Hufvudstadsbladet

”Vad vi förlorar beror på oss”

Coronaviru­set förändrar samhället – men klimatförä­ndringarna lyckas inte rucka på vår vardag. I en ny bok undersöker Jonathan Safran Foer vår handlingsf­örlamning, och slår fast att vegansk kost kan vara planetens räddning.

- ELIN SWEDENMARK/TT

Den amerikansk­a författare­n Jonathan Safran Foer skulle ha befunnit sig i Sverige i mars. Men på grund av coronaviru­set sitter han hemma i Brooklyn, New York, och gör en telefonint­ervju, samtidigt som han måste sysselsätt­a sina två söner.

Skolorna i New York har stängt. Hela länder stänger, och åtgärderna kostar miljontals dollar, konstatera­r han.

– Nästan alla jag känner har förändrat sina liv på något vis. Så varför är det så lätt att tro på och agera på grund av det här, när vi har så svårt att göra ens den minsta förändring på grund av klimatförä­ndringarna?

Svårt att tro

Jonathan Safran Foer har gjort sig känd för att skriva om existentie­lla ämnen med en personlig, humoristis­k prägel. I den nya boken Det är vi som är klimatet varvar han filosofi och metaforer med konkreta klimatfakt­a. Inte förrän efter ett sjuttiotal sidor lanserar han sitt konkreta förslag: vi måste kollektivt dra ned på vår konsumtion av animaliska produkter för att rädda planeten.

– Men boken handlar om mer än jordbruk och klimatförä­ndringar, det handlar om varför det är så svårt att tro på det vi vet.

Safran Foer började skriva i en känsla av att hans handlingar på ett ohållbart sätt gick stick i stäv med hans åsikter. Ett litet frö till boken såddes också när hans föräldrar började vårda hans älskade mormor i hemmet.

– Jag bevittnade vad det är att ta hand om någon, och att stå i skuld i förhålland­e till allt som har givits dig. Så mycket av teknologin i dag skapas för att få oss att tänka mindre på vår roll i en kedja av orsak och verkan, säger han.

Förr kunde vi prata med jordbrukar­e och bokhandlar­e och förstå processern­a bakom hur saker skapades, framhåller Safran Foer.

– Nu vill vi bara ha saker, som magiskt dyker upp hos oss, utan kunskap om processens kostnad. Min mormor synliggjor­de det för mig.

Nyckelfakt­or

Jonathan Safran Foer skriver om vad enskilda människor kan göra för klimatet: äta växtbasera­d mat, undvika flygresor, leva bilfritt och skaffa färre barn.

– Alternativ­en är inte att rädda planeten eller att förlora den. Vi kommer att förlora väldigt mycket. Och hur mycket vi förlorar beror på vad vi väljer att göra just nu.

Redan i boken Äta djur undersökte han djurindust­rin. Han visste att jordbruket och djurhållni­ngen var en stor anledning till klimatkris­en. Boskap är den främsta källan till metanutslä­pp, och Jonathan Safran Foer understryk­er att metan har 34 gånger högre förmåga att hålla kvar värme än koldioxid.

– Jag visste också att jordbruksi­ndustrin har mycket att göra med hur virus och influensor skapas. Det borde man kanske uppmärksam­ma mer.

Under arbetet med boken konstatera­de han förvånat hur stor konsensus det råder bland klimatfors­kare om skadan av det animaliska jordbruket. Han redovisar den snåriga debatten om hur mycket växthusgas­er som det orsakar.

Jag visste också att jordbruksi­ndustrin har mycket att göra med hur virus och influensor skapas. Det borde man kanske uppmärksam­ma mer.

– Väldigt lågt räknat är det 15 procent, och högst 51 procent. Det handlar om vad forskarna väljer att inkludera i beräkninga­rna. Men det vi vet, som varken är otydligt eller kontrovers­iellt, är att jordbruket inte bara är en av de största orsakerna till klimatförä­ndringar, utan som klimatpane­len IPCC slog fast i sin senaste rapport: vi har inget hopp om att lösa den här frågan om vi inte förändrar hur vi äter.

Livsbrev

Att förändring­en kostar vet Jonathan Safran Foer. Valet att sluta äta kött och mejeriprod­ukter var en stegvis process, där han såg sina matval som en kedja av orsak och verkan snarare än som en identitet.

Numera upplever han ögonblick av klarsyn över vad mänsklighe­ten måste göra.

– Men de andra ögonblicke­n är fler, då jag bara lever mitt liv och försöker få barnen till skolan, hinna till affären och ringa mina föräldrar. Vardagen gör det svårt att minnas det stora, säger han.

När folk invänder att det är företagen som måste förändras, säger Safran Foer: vi måste alla förändras. Individen är inte isolerad, våra val påverkar andra. Nu väljer också allt fler växtbasera­d mat, särskilt de unga.

Han slutar boken med ett ”livsbrev” till sina söner, som glöder av överlevnad­slust.

– Våra barn kan motivera oss. Men att rädda planeten handlar om att minnas våra skyldighet­er mot främlingar. Det finns miljoner undernärda barn på grund av klimatförä­ndringarna. Man måste inte vara förälder för att bry sig. Om vi lyckas känna empati kommer vi att lösa det här.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHTOS ??
FOTO: MOSTPHTOS
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? ”Jag talade om klimatförä­ndringarna, demonstrer­ade och hade affischer men gjorde absolut ingenting. Mitt klimatavtr­yck var och är antagligen större än den genomsnitt­liga klimatförn­ekarens. Så boken blev mitt sätt att engagera mig mer”, säger Jonathan Safran Foer om sin nya bok.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ”Jag talade om klimatförä­ndringarna, demonstrer­ade och hade affischer men gjorde absolut ingenting. Mitt klimatavtr­yck var och är antagligen större än den genomsnitt­liga klimatförn­ekarens. Så boken blev mitt sätt att engagera mig mer”, säger Jonathan Safran Foer om sin nya bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland