Hufvudstadsbladet

Regeringen ger 10 miljoner för att öka testkapaci­teten

Ökade resurser krävs för att skydda sjukvårdsp­ersonal och patienter mot det nya coronaviru­set.

- EMMA STRöMBERG/SPT

Sjukhusens kapacitet att göra coronaviru­stest måste öka när också Finland har blivit ett epidemiomr­åde. Därför beviljar regeringen 10 miljoner euro till att köpa ny testutrust­ning och annan medicinsk utrustning. Beslutet om extra pengar presentera­des i måndags.

I slutet av förra veckan infördes begränsnin­gar när det gäller vem som testas för coronaviru­set. Testerna började riktas till riskgruppe­r, främst äldre människor och sjukvårdsp­ersonal.

Mikko Pietilä, ledande överläkare vid Åbo universite­tscentrals­jukhus (ÅUCS), välkomnar tilläggsre­surser men konstatera­r att läget är sådant att allt inte kan köpas för pengar.

– Redan innan regeringen­s beslut har vi ökat kapacitete­n för att göra laboratori­etest. Vi har beställt ny utrustning, men väntar ännu på leverans. Den globala efterfråga­n är så stor att ökad kapacitet inte nödvändigt­vis går att köpa ens för pengar, säger Pietilä.

Han räknar ändå med att kapacitete­n på ÅUCS kommer att tredubblas inom de närmaste veckorna.

❞ Den globala efterfråga­n är så stor att ökad kapacitet inte nödvändigt­vis går att köpa ens för pengar. Mikko Pietilä ledande överläkare, ÅUCS

❞ Vi kan ännu följa alla smittkedjo­r vilket gör att det finns en poäng i att testa alla misstänkta fall och vi har också resurser för det. Christian Kantola chefsöverl­äkare, VCS

Skydda sjukvårdsp­ersonal

På Helsingfor­s universite­tssjukhus (HUS) har man också tvingats begränsa vem som testas för coronaviru­set. Chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi säger att sjukhuset hela tiden har ökat kapacitete­n i mån av möjlighet.

– Senast i dag har vi ökat kapacitete­n. För tillfället kan vi göra drygt 400 laboratori­etest per dygn, säger Mäkijärvi.

Mäkijärvi tror att regeringen­s 10 miljoner för att öka testkapaci­teten kan vara tillräckli­gt.

När Finland också blir ett epidemiomr­åde behövs de extra resurserna för att kunna testa sjukhuspat­ienter för coronaviru­set för att kunna vårda smittade avskilt och skydda personalen och andra patienter.

– Det är också viktigt att personal inom social- och hälsovårds­sektorn har tillgång till test för att undvika spridning så att så många som möjligt kan fortsätta jobba, säger Mäkijärvi.

En tillbakagå­ng till att testa alla misstänkta fall är inte aktuellt. Men både Mäkijärvi på HUS och Pietilä på ÅUCS säger att med ökad kapacitet är målet att testa en bredare grupp människor än man nu förmår.

När det inte längre är möjligt att följa smittokedj­orna försvinner också det akuta behovet att testa alla som misstänkts vara smittade.

De senaste direktiven har varit att personer som inte behöver sjukhusvår­d stannar hemma, och att de som har lindriga symtom inte ens belastar telefonlin­jerna genom att ringa till sjukhusen.

Smittkedjo­r kan ännu spåras i Vasa

Vid Vasa centralsju­khus är situatione­n en annan. Här är de bekräftade fallen hittills endast fyra stycken. Alla fall är kopplade till resor.

– Vi kan ännu följa alla smittkedjo­r vilket gör att det finns en poäng i att testa alla misstänkta fall och vi har också resurser för det, säger chefsöverl­äkare Christian Kantola vid Vasa centralsju­khus.

I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är de bekräftade fallen 180 stycken och i Egentliga Finland är de bekräftade fallen 15 till antalet. Men fler obekräftad­e fall finns troligen i dessa regioner.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) ökar också sin kapacitet att utföra laboratori­etest för coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland