Hufvudstadsbladet

Skit inte i gödslingen

Vårbruket står för dörren. Grunden för en lyckosam odlingssäs­ong är en bra jord och rätt näring. – Inled säsongen med en rejäl grundgödsl­ing. Därefter kan växterna ”serveras mellanmål” i form av stödgödsli­ng. Guldvatten är perfekt, säger experten Tina Råm

- LISA WALLSTRöM/TT

Allt börjar och slutar med jorden. Därifrån hämtas det mesta av växternas näringsupp­tag. Även en hobbyodlar­e, som mest vill njuta av vacker blomsterpr­akt och grönsaker för husbehov, måste ha koll på sina grundförut­sättningar.

– Börja med att ta reda på vilken typ av jord du har. Det är skillnad på kompakt lerjord och porös sandjord, säger Tina Råman.

Hon är författare till boken Gödsel som kom ut 2016, ett praktverk som går igenom gödslandet­s konst grundligt.

– Jag är egentligen copywriter men har alltid ägnat mig åt odling och har vidareutbi­ldat mig inom trädgård. Numera arbetar jag även som trädgårdss­kribent och med att rita och planera trädgårdar.

Hobbyodlar­e

Hennes kunskaper utgår ifrån egna erfarenhet­er och experiment­erande i den egna trädgården.

– Min morfar var en riktig trädgårdse­ntusiast och hjälpte mig mycket. Men annars har jag gjort som många andra hobbyodlar­e: gått på känn – utan att ha en djupare kunskap om vad det var jag gjorde eller varför det fungerade, säger Råman.

Först i samband med bokarbetet fick hon anledning att verkligen ta reda på just de sakerna. Hon lärde sig allt från jordstrukt­ur och sammansätt­ning till vattning och näringsför­bättring.

– Det går verkligen att nörda ned sig i fosfor, kväve och kalium.

När man väl vet hur ens jord är sammansatt och om den är sur eller basisk, kan man agera utifrån det. Består ditt land av tung lerjord kan den behöva lättas upp med material som barkmull eller grus. Sandjord, som torkar snabbt och har svårare att hålla näring, kan i stället må bra av en dos stallgödse­l, kompost eller torvoch barkmull.

Oavsett vilken jordmån man har går den att förbättra.

– Genom att tillföra organiskt material och näring ökar förmågan att hålla fukt och tillgodogö­ra sig näring, säger Råman.

Våren viktig start

På våren sker den största gödselinsa­tsen. Det är nu i grödornas tillväxtfa­s som mest bränsle och kraft behövs. Tina Råman pratar om grundoch stödgödsli­ng.

– Tänk dig grundgödsl­ingen som en stadig frukost och stödgödsli­ngen som nyttiga mellanmål.

När vintern har släppt greppet och jorden ”reder sig” – det vill säga att den är fri från tjäle, har slutat kladda och släpper fint från spaden – är den redo. Då är det dags att servera en riktig brakfrukos­t.

– Stallgödse­l i form av ko- eller hästbajs är utmärkt att grundgödsl­a med. Den är svår att överdosera och ger bra näring i lagom takt. Möjligen kan man kompletter­a med en näve kväverik hönsgödsel som en extra kick.

Hönsgödsel används annars mest som stödgödsli­ng just för att den innehåller så pass mycket kraft.

Dags för mellis

Efter någon månad när grödorna förhoppnin­gsvis har kommit i gång, utvecklat blad och kanske knoppar, är det dags för ett mellanmål.

– Här kan man använda färskt gräsklipp från den egna gräsmattan. Det är billigt och effektivt – dessutom hjälper det till att hålla fukt och förhindrar ogräs från att växa. Men det allra bästa är nog guldvatten, säger Tina.

Guldvatten är en poetisk omskrivnin­g för utspätt kiss. Någon kanske rynkar på näsan åt denna mänskliga restproduk­t. Men tänk så praktiskt att vara självförsö­rjande på förstklass­ig växtnäring.

– Urin är det absolut bästa – det är drottninge­n i gödselarse­nalen. Det innehåller mycket kväve, är snabbverka­nde och lätt att hantera.

Vätskan ska spädas enligt grundrecep­tet en del urin, nio delar vatten. Det ska se ut som väldigt svagt te i färgen.

– Rätt hanterat luktar det inte särskilt, annars är det bara att vattna ordentligt.

Resten av säsongen kan du låta skicket på växterna avgöra om och när de behöver ytterligar­e ett mellanmål i form av stödgödsli­ng. Hur mycket man bör gödsla skiljer sig mellan perenner och ettåriga växter. Har man perenner bör gödslingen generellt upphöra i juli eftersom de ska gå i vintervila. Ettåriga växter kan man gödsla tills de vissnar.

– När säsongen är över tycker jag att jorden kan få vila. Städa inte för noga, vänd inte på den och höstgödsla inte. Mycket av näringen försvinner bara upp i luften och faller ned med regn på ställen där den gör mer skada än nytta – som i våra vattendrag, säger Tina Råman.

Urin är det absolut bästa – det är drottninge­n i gödselarse­nalen. Det innehåller mycket kväve, är snabbverka­nde och lätt att hantera.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHRISTINE OLSSON / TT ?? Urinen från en person räcker som gödsel till 50 till 200 kvadratmet­er odlad mark. Det finns speciella vattenkann­or för guldvatten.
FOTO: CHRISTINE OLSSON / TT Urinen från en person räcker som gödsel till 50 till 200 kvadratmet­er odlad mark. Det finns speciella vattenkann­or för guldvatten.
 ?? FOTO: ALEXANDER DENISENKO/SHUTTERSTO­CK ?? Våren är en bra tid att tillföra näring till jorden. – Jag tycker att man kan undvika att gödsla på hösten. Möjligen kan man toppa med lite långtidsve­rkande benmjöl i samband med plantering av höstlökar, säger Tina Råman.
FOTO: ALEXANDER DENISENKO/SHUTTERSTO­CK Våren är en bra tid att tillföra näring till jorden. – Jag tycker att man kan undvika att gödsla på hösten. Möjligen kan man toppa med lite långtidsve­rkande benmjöl i samband med plantering av höstlökar, säger Tina Råman.
 ?? SANDBERG / TT
FOTO: FREDRIK ?? Hästgödsel är perfekt gödsel. Det går i stort sett inte att överdosera, verkar långsamt samtidigt som det är effektivt.
SANDBERG / TT FOTO: FREDRIK Hästgödsel är perfekt gödsel. Det går i stort sett inte att överdosera, verkar långsamt samtidigt som det är effektivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland