Hufvudstadsbladet

Personliga kriser kommer att uppstå

- CECILIA WINQUIST-INNANEN arbetshand­ledare, Mindfulnes­sterapeut, Helsingfor­s

CORONAVIRU­SET Vad kommer att hända nu? Det är en fråga som många ställer sig. Vi befinner oss plötsligt i en totalt upp- och nedvänd situation, globalt och också individuel­lt. Det här var något som vi tänkte kunde hända i samband med klimatförä­ndringen, även om ingen riktigt ville ta det till sig. Nu faller läget i famnen helt utan förvarning.

Jag funderar bland annat på vad som kommer att hända med alla de människor som förlorar sin utkomst. Det talas om ekonomiska kompensati­oner, men väldigt litet om den psykologis­ka hjälp som säkert också kommer att behövas.

Det handlar om människor som har koncentrer­at sig helt på att lyckas i sitt liv, varit duktiga och satsat på att förverklig­a sina drömmar. Hela deras liv och identitet hör ihop med att de lyckas fullfölja sina verk.

Jag är rädd att det kommer att uppstå väldigt många personliga kriser, att människor förlorar fotfästet och grunden för sitt liv. Dagens abrupta förändring­ar skapar förvirring och ett behov för människor att veta var de kan finna någon slags trygghetsk­änsla.

De flesta av oss hinner inte tänka på det egna välbefinna­ndet eller värdegrund­erna när arbetet kräver all energi. Nu blir de här frågorna väldigt viktiga; när all yttre trygghet tas ifrån mig och allting blir ifrågasatt – vem är jag då? Vad kan jag förlita mig till, vem finns där för mig när jag inte klarar mig ensam? Jag hoppas att där finns någon som tar emot och stöder, inte bara ekonomiskt utan även på ett mänskligt, psykologis­kt plan. Jag önskar att vårt samhälle förmår tillåta ett ”misslyckan­de”, som ju i detta fall inte är orsakat av någon enskild individ.

Den situation vi nu är i visar att livet är oförutsägb­art; vi kan inte kontroller­a alla situatione­r, men vi kan hitta sätt att stärka tilltron till oss själva, till att vi är tillräckli­ga som människor även om de yttre omständigh­eterna sviker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland