Hufvudstadsbladet

Forskare: Viktigt att skapa

Försök skapa tydliga rutiner och lägg inte ribban för högt. De råden ger forskaren Charlotta Hilli till lärare och föräldrar då skolorna nu gått över till undervisni­ng på distans. Vad kan skolan göra om man märker att en elev av en eller annan anledning i

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

Alla skolor, lärare och elever är olika och har olika omständigh­eter, och det måste man beakta då skolorna nu går över till undervisni­ng på distans. Det säger universite­tsläraren i pedagogik Charlotta Hilli vid Åbo Akademi, som forskar i distansund­ervisning på olika nivåer.

Då skolan inte längre sätter ramar för när, var och hur är det viktigt att försöka skapa någon form av ersättande struktur och rutiner.

– Alla behöver rutiner, och det är kanske den första stora uppgiften nu. För att inte eleverna ska bli otrygga och osäkra är det viktigt att se till att man behåller någon form av struktur i vardagen, som skolan i vanliga fall erbjuder, säger Hilli.

Det betyder inte nödvändigt­vis att man måste stiga upp halv åtta och följa skolschema­t, och olika skolor har olika upplägg.

– Det beror mycket på eleven hur stor kapacitet man har att planera och få jobbet gjort under större frihet. Men det är viktigt att läraren har möjlighet att få kontakt med eleverna och se hur arbetet fortskride­r. En möjlighet är till exempel att studera ett ämne på förmiddage­n och ett annat på eftermidda­gen, men det beror på hur skolan ställer sig.

Hilli tror på flexibilit­et då det gäller digitala lösningar.

– Kan man ha videokonfe­rens med största delen av eleverna så fint, eller hålla en chatt öppen för alla. Men man måste också lösa situatione­n med de elever som inte har tekniken, många elever har inte internet hemma och vad gör man då? Det allra viktigaste sättet kan vara att man kan hålla kontakt per telefon.

Man ska inte heller stirra för mycket på de digitala lösningarn­a, anser Hilli.

– Har man möjlighet så visst kan man använda digital teknik så långt det går. Men man kan också fundera på om det ändå är bättre att eleverna jobbar i en pappersbok, där det finns en tydlig struktur och man inte är beroende av det digitala. Jag tror att situatione­n är väldigt olika i olika delar av landet.

Med elever från årskurs ett till nio i grundskola­n är utmaningar­na för distansund­ervisninge­n varierande.

– Vissa elever klarar sig bra, gör sina uppgifter och tar kontakt vid behov. Så finns de som kanske behöver mer handlednin­g, stöd eller specialund­ervisning. Jag beundrar lärarna i dag för de har en enorm utmaning att tillgodose allt det här i den här situatione­n. Jag hoppas att lärarna tar stöd av varandra och inte ställer för höga krav på sig själva nu, säger Hilli.

En annan utmaning är att också elevernas hemförhåll­anden är väldigt olika.

– Jag är orolig för de barn som har otrygga förhålland­en hemma, eller som kanske har föräldrar som jobbar och därför inte hinner eller kan stödja barnet. Därför är den direkta kontakten med pedagogen jättevikti­g, det är viktigt att man kan prata med läraren och ställa frågor.

– Skolan behöver kanske ha en plan för den här situatione­n, men det här är ett stort frågetecke­n nu. Skolan ska vara i kontakt med vårdnadsha­varen, men det löser inte alltid situatione­n. Så finns det också elever som inte vill gå i skola, och det är en motsvarand­e problemati­k. Nu då vi inte får mötas och tala med varandra och de sociala tjänsterna kanske inte fungerar på samma sätt är det här en riktigt svår fråga, säger Hilli.

Ett råd som gäller både lärare och föräldrar handlar nu om att inte lägga ribban alltför högt.

– Med en så här stor omställnin­g är det bättre att vara lite mindre ambitiös nu än för mycket. Man måste hålla elevernas olika situation och förutsättn­ingar i minnet. Särskilt i det här läget är det bra att förändring­arna inte blir alltför stora, att det finns rutiner. Och att man uppmuntrar eleverna att tala med varandra även då de inte ses.

 ?? FOTO: ANN-BRITT PADA ?? ■ – Med en så här stor omställnin­g är det bättre att vara lite mindre ambitiös nu än för mycket, säger universite­tsläraren i pedagogik Charlotta Hilli.
FOTO: ANN-BRITT PADA ■ – Med en så här stor omställnin­g är det bättre att vara lite mindre ambitiös nu än för mycket, säger universite­tsläraren i pedagogik Charlotta Hilli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland