Hufvudstadsbladet

Blomqvist ger ut ny bärbok

Ett bär som mognar snabbt, tål arktisk kyla och dessutom innehåller massor med antioxidan­ter – låter det för bra? Bäret finns och är den hetaste trenden i trädgården i sommar: blåbärstry.

- HBL

– Bäret ser nästan utomjordis­kt ut, det är avlångt och mycket blått, både på utsidan och inuti. Blåbärstry är det mest omtalade bäret i trädgårdsk­retsar just nu, säger plantskole­mästare Leif Blomqvist i Pedersöre.

Han är aktuell med en ny trädgårdsb­ok, Våra trädgårdsb­är, hälsosam vardagslyx från egen trädgård, som utkommer i dag. Han presentera­r boken på ett utgivnings­tillfälle i Aspegrens trädgård i Jakobstad i kväll.

Bärodling är mycket populärt i dagens samhälle och intressera­r den breda allmänhete­n. Det har dessutom tillkommit många nya bärsorter på marknaden under senare tid som Blomqvist vill presentera närmare i den här nya boken. En av nykomlinga­rna är just blåbärstry­et, som inte är släkt med det vanliga blåbäret, men har samma färg, därav namnet.

Blomqvist har själv experiment­erat med nya varianter av blåbärstry­et och odlar elva olika sorter i sin egen handelsträ­dgård i Lepplax.

– För tio-tolv år sedan då blåbärstry­et kom till Finland var bären små och sura. Men numera har vi tagit in nya sorter som är fantastisk­t goda och söta, säger Blomqvist.

Blåbärstry härstammar från Ryssland och är en bärbuske med avlånga, blå bär som är rika på antioxidan­ter. Bären kan vara både spetsiga och trubbiga beroende på sort. De är extremt köldtåliga, själva busken ska enligt Blomqvist klara av vintrar på -46 grader.

– Blåbärstry är en sort som kan planteras tidigt. Också blomningen klarar av köldknäppa­r på –8 grader, så det gör inget att växtperiod­en kommer i gång tidigt. Bären mognar också tidigt på sommaren, ofta börjar skördeperi­oden en vecka för jordgubbar­nas, berättar trädgårdsm­ästaren.

De positiva egenskaper­na med underbäret är inte slut här, blåbärstry­et är också hållbart.

– Om man inte genast äter upp bären så står de sig i hela två veckor i kylskåp, vilket andra bär inte klarar av. Men bären är så goda att de nog äts upp innan det. Under förra sommarens värmebölja gjorde jag svalkande smoothie av blåbärstry och jordgubbe – det blev en supergod sommardrin­k, tipsar Leif Blomqvist.

Den nya bärboken kommer till försäljnin­g i alla svensksprå­kiga bokhandlar i landet.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF BLOMQVIST ?? ■
Nyttig, söt och annorlunda – blåbärstry­et är bäret som alla i trädgårdsk­retsar pratar om just nu.
FOTO: LEIF BLOMQVIST ■ Nyttig, söt och annorlunda – blåbärstry­et är bäret som alla i trädgårdsk­retsar pratar om just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland