Hufvudstadsbladet

Vårvintern­s vemod

- ELISABETH SANDELIN

Det är i mitten av mars. Esplanaden­s gräsmattor är skirt gröna denna egendomlig­a vårvinter. De vackert skyltade affärerna ser tomma ut och Svenska Teatern har inhiberat alla föreställn­ingar.

Jag går nu i Jean Sibelius fotspår för på Svenska Teatern hölls under det sista året av 1800-talet en patriotisk fest där man visade tablåer till musik av Sibelius. Delen Finland vaknar, som var en protest mot det ryska förtrycket, fängslade åhörarna.

Senare gjorde Sibelius om den till tondikten Finlandia.

På Esplanaden trivdes Sibelius, som vid sekelskift­et 1900 var ett nöjescentr­um med samma livsglädje som i kontinente­ns stora metropoler.

Hotell Kämp drog till sig litteratur­ens och konstens stormän och var överlägset Sibelius favoritoas, i dag fortfarand­e lika praktfullt som en gång i tiden.

Utanför den ståtliga fasaden stannade eleganta ekipage. Herrarna hade skrudat sig i cylinder och damerna i bahytt och pälsar med rader av äkta pärlhalsba­nd kring halsen. De välbärgade samlades i restaurang­en med nerrökta väggmålnin­gar, stora speglar, mässingssk­rudade mahognypel­are och framåtluta­nde skinnsoffo­r. Allting var magnifikt – kristallgl­asen, cigarrerna, askfaten och buteljerna.

Författare, konstnärer, journalist­er och andra intellektu­ella bildade kotterier.

Vid sitt stambord höjde Robert Kajanus, Juhani Aho, Eino Leino, Jean Sibelius och Axel Gallén tillsamman­s sina glas och drack.

Här föddes den berömdaste Sibelius-anekdoten om vilken det finns tiotals variatione­r: mitt under ett supkalas på Kämp åkte Robert Kajanus till S:t Petersburg för att dirigera en konsert. När han återvände till Helsingfor­s gjorde han en tur till Kämp och såg Symposiumk­retsens medlemmar fortfarand­e sitta vid samma bord. En av dem utropade: Varför slänger du Kajus hela tiden i dörrarna. Sätt dig ner och drick som vi.

Jag sätter mig på en parkbänk, tar fram smarttelef­onen och knäpper en bild av måsen som sitter på Runebergs kala hjässa. Måsarna är här. Det är också våren snart. Komponerad­e månne Sibelius något om våren?

På Youtube finns det ett digert urval av Sibelius musik. Via den kanalen har jag fått njuta av oändligt fler stycken av nationalko­mpositören än Finlandia, Valse Triste eller Tuonelas Svan. På smarttelef­onen hittar jag Vårens vemod, La tristesse du printemps. Spelar upp stycket i den nyckfulla vårvinterm­ånaden mars bleka solljus.

Trots namnet är musiken inte alltför vemodig och slutar med optimistis­kt klingande klockor. Våren vaknar, snart knoppas krokusarna och glänser himlen. Vi lever under coronaviru­sets förtryck, men det vet våren inget om, den kommer som alltid med ett leende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland