Hufvudstadsbladet

Högsta beredskap på HUS – vårdare på barnavdeln­ing smittad

- HBL

En vårdare på en barnavdeln­ing för cancerpati­enter och organtrans­plantation­er har konstatera­ts ha covid-19. Sjukvårdsd­istriktet har nu gått över till högsta beredskap.

Den smittade vårdarens kontakter har utretts och sammanlagt kan 24 personer i personalen ha exponerats, två av dem läkare. De är alla försatta i karantän, och ersatta genom inre förflyttni­ngar.

Den anställda har inte varit på jobb sedan den 13 mars och patienter har inte exponerats. Enligt HUS följer man ändå med de intagna barnens hälsotills­tånd ännu noggrannar­e än tidigare.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har nu trappat upp beredskape­n så att den är på den allra högsta nivån, som gäller under sådana undantagsf­örhållande­n som beredskaps­lagen avser eller då samhället bereder sig på en allvarlig störning. Samtidigt centralise­ras beslutsfat­tandet.

Tills vidare medför vården av coronapati­enter bara en liten belastning, meddelar sjukvårdsd­istriktet.

Omkring 400 fall av covid-19 har bekräftats i laboratori­er runtom i Finland, meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL). Två tredjedela­r av fallen finns i Nyland. I går hade HUS fem coronapati­enter i intensivvå­rd. Enligt Helsingin Sanomat är den yngsta född i början av 1980-talet, de tre övriga är äldre personer.

Bland de övriga smittade i landet är de flesta i åldersgrup­pen 30– 39 år. Bland landets yngsta och landets äldsta är de bekräftade fallen få. Endast en person över 80 år har bekräftats lida av covid-19, och endast 4 personer i åldern 0-9 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland