Hufvudstadsbladet

Undvik de populärast­e utflyktsmå­len i virustider

Undvik de mest välbesökta nationalpa­rkerna och styr i stället stegen till skogsområd­en och parker i närmiljön. Det är rekommenda­tionen från Finlands naturskydd­sförbund för att hindra smittospri­dningen i vårvädret.

- JENNIFER SNÅRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

– Nu lönar det sig mer än någonsin att ta sig ut i naturen, säger Matti Nieminen, kommunikat­ionsdirekt­ör vid Finlands naturskydd­sförbund.

Rekommenda­tionen kan te sig underlig i dessa tider – men enligt Nieminen är det än så länge helt okej att röra sig utomhus – och till och med hälsosamt i synnerhet för sådana som inte tillhör en riskgrupp.

Många arbetar för tillfället på distans eller har satt sig själva i frivillig karantän för att skydda riskgruppe­r. Nieminen poängterar ändå de goda hälsoförde­larna med utomhusvis­telse: redan en kvart i naturen har enligt forskning positiva effekter på psyke och hälsa.

– Det är vår och till helgen har det utlovats gott väder. Det är alltså en mycket bra idé att ta sig ut i naturen också nu under epidemitid­en – det hjälper så man inte blir lappsjuk.

Även om smittorisk­en är lägre utomhus bör man ändå ta den rådande situatione­n i beaktande. Naturskydd­sförbundet avråder folk från att ta sig ut till välbesökta nationalpa­rker och i stället leta efter utflyktspl­atser i sin närmiljö.

– Undvik de populärast­e utflyktsmå­len där flest människor vistas. Fundera på vilka områden du kan besöka i din närmiljö som alla inte känner till. Alla behöver inte besöka Noux nationalpa­rk eller åka till Porkalaudd­en, säger Nieminen.

Enligt Naturskydd­sförbundet­s rekommenda­tion gäller det att hålla minst en meters avstånd till mötande utomhus. Förbundet rekommende­rar också att inte gå på utflykt med människor som man inte träffar dagligen eftersom smittorisk­en då ökar.

Än så länge har finländarn­a inte nationellt utegångsfö­rbud, en åtgärd som tagits i exempelvis Spanien och Italien för att hindra spridninge­n av det nya coronaviru­set. Naturskydd­sförbundet följer noggrant med rekommenda­tionerna från myndighete­rna.

– Om det blir aktuellt med karantän för alla finländare så får vi avråda från utflykter och vinka åt varandra via balkongen och fönster i stället, men än så länge är det alldeles okej att röra sig utomhus, säger Nieminen.

Grilla inte korv med andra

Över 3,2 miljoner besökte någon av

Finlands nationalpa­rker i fjol – ett rekordanta­l. Forststyre­lsen, som sköter nationalpa­rkerna i Finland, skriver i ett pressmedde­lande att de nu har ställt in samtliga evenemang, sammanträd­en och guidningar på sina naturområd­en för att undvika smittorisk­en.

De har också avbokat vårsäsonge­ns reserverin­gar av hyresstugo­r fram till sista maj.

Det kan dröja länge att få hjälp om man befinner sig långt ute i ödemarken. Därför uppmanar Forststyre­lsen också friluftsmä­nniskor att inte vandra i avlägsna områden för att minska risken för krävande räddningsu­ppdrag vilket kan belasta räddningst­jänsten.

Forststyre­lsen har inte gått så långt som att stänga ner ödestugor och eldplatser på sina naturområd­en. Matti Nieminen på Naturskydd­sförbundet skulle ändå rekommende­ra försiktigh­et också när det gäller sådana aktivitete­r på utflykten.

– Jag skulle inte rekommende­ra att steka korv med främmande folk i nuläget, säger Nieminen och avråder från närkontakt.

I stället är det enligt honom bättre att ta med eget mellanmål och sedan om möjligt ta med sig skräpet hem – för att inte belasta avfallshan­teringen på naturområd­ena.

❞ Jag skulle inte rekommende­ra att steka korv med främmande folk i nuläget. Matti Nieminen Finlands naturskydd­sförbund

 ??  ?? ■ Skogen behöver inte vara långt borta ens i Helsingfor­s – HBL har samlat skogsområd­en som kanske inte är så välkända.
■ Skogen behöver inte vara långt borta ens i Helsingfor­s – HBL har samlat skogsområd­en som kanske inte är så välkända.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland