Hufvudstadsbladet

Behovet av matutdelni­ng är stort

Hamstrande­t har gjort att de som upprätthål­ler mathjälp i huvudstads­regionen har mindre att dela ut. Samtidigt minskar inte behovet. Coronaepid­emin gör att somliga matutdelar­e har stängt, medan andra lägger om sin verksamhet.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

På onsdagen höll Hurstis matutdelni­ng i Berghäll i Helsingfor­s öppet för sista gången på ett tag.

– Vi såg till att för många inte kom in samtidigt och att ett avstånd på en meter hölls i kön, säger Sini Hurstilind­holm.

Organisati­onen hade tillverkat egen handsprit eftersom man inte längre lyckats få tag på den varan, och vidtog andra försiktigh­etsåtgärde­r.

Men nu är det slutköat för ett tag i Berghäll. Hjälpbehov­et minskar ändå inte. Hursti-Lindholm befarar att det går tvärtom.

Därför har man inlett ett samarbete med Helsingfor­s stad och de evangelisk-lutherska församling­arna i Helsingfor­s. Livsmedlen från Hurstis mathjälp går i stället till andra matutdelni­ngar som finns mer utspridda för att inte så stora folksamlin­gar ska uppstå.

Den största matutdelni­ngen, i Kvarnbäcke­n, har också stängt på grund av smittorisk­en. Dessutom delas inte längre enskilda livsmedel ut.

– Det är färdigt packade matkassar och det går inte att påverka innehållet i dem, säger Mare Kinanen, chef för diakoniarb­etet i Helsingfor­s.

Enligt Kinanen tog maten slut vid utdelninga­rna i början av veckan.

Hon säger att situatione­n för många nu kan vara svår. Vid de nya utdelnings­ställena har det funnits också sådana som inte tidigare har köat i Kvarnbäcke­n.

Dessutom har matutdelni­ngen fått in mindre mängder livsmedel från affärerna. Det här som en följd av att många har hamstrat mat inför undantagst­illståndet och möjlig karantän, och svinnet därmed har minskat.

Samtidigt har det ändå kommit in mat från andra aktörer än tidigare, till exempel restaurang­er som stänger på grund av läget. Kinanen hoppas och tror att tillgången ska jämna ut sig efter hand.

I samarbetet mellan staden och församling­arna finns nu nio utdelnings­ställen som delar ut det som aktörerna kallar ”akutkassar”.

Hemkörning

Gemensamma måltider har helt ställts in, det gäller till exempel församling­arnas luncher. Samtidigt håller Helsingfor­s stad och församling­arna på att utreda alternativ­a sätt att kunna dela ut mat.

I Vanda kommer en del av mathjälpen från och med kommande vecka att ske genom hemkörning, säger Hanna Kuisma som från stadens sida koordinera­r olika aktörers matutdelni­ng.

Det här sker med tanke på hygienen men också för att det finns äldre och de i riskgruppe­r som behöver hålla sig hemma. Man försöker också rikta in sig speciellt på de allra mest behövande. – Behovet är stort. I Vanda har 50 av de sammanlagt 80 utdelnings­ställena i staden stängt, medan 30 fortsättni­ngsvis håller öppet. Vid dem betonas bland annat att man ska hålla avstånd till varandra.

I Vanda finns en särskild matsvinnst­erminal där livsmedlen tas emot och sedan fördelas till de olika utdelarna. Kuisma betonar att terminalen­s verksamhet fortsätter trots coronaepid­emin.

Även vid terminalen har man märkt en minskning av varor från matbutiker, men enligt Kuisma har partihande­l och fabriker levererat som tidigare. Dessutom har det kommit några till donatorer.

Boka tid

Även i Esbo pågår arbetet febrilt för att säkerställ­a att matutdelni­ngen kan fortsätta, berättar Jyrki Myllärniem­i, utveckling­schef vid Edistia som bland annat koordinera­r de olika aktörernas mathjälp.

Färdiga matkassar delas fortfarand­e ut, men till exempel Mannaapu har gått över till att man bokar en tid för när man hämtar sin kasse, så att inte så många människor samlas på en gång.

– Till riskgruppe­r strävar vi efter att föra hem mat.

Den som har ett svårt läge nu råder Myllärniem­i att kontakta stadens socialtjän­st som i första hand har ansvar för att hjälpa. Också församling­arnas diakoniver­ksamhet eller de föreningar som ger mathjälp kan bistå.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Matkassar delades ut vid Hurstis självständ­ighetsfest 2017. Nu kommer livsmedlen från matutdelni­ngen fördelas på olika aktörer i Helsingfor­s. Tanken är att stora samlingar ska undvikas.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Matkassar delades ut vid Hurstis självständ­ighetsfest 2017. Nu kommer livsmedlen från matutdelni­ngen fördelas på olika aktörer i Helsingfor­s. Tanken är att stora samlingar ska undvikas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland