Hufvudstadsbladet

Få barn på dagis i Borgå där avgiften slopats

Så här beaktar städerna i Svenskfinl­and coronaviru­set i sin dagvård.

- ERIK SANDSTRöM/SPT MIKAEL PIIPPO/SPT

Småbarnspe­dagogiken på daghemmen fortsätter vara öppna trots coronaviru­sepidemin. Orsaken är att föräldrar ska kunna fortsätta jobba och att skydda far- och morföräldr­ar från smitta, eftersom de ofta kallas in för att ta hand om barnen.

– Regeringen rekommende­rar ändå att föräldrarn­a håller barnen hemma om det bara är möjligt, sade undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) tidigare i veckan.

Enligt Andersson står det ingenting i lagen om dagvårdsav­gifter i undantagss­ituationer som den här. Det är alltså upp till staden eller kommunen att bestämma om avgifterna för barn som stannar hemma.

– Vi hoppas ändå att kommunerna överväger att se över avgiften.

Så här gör fem städer i Svenskfinl­and:

BORGå

Antal daghem: 21.

Totalt antal barn på daghemmen: Knappt 2 500.

Barn på daghemmen just nu: Ungefär 12 procent av barnen är på plats.

– I dag är elva daghem öppna. Vi försöker göra barnens dagar så vanliga som möjligt, trots att vi endast har kring tolv procent av barnen på plats, säger Leila Nyberg, direktör för småbarnspe­dagogik.

Borgå har bestämt att inte driva in dagvårdsav­gifter för barn som stannar hemma. Enligt Nyberg leder den ovanliga situatione­n till att det hela tiden finns någonting nytt att organisera om.

– Det är inte så lätt, men vi försöker klara oss.

HELSINGFOR­S

Antal daghem: Staden har 35 daghem och 6 gruppfamil­jedaghem inom småbarnspe­dagogiken på svenska.

Totalt antal barn på daghemmen: Ungefär 2 500 barn inom småbarnspe­dagogiken på svenska, inklusive de privata daghemmen.

Barn på daghemmen just nu: Ungefär 30 procent.

– För tillfället är de flesta av våra enheter öppna, men vi ser hur det blir nästa vecka. Hittills har vi inte fattat några beslut om att slå ihop enheter och först måste vi utreda hur många barn som förväntas vara på plats, säger Jenni Tirronen, chef för småbarnspe­dagogiken på svenska.

Helsingfor­s stad har ännu inte fattat några beslut kring dagvårdsav­gifter för barn som stannar hemma.

Enligt Tirronen måste man behålla lugnet och ge trygghet åt barnen.

– Det är viktigt att vår personal driver lika högklassig småbarnspe­dagogik som alltid, trots den väldigt svåra situatione­n.

RASEBORG

Antal daghem: 18 och en liten del av barnen får gruppfamil­jedagvård eller familjedag­vård.

Totalt antal barn på daghemmen: Ungefär 1 300.

Barn på daghemmen just nu: Ungefär 30 procent.

– Det är klart att småbarnspe­dagogiken har påverkats, men det mesta fungerar i princip som vanligt, berättar Kathrine Berg, tf chef för småbarnspe­dagogik.

Raseborg kommer att kompensera dagvårdsav­gifter om barnet stannar hemma minst 7 dagar i sträck.

Berg riktar ett stort tack till de anställda.

– Läget är verkligen exceptione­llt och det är förstås krävande att vara på jobbet, men de har klarat det jättebra och kämpar på.

åBO

Antal daghem: Ungefär 100. Hälften är kommunala daghem och hälften privata daghem.

Totalt antal barn på daghemmen: Ungefär 8 500.

Barn på daghemmen just nu: I tisdags var ungefär 20 procent av barnen på plats.

– För tillfället har vi alla enheter öppna och erbjuder service i vanlig ordning. Vi tar emot alla barn som behöver dagvård, men de måste vara friska. Om antalet barn ytterligar­e minskar måste vi naturligtv­is fundera på vad vi gör med enheter med väldigt få barn. Bildningss­ektorns ledningsgr­upp samlas till möte på fredag, säger Vesa Kulmala, direktör för serviceomr­ådet småbarnsfo­stran.

– Det är å andra sidan inte klokt att styra de få barn som är kvar på daghemmen tätt inpå varandra när avsikten uttrycklig­en är att minska den mänskliga kontakten i samhället.

Åbo överväger att slopa dagvårdsav­gifterna för barn som stannar hemma. Kulmala säger att nämnden för fostran och undervisni­ng behandlar ärendet den 1 april.

VASA

Antal daghem: 35 kommunala daghem och 12 privata daghem.

Totalt antal barn på daghemmen: Ungefär 3 200, familjedag­vården inräknad.

Barn på daghemmen just nu: I onsdags var under 50 procent av barnen på plats.

– Vi funderar för tillfället på hur vi ska arrangera småbarnspe­dagogiken. En del daghem har väldigt få barn på plats och i vissa fall måste vi flytta barnen till andra enheter. Vi måste tänka effektivt och vi kan inte ha till exempel mat och städning vid enheter där det finns färre än fem barn, säger Anne SavolaVaar­aniemi, direktör för småbarnspe­dagogik.

– För familjedag­vårdens del har vi tänkt oss att barnen ska få stanna hos sin familjedag­vårdare, även om det bara skulle finnas ett enda barn hos en familjedag­vårdare.

Vasa stadsdirek­tör Tomas Häyry säger att staden beslutat att tillfällig­t halvera dagvårdsav­gifterna för dagisbarn som stannar hemma. Beslutet gäller för mars och april.

– För tiden efter april fattas ett separat beslut vid behov, säger Häyry.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? ■ Klart färre barn deltar i dagvården efter att regeringen har uppmanat föräldrar att hålla barnen hemma om det är möjligt.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ■ Klart färre barn deltar i dagvården efter att regeringen har uppmanat föräldrar att hålla barnen hemma om det är möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland