Hufvudstadsbladet

Pappa och Pelle.

Mamma, pappa och tre söner, 3, 10 och 13 år gamla. Alla hemma, alla med sina uppgifter. Hur fixar man det?

- TEXT: LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE

Mikael Kelk i Köpenhamn säger att treåringen har svårt att förstå varför hela familjen är hemma hela tiden men ändå beter sig annorlunda än när de annars är lediga. – Han blir frustrerad när han inte får den fulla uppmärksam­het som han brukar få.

Onsdagen är mulen och råkall i Köpenhamn. Under natten har vattnet stigit i insjön Sortedams Sø. Familjen Carboni Kelk kommer gående längs strandprom­enaden – eller rättare sagt fyra femtedelar av familjen. Äldsta sonen Emil, 13, föredrar att stanna hemma ensam – egentid är en lyxvara i dessa dagar.

Det har gått prick en vecka sedan statsminis­ter Mette Frederikse­n (Socialdemo­kratiet) i en historisk tv-sändning meddelade att stora delar av Danmark ska släckas ner i kampen mot det nya coronaviru­set. För familjen Carboni Kelks del betydde det att de redan följande dag stannade hemma med sina tre barn.

– Vi har gjort upp en plan för hur vi ska strukturer­a våra dagar, men vi har inte varit speciellt bra på att följa den, säger Mikael Kelk som till vardags jobbar som kommunikat­ionsrådgiv­are.

Maj Carboni är redaktör på danska Hem och Skolas webbsajt och tidning Skolebørn (Skole og Foraeldre), och hon småler lite åt att hon skrivit flera artiklar den senaste veckan med tips om hur familjer ska klara vardagen, trots att hennes egen familj har en bit kvar. Coronaviru­set rubbar den balans mellan familjeliv och arbete som de flesta familjer upparbetat genom åren. Att veta vad man borde göra är något annat än att faktiskt göra det.

– Men det blir bättre. Gårdagen var den klart bästa hos oss, och det beror på att vi hade fler rutiner, säger hon. Mikael Kelk nickar: – Ja, den första dagen satt vi båda och jobbade samtidigt som barnen var runt oss. Det var kaotiskt. Nu delar vi upp dagen så att den ena får jobba ostört i ett rum med stängd dörr medan den andra har ansvaret för barnen. Det betyder inte att man inte kollar mejl och svarar i telefonen, men man är den som finns till för barnen medan den andra får arbetsro.

Också viktigt göra roliga saker

Gemensamma frukostar eller luncher har familjen inte fått till ännu eftersom alla stiger upp lite olika tider, men middag äter de alla tillsamman­s. De försöker också ha familjetid då alla är närvarande och gör gemensamma saker. Det kan vara att se en film eller spela spel. Det är viktigt att också slappna av med roliga saker, menar de.

– Men hemmaträni­ngen med armhävning­ar har vi bara klarat av en dag, ler Maj Carboni.

Utegångsfö­rbud ger panikkänsl­a

På tisdagen gick det rykten om att statsminis­ter Frederikse­n skulle meddela om utegångsfö­rbud i stil med det som Frankrike och Spanien tillämpar, och det väckte mycket diskussion på sociala medier.

– Jag var ute och sprang och fick nästan panik när jag tänkte att jag kanske inte kan göra det längre. Det kändes som om jag måste insupa så mycket luft jag bara kunde för de kommande fjorton dagarna, säger Maj Carboni.

Men det blev inget utegångsfö­rbud. Åtminstone inte ännu. En lättnad, säger familjen, samtidigt som de ger sitt fulla stöd till regeringen­s åtgärder.

– I vissa fall kunde regeringen till och med ha varit strängare från början, till exempel med att stänga ner restaurang­er och olika typer av servicestä­llen. Jag borde till exempel gå till frisören men det har jag självmant låtit bli. Men det är först nu frisörsalo­ngen tvingas stänga, säger Mikael Kelk.

10-årige Bertram saknar kompisarna och det umgänge skolan skapar, men är fullt införstådd med varför alla nu lever under så speciella förhålland­en. Sin bästa vän träffar han ändå och tillsamman­s med storebror Emil är de ute varje dag och spelar fotboll.

– Situatione­n är lite obehaglig men rädd är jag inte. Vi var och handlade till morfar (farfar) och det kan jag tycka är lite konstigt, att han inte får göra det själv längre.

På måndagen försökte Bertram och hans klasskompi­sar koppla upp sig på distanssko­lan sofaskolen.dk men det gick inget vidare.

– Nej, det fungerade inte. Man måste koppla på sig i rätt ögonblick och det var svårt. Och man kunde inte titta på det efteråt heller. Så nej.

Från sin egen skola har han en lång lista på uppgifter, så brist på sysselsätt­ning är det inte.

En dansk tidning skrev nyligen att

välfärdsst­atens fundament rubbas när skolor och daghem stänger. Det ansvar vi betalar staten för i form av skatter påförs plötsligt föräldrarn­a.

– Fast i Danmark har vi undervisni­ngsplikt, inte skolplikt, nyanserar Mikael Kelk bilden.

– Det betyder att det är vi föräldrar som har ansvaret för att våra barn får undervisni­ng. De flesta väljer förstås att sätta sina barn i skola men i princip kan det vara hemundervi­sning också.

Maj Carboni protestera­r lite och hänvisar till ett uttalande av danska Hem och skola:

– Vi har gått ut och sagt att det är viktigt att skolorna inte lägger för mycket ansvar på hemmen. Det finns föräldrar som kan hjälpa sina barn med undervisni­ngen men det är inte så i alla familjer. Vi vill därför undvika en situation där föräldrar går runt med dåligt samvete.

Konflikter­na ökar

Det för oss in på konfliktni­våerna i hemmen – att ha rutiner och struktur rekommende­ras för att förebygga onödig irritation.

Läraren Josefine Jack Eiby från den virtuella skolan Sofaskolen säger till Danmarks radio att barn behöver rutiner som påminner om den vardag som just nu har slagits sönder.

Mikael Kelk ritar en stigande kurva i luften när mängden konflikter kommer på tal.

– Det har varit en förhandlin­gssak för oss vuxna om vems arbete som är det mest brådskande. Båda tycker ju att det man själv håller på med är viktigast.

Han tittar ner på treåringen i knäet:

– Pelle blir frustrerad när alla är hemma men han ändå inte får den uppmärksam­het han är van vid när vi är lediga. Han kan ju inte förstå varför situatione­n är annorlunda nu och vi tvingas säga nej till honom. Det gör honom frustrerad.

Till slut, vilken hälsning skickar familjen till de finländska familjer som nu har gått in i en liknande vardag?

Familjen tvekar inte en sekund: skapa rutiner och struktur.

– Om det är något jag ångrar är det att vi inte var striktare från början, säger Mikael Kelk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Maj Carboni, 10-årige Bertram och pappa Mikael Kelk med Pelle på axlarna passar på att ta sig en promenad längs strandprom­enaden.
Maj Carboni, 10-årige Bertram och pappa Mikael Kelk med Pelle på axlarna passar på att ta sig en promenad längs strandprom­enaden.
 ??  ?? Mamma Maj Carboni hjälper 10-årige Betram med skoluppgif­ter medan pappa Mikael Kelk tar ett jobbsamtal. – Vi försökte koppla upp oss på en virtuell distanssko­la i måndags, men det gick inte så bra, säger Bertram.
Mamma Maj Carboni hjälper 10-årige Betram med skoluppgif­ter medan pappa Mikael Kelk tar ett jobbsamtal. – Vi försökte koppla upp oss på en virtuell distanssko­la i måndags, men det gick inte så bra, säger Bertram.
 ??  ?? Bertram, 10, är ute varje dag, antingen med storebror Emil eller som här, mamma Maj Carboni.
Bertram, 10, är ute varje dag, antingen med storebror Emil eller som här, mamma Maj Carboni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland