Hufvudstadsbladet

Farhågorna om att eleverna tar semester

I Lyceiparke­ns skola i Borgå har distansund­ervisninge­n visat på lite oväntade, positiva sidor. – Skolan som miljö passar vissa, medan det kan passa andra bättre att jobba hemma, säger läraren Mia Falk.

-

I Lyceiparke­ns skola för årskursern­a 7-9 i Borgå har ett inledande spänningsm­oment den här veckan varit hur man ska klara av tekniken då undervisni­ngen sker på distans.

– Alla elever har inte en egen dator i skolan, och tillgången till dator hemma kan vara ojämlik. Hittills verkar en del av eleverna ha jobbat på telefonen, och det verkar fungera helt bra det också. Skolan försöker fixa dator till dem som behöver men det tar ett tag, säger Mia Falk, lärare i svenska och litteratur.

Situatione­n hemma kan vara väldigt kämpig för många nu, och det är något som lärarna är väldigt medvetna om, understryk­er Falk. Men med det sagt tycker hon att skolan och eleverna trots allt kommit bra i gång och farhågor kommit på skam.

– Eleverna har jobbat bra och gör sina uppgifter, och resultatet är minst lika bra som det blir i klassen, ibland till och med bättre. Farhågorna om att eleverna skulle ta semester har inte besannats.

På onsdagsmor­gonen ordnades rent av kemiprov på distans, där Falk var med som övervakare, och även där är hälsningen från kemilärarn­a att det verkar ha fungerat bra.

– Fusk förekommer ju alltid, och det som sker i klassrumme­t sker säkert också hemma. Men de som inte fuskar kanske inte gör det hemma heller, och dessutom kan frågorna skrivas så att det inte är så lätt att fuska. Skolvärlde­n bygger ju inte heller längre på att utvärderin­gen utgår från ett prov per termin, säger Falk.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Skolan som miljö passar en del elever bättre än andra.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Skolan som miljö passar en del elever bättre än andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland