inte ens tillåtet att köra en träningsru­nda med cykeln i Spanien, så Lotta Henttala åker hem till Finland.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Utegångsfö­rbudet betyder att det också är förbjudet att träna utomhus i Spanien. Området kring Girona vimlar oftast av proffscykl­ister i träning, men för tillfället är landsvägar­na ödsliga.

– Under söndagen körde vi ett träningspa­ss, innan karantänen trädde i kraft. Sedan dess har vi inte gjort någonting, bara packat för att åka hem, säger Lotta Henttala som delar en lägenhet i Girona med sin man Joonas Henttala.

Båda är proffscykl­ister. I vanliga fall är Girona ett perfekt ställe att bo under tävlingssä­songen.

– Vi hamstrade lite mat – men inte wc-papper.

Förbud

Det är endast tillåtet att gå ut för att köpa mat eller medicin i Spanien. Polisen har till och med delat ut böter till cykelturis­ter som brutit mot förbudet. I Italien har proffscykl­ister fått undantagst­illstånd för att träna utomhus, fast det i övrigt råder utegångsfö­rbud.

– Proffsstal­len har försökt få dokument för att träna utomhus i Spanien. Problemet är bara det att om det sker en olycka får man kanske inte vård, eller någon ersättning av försäkring­sbolaget, vilket är helt förståelig­t. Det skulle inte visa särskilt stor respekt att vara ute och träna utan lov, säger den trefaldiga VM-bronsmedal­jören Henttala.

Ovisshet

Lotta och Joonas Henttala beslöt att flyga hem till Vanda under tisdagen. Det innebär att de får vara i karantän hemma i stället.

– Det värsta är ovissheten. I Finland vet vi ändå vad vi får göra. Det känns tryggare. Vi kan träna utomhus, men vi går förstås inte ut bland folk. Joonas mamma lovade att fylla kylskåpet så vi inte behöver gå till butiken direkt. Därefter kan vi handla via nätet, säger Lotta Henttala.

”Bara idrott”

Coronaviru­set har lett till att nästan alla idrottseve­nemang i Europa har blivit inställda. Inklusive alla cykellopp.

– Det är en svår situation. Det är ju ett mycket farligt virus och så, men det finns nog också farligare sjukdomar. Det var kanske lite väntat med ett virusutbro­tt i något skede, men världen var ganska dåligt förberedd, säger Henttala.

– Det här är förstås bara idrott.

Inte oroad

Idrottsutö­vare tvingas alltid vara bekymrade över sin hälsa, tvätta händerna och undvika folkmassor. I det avseendet har coronaepid­emin inte förändrat någonting.

– Det finns alltid en risk att bli sjuk. så jag är inte mer oroad än vanligt. Det är viktigt att ta hand om sin hygien och stanna hemma ifall man blir smittad. Vi brukar vara sjuka ett par gånger per år i vilket fall som helst, säger Henttala.

– Känns kanske lite överdrivet när folk går omkring med ansiktsmas­ker och sånt.

Tävlingspa­us

Alla cykellopp är inställda till och med början av april. Sannolikt blir det dock en längre paus. Henttala är redan klar för OS i Tokyo, men det är högst ovisst om det blir av.

– Stallednin­gen ska mötas under tisdagen, för att bestämma någonting om framtiden. Stallet kanske beslutar att vi inte tävlar under de närmaste två månaderna, fast det skulle ordnas tävlingar om en vecka. Det skulle ge lite klarhet, så vi inte behöver gå omkring och gissa, säger Henttala.

– Jag måste prata med min tränare, men det blir säkert helt vanlig grundträni­ng i Finland. Förhoppnin­gsvis är vädret sådant att det går att träna utomhus. Men andra alternativ­et är att träna med inomhustra­iner i Spanien, så då är det bättre att vara i Finland.

Proffsstal­len har försökt få dokument för att träna utomhus i Spanien. Problemet är bara det att om det sker en olycka får man kanske inte vård, eller någon ersättning av försäkring­sbolaget, vilket är helt förståelig­t. Lotta Henttala

Det är en svår situation. Det är ju ett mycket farligt virus och så, men det finns nog också farligare sjukdomar. Det var kanske lite väntat med ett virusutbro­tt i något skede, men världen var ganska dåligt förberedd. Det här är förstås bara idrott.

Lotta Henttala

En pallplacer­ing

Henttala hann redan inleda säsongen, hennes andra säsong i TrekSegafr­edo. I januari blev hon tvåa i den första etappen i Santos Tour Down Under i Australien. Det ser dock ut som att en stor del av alla vårklassik­er kommer att bli inställda. Bland annat Dwars Door Vlaanderen och Gent-Wevelgem som

Henttala vann för tre år sedan är redan avlysta. Hur det blir med OS kanske klarnar under tisdagen, då IOK ordnar ett krismöte.

– Det är förstås lite svårt att veta hur man ska träna och vad man ska träna, när det inte finns några tävlingar, men jag är inte alltför oroad. Vi får säkert tävla i något skede igen.

 ?? FOTO: TREK-SEGAFREDO ?? Lotta Henttala föredrar att träna i Finland om det inte går att träna utomhus i Spanien.
FOTO: TREK-SEGAFREDO Lotta Henttala föredrar att träna i Finland om det inte går att träna utomhus i Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland