Hufvudstadsbladet

Ut kan man gå, men inte i stor grupp

Borgåbon Siv Stenberg, 72, går till affären när det är lugnt och stilla på kvällen. Hon säger att hon tar politikern­as uppmaninga­r om social distanseri­ng på fullaste allvar, men utan att känna panik.

-

På sociala medier pågår för tillfället många diskussion­er om hur man ska tolka myndighete­rnas direktiv om sammankoms­ter. Får barn bjuda hem vänner? Måste alla 880 000 finländare som fyllt 70 verkligen hålla sig inomhus?

I Borgå sitter Siv Stenberg hemma i sin lägenhet på torsdag eftermidda­g. Till maten har hon tagit ett glas vin.

– Man måste ju göra det bästa av situatione­n, säger hon.

Bland Stenbergs bekanta finns redan de som talar om att de äldre har satts i husarrest.

– Det är personer som känner sig ensamma och otrygga, säger Stenberg.

Själv tänker hon att hon måste gå ut med hunden. Till mataffären i närheten går hon efter klockan 21 när det inte längre säljs öl, då blir det tommare än vanligt mellan hyllorna. Lunchmaten kan hon beställa från en restaurang i grannskape­t.

– Sedan är det bara att gå dit, betala och gå tillbaka hem och äta. De som tycker att de är friska och kan gå ut och träffa vem som helst när som helst just nu gör fel. De utsätter ju andra. Det är inte rätt, så får man bara inte göra.

Minst en meters avstånd

Frågan om hur mycket personer över 70 egentligen kan röra sig utomhus kom upp igen under regeringen­s coronainfo­rmation på torsdagsfö­rmiddagen. Då var buden hårda.

Omsorgs- och familjemin­ister Krista Kiuru (SDP) upprepade sig från i måndags och sade tydligt att det nu är extremt viktigt för alla över 70 att skydda sig själva genom att undvika social kontakt.

Sedan i måndags har finskans ord ”velvoittaa”, som betyder att ålägga eller förplikta, skapat förvirring. Hur strängt vill man egentligen styra de äldre? Enhetschef Tuija Kumpulaine­n på Social- och hälsovårds­ministerie­t säger att ordet användes för att poängtera allvaret i frågan.

– Kanske kunde man säga ”re

❞ De som tycker att de är friska och kan gå ut och träffa vem som helst när som helst just nu gör fel. De utsätter ju andra.

Siv Stenberg

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Siv Stenberg har fått erbjudande­n av släktingba­rn om hjälp med att uträtta ärenden, men westien Lennie behöver hon ändå gå ut med ibland.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Siv Stenberg har fått erbjudande­n av släktingba­rn om hjälp med att uträtta ärenden, men westien Lennie behöver hon ändå gå ut med ibland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland